Теми статей
Обрати теми

Оренда держмайна: звільнення від плати і коригування ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.12 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

У зв’язку зі звільненням на воєнному стані (з 24 лютого) від плати за оренду держмайна необхідно провести перерахунок орендної плати за минулі періоди та коригування ПДВ.

Фіскали нарешті висловилися щодо оренди держмайна, точніше, стосовно звільнення від орендної плати й коригування ПДВ.

Нагадаємо, що для орендарів державного (комунального) майна питання справляння орендної плати протягом воєнного стану врегульовано постановою КМУ від 27.05.2022 № 634. Цим документом визначено категорії орендарів державного (комунального) майна, які звільнені від орендної плати і для яких передбачено зменшення орендної плати (її справляння в зниженому розмірі: 50 % або 75 %), а також строки такого звільнення/зменшення. Детальніше про такі воєнні правила див. «Оренда комун- та держмайна: воєнний стан» // «Податки & бухоблік», 2022, № 44.

Причому постанова № 634 хоча і набрала чинності з 01.06.2022, проте передбачає звільнення від орендної плати (зменшення її розміру) з початку воєнного стану, тобто з 24 лютого — заднім числом.

У зв’язку із цим контролери пояснили, що:

щодо держоренди за період з 24.02.2022 по 01.06.2022 треба провести перерахунок орендної плати і коригування ПДВ;

— таке коригування орендодавці проводять на підставі розрахунків коригування (РК), зареєстрованих орендарями (платниками ПДВ). Тож РК слугуватиме підставою для зменшення орендодавцем ПЗ, а орендарем — ПК. Хоча зауважимо, що взагалі-то навіть якщо РК не зареєстрований, то орендареві все одно слід у періоді перерахунку зменшити (відкоригувати) ПК;

— оскільки йдеться про звільнення від орендної плати, то складають РК-101 (тобто проводять коригування як зміну ціни: зменшуючи плату з колишньої до «0»). Тому в такому РК:

а) першим рядком (зі знаком «мінус») обнуляють рядок з орендною платою з коригованої ПН, а

б) другим рядком наводять ті самі дані, тільки вже з нульовою ціною (тобто в гр. 9 РК зазначають ціну — «0»);

— у тому разі якщо орендна плата вже була сплачена, переплата, що виникла, повинна зараховуватися в рахунок майбутніх періодів (останній абзац п. 1 постанови № 634). Тому при виникненні до 01.06.2022 переплати орендодавцеві з такої оплати слід нарахувати ПЗ, скласти і зареєструвати ПН. У свою чергу, для орендаря така зареєстрована ПН стане підставою для відображення ПК.

Зауважимо, що оскільки постанова № 634 набрала чинності з 01.06.2022, то провести перерахунок орендної плати і коригування ПДВ слід було ще в червні. Причому як коригування поточного періоду — червня. А ось подавати УР (як при виправленні помилок) до минулих періодів (лютого — травня) було не слід. Адже в цьому випадку жодної помилки не було (і до постанови № 634 ПДВ на оренду нараховувався правомірно). А після постанови № 634 виникла необхідність провести звичайне коригування ПДВ у зв’язку з перерахунком орендної плати.

Ну і про всяк випадок уточнимо, що при оренді держмайна правило мінбази не працює. Адже ще під час карантину Мінфін визнав, що оренда держмайна належить до операцій, які потрапляють під держрегулювання (див. коментар до УПК, затвердженої наказом Мінфіну від 01.03.2021 № 129, «ПДВ-база по оренді держнерухомості — договірна ціна: УПК від Мінфіну» // «Податки & бухоблік», 2021, № 19). Про держрегулювання цін при оренді держмайна податківці згадують і в БЗ., що коментується. А, як відомо, на постачання товарів/послуг з держрегульованими цінами правило мінбази з п. 188.1 ПКУ не поширюється. Тому звільнення від плати за оренду держмайна не вимагатиме від орендодавця нарахування мінбазних ПЗ з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі