Теми статей
Обрати теми

Волонтерсько-благодійні зміни в ПКУ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
02.09.2022 набрали чинності зміни, внесені в ПКУ Законом України від 15.08.2022 № 2516-IX, а на наступний день — 03.09.2022 — зміни в ПКУ, але внесені вже Законом України від 15.08.2022 № 2520-IX. Основна частина цих змін призвана сприяти розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії РФ проти України. Також підкориговано умови надання окремих видів благодійної допомоги. Пропонуємо проаналізувати, що цікавого ми з вами отримали від законодавців.

Відшкодування витрат волонтерам

Трішки історії. Відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності, регулює Закон України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI (далі — Закон № 3236). Частиною 1 ст. 11 зазначеного Закону визначений перелік витрат, які можуть відшкодовуватися волонтеру за рахунок коштів:

— державного та місцевих бюджетів — у разі укладення з ними договору про надання волонтерської допомоги;

— міжнародних програм;

установи/організації, з якою волонтер уклав договір про провадження волонтерської діяльності;

— за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Причому в ч. 2 ст. 11 Закону № 3236 зазначено, що відшкодування витрат, визначених ч. 1 цієї статті, не є доходом волонтера та не є базою для оподаткування.

Проте в питаннях оподаткування останнє слово завжди за ПКУ. А він не містив норм, які б дозволяли не оподатковувати суми відшкодування волонтерам. Тож податкові агенти мусили утримувати ПДФО та ВЗ з таких виплат.

І ось нарешті у законодавців дійшли руки узгодити положення ч. 2 ст. 11 Закону № 3236 з положеннями ПКУ. Статтю 165 зазначеного Кодексу доповнено двома новими нормами, які виводять з-під оподаткування:

— відшкодування неприбутковою організацією фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону № 3236 (п.п. 165.1.65 ПКУ);

— кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону № 3236 (п.п. 165.1.64 ПКУ).

Допомога постраждалим від збройної агресії РФ

Законодавець доповнив положення п.п. 170.7.2 ПКУ вимогою щодо підтвердження статусу платника податку — отримувача благодійної допомоги та зсунув дату набрання чинності п.п. «в», яким раніше було доповнено п.п. 170.7.2 ПКУ. Розповідаємо.

Підпункт «в» п.п. 170.7.2 ПКУ виводить з-під оподаткування цільову або нецільову благодійну допомогу, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Чи потрібно отримувачу допомоги потверджувати статус постраждалого? Звісно, потрібно. Проте якихось вимог щодо такого підтвердження ПКУ раніше не встановлював. Тож законодавці вирішили ліквідувати цей недолік. У результаті п.п. 170.7.2 ПКУ доповнено положеннями, які зобов’язують КМУ визначити порядок підтвердження статусу постраждалого внаслідок збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану для цілей цього підпункту.

А поки порядку немає, що роботи?

До появи порядку під час дії воєнного стану статус постраждалого надавачам цільової або нецільової благодійної допомоги слід визначати самостійно

Нагадаємо, що благодійна допомога, яка надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Увага! Положення п.п. 170.7.2 ПКУ з урахуванням наведених змін щодо підтвердження статусу, а також норми п.п. «в» п.п. 170.7.2 ПКУ застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 01.01.2022.

Благодійність від міжнародних організацій

З 17.03.2022 набрали чинності зміни до п.п. 165.1.56 ПКУ, які дозволили не оподатковувати суму (вартість) благодійної допомоги, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами), перелік яких визначається КМУ, на користь фізичних осіб, які:

— мешкають (мешкали) у населених пунктах, на території яких проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного, надзвичайного стану, та/або

— вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи), у зв’язку з форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), у тому числі у зв’язку із введенням воєнного, надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Законом № 2520 зазначені зміни поширили на податкові періоди, починаючи з 01.01.2022.

Закордонна допомога біженцям

Про проблему з декларуванням виплат (в грошовій та натуральній формі), отриманих біженцями за кордоном, ми розповідали в статті «Закордонні доходи біженців» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43. І, здається, нас почули!

Підрозділ І розд. ХХ ПКУ доповнено п. 27, в якому зазначено, що до складу загального оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави.

Зазначені положення п. 27 підрозд. І розд. ХХ ПКУ поширюються на всі форми надання такої допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Допомога у зв’язку з війною

Вкотре змін зазнав п.п. 165.1.54 ПКУ. Нагадаємо, що його положення застосовуються у парі з положеннями п.п. 170.7.8 ПКУ. Розглянемо зміни.

1. Доповнено волонтерський п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ. Так, з 03.09.2022 не включається до оподаткованого доходу сума (вартість) благодійної допомоги, отриманої благодійниками-фізособами, які внесені до ДПСного Реєстру волонтерів, для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених не тільки у п.п. «а», а й у п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ.

2. Дію змін, що були внесені в пп. 165.1.54 та 170.7.8 ПКУ Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX та про які ми розповідали в статті «Допомога фізособам у зв’язку з війною» // «Податки & бухоблік», 2022, № 30, поширили на податкові періоди починаючи з 01.01.2022.

3. З 02.09.2022 п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ запрацював в новій редакції. Проте значущих змін порівняно з попередньою редакцією цього підпункту небагато. Стосуються вони виплати благодійної допомоги на користь учасників бойових дій.

Так, із зазначеної дати неоподатковувана благодійна допомога може надаватися благодійниками також на користь учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Нацполіції України, у тому числі тих, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності у період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій.

Законодавець змінив коло осіб, які належать до членів сімей учасників бойових дій

Це:

— батьки (якщо вони до досягнення особою повноліття не були позбавлені стосовно неї батьківських прав);

— дід та баба (якщо батьки померли);

— інший із подружжя (якщо він (вона) не одружилися вдруге);

— малолітні та/або неповнолітні діти;

— повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років;

— повнолітні діти, які не мають своїх сімей;

— повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

— утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

4. На підставі абзацу четвертого п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ право на неоподатковувану благодійну допомогу у розмірі, визначеному в п.п. 170.7.8 ПКУ, мають фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Зауважимо, що у п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ не конкретизовано, яким документом визначаються такі території/населені пункти. Проте з нового п. 25 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ можна зробити висновок, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, необхідний для цілей п.п. «в» п.п. 165.1.54 ПКУ, повинен буде прийняти КМУ. До його прийняття статус фізичних осіб — платників податку, які отримують благодійну допомогу, визначається самостійно надавачами благодійної допомоги.

5. Підкориговано строк, протягом якого благодійна допомога, надана відповідно до п.п. 165.1.54 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу платників податку — її отримувачів, а саме до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому:

— завершено проведення антитерористичної операції та/або

— припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або

— завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ.

Витрати учасників заходів

Законодавець підкоригував п.п. 165.1.42 ПКУ, розширивши як перелік організацій, які мають право скористатися його звільняючими нормами, так і перелік заходів.

Тож із 03.09.2022 не оподатковуються суми коштів, наданих платникам податку — учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з’їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів, конкурсів, тренінгів та семінарів, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямку, при одночасному виконанні наступних двох умов.

1 умова: надавачами коштів є благодійні організації, громадські об’єднання, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, всеукраїнські громадські об’єднання осіб з інвалідністю та їх спілки, які проводять зазначений захід;

2 умова: кошти на зазначені потреби надані в межах норм відшкодування витрат на відрядження, встановлених постановою КМУ від 02.02.2011 № 98 для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі