Теми статей
Обрати теми

Пішли зі спецЄП: чи можна показати податковий кредит за старими накладними?

Солошенко Людмила, податковий експерт
З квітня по червень перебували на спецЄП за ставкою 2 %. Чи можна зараз у декларації за вересень показати податковий кредит (ПК) за податковими накладними (ПН) лютого — березня — тобто доєдиноподаткового періоду (які постачальники зареєстрували до 15.07.2022), якщо в лютому — березні ПК за первинкою не показували?

Так, після виходу зі спецЄП ви можете показати ПК за зареєстрованими ПН лютого — березня, зокрема в декларації за вересень. Адже це ПК за покупками доєдиноподаткового періоду — здійсненими тоді, коли підприємство було звичайним платником ПДВ. А відображати ПК дозволено протягом 365 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ). Причому через призупинення строків на воєнному стані (ВС) перебіг 365 днів продовжується на весь період дії ВС (детальніше див. «ПК-строк 365 днів: як не пропустити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Уточнимо деталі.

Оскільки через воєнний стан не працював ЕРПН, то в лютому — травні ПК дозволялося відображати на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Утім, таке відображення ПК за первинкою не було обов’язком. Платники могли на вибір: показувати ПК або на підставі первинки, або — на підставі зареєстрованих ПН. Тому якщо платник не показав ПК у лютому — травні за первинкою, він не втрачав право на ПК. А показати ПК можна було пізніше — на основі ПН.

Проте підприємство у квітні — червні перейшло на особливий режим оподаткування — спецЄП зі ставкою 2 %. А на період перебування в спецЄПшниках на ставці 2 % реєстрація особи платником ПДВ призупиняється. Тому в спецЄПшників не виникає ПДВ-прав та обов’язків, установлених розд. V і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, зокрема з нарахування ПЗ і формування ПК (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Утім після виходу зі спецЄП за ставкою 2 % ПДВ-реєстрація «розморожується». Повертаються всі права ПДВ-платника, у тому числі й щодо відображення ПК. Тому з відновленням ПДВ-реєстрації підприємство може відобразити ПК за зареєстрованими ПН лютого — березня. Адже це ПН за покупками з доєдиноподаткового періоду — коли підприємство було ПДВ-платником. А отже, є всі підстави суму вхідного ПДВ за такими покупками (за період ПДВ-платника) на підставі зареєстрованих ПН віднести в ПК.

Тим паче, що можливість відкладеного відображення ПК (у межах 365 днів) за ПН лютого —травня визнають і податківці. Адже контролери пояснили, що якщо ПК у лютому — травні за первинкою не показували (а стали чекати ПН), то за ПН лютого — травня (зареєстрованими до 15 липня — своєчасно) ПК можна відображати починаючи з періоду складання ПН або в будь-яких подальших періодах з урахуванням 365 днів (питання 18 інформлиста ДПСУ № 3/2022). Тому, повернувшись зі спецЄПшників у ПДВ-платники, ви маєте всі підстави показати ПК у вересневій декларації на підставі отриманих зареєстрованих лютнево-березневих ПН.

Якщо доєдиноподаткові покупки використані на спецЄП Щоправда, хочемо звернути увагу на такий момент. За товарами/послугами, необоротними активами, придбаними з ПДВ до переходу в спецЄПшники і використаними (поставленими, реалізованими) в період спецЄП 2 %, суму вхідного ПДВ треба компенсувати. Для цього після виходу зі спецЄП платник зобов’язаний за такими покупками не пізніше останнього дня періоду відновлення ПДВ-реєстрації нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Утім, врахуйте: за необоротними активами компенсуючі ПЗ слід нарахувати, тільки якщо вони були повністю використані (тобто продані/реалізовані) в період перебування на спецЄП. А ось за тими об’єктами, які використовувалися для ведення діяльності під час перебування на спецЄП 2 % і продовжують використовуватися платником після виходу зі спецЄП 2 %, компенсуючі ПЗ нараховувати не треба (БЗ 101.06). Детальніше див. «Відмовляємося від 2 % ЄП: заява і наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 34 (ср. ). Причому за правилами для нарахування компенсуючих ПЗ повинне виникнути право на ПК.

Тому з’являється питання: а чи нараховувати за такими доєдиноподатковими покупками лютого — березня (у разі їх використання на спецЄП 2 %) компенсуючі ПЗ? Адже в лютому — березні (до переходу в спецЄПшники) ПК за ними не відображали, а збираємося показати ПК після виходу зі спецЄП 2 %.

Вважаємо, що оскільки з липня повернулися зі спецЄПшників назад у ПДВ-платники й отримали від постачальників зареєстровані ПН лютого — березня, то в періоді відновлення ПДВ-реєстрації (тобто в липні) повинні були нарахувати компенсуючі ПЗ. Тим паче, що ПН лютого — березня були зареєстровані своєчасно і право на ПК за ними виникло ще в періоді їх складання, тобто ще в лютому — березні. А те, що таким правом у лютому— березні не скористалися і не показали ПК (а відклали), не звільняє від компенсуючих ПЗ. Тому якщо в липні не нарахували компенсуючі ПЗ, то слід виправитися і подати уточнюючий розрахунок (УР) до липня. Причому зверніть увагу, що і ПК, загалом (для урівноваження), можна було показати ще в липні — одночасно з компенсуючими ПЗ.

Інша річ, якби зареєстровані ПН лютого — березня від постачальників не отримали і не виникло право на ПК, тоді нарахувати компенсуючі ПЗ змогли б тільки після отримання зареєстрованих ПН. Адже в компенсуючій ПН необхідно зазначити реквізити з вхідних ПН (п.п. 1 п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307).

А ось у тому випадку, якщо доєдиноподаткові покупки «з ПДВ» на спецЄП 2 % не були використані (поставлені, реалізовані), а використовуватимуться вже після виходу зі спецЄП 2 % і повернення в ПДВ-платники (в оподатковуваних операціях), жодних компенсуючих ПЗ нараховувати не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі