Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо податок на прибуток: поправка на МПЗ

Павленко Олексій, податковий експерт
У цій публікації обговоримо ситуації і нюанси проведення виправлень у декларації з податку на прибуток тих помилок, які були пов’язані з мінімальним податковим зобов’язанням (МПЗ) чи зачепили його показники, і це вплинуло (чи не вплинуло) на підсумкові показники з податку на прибуток та/або на інші показники поданої декларації за 2022 рік.

Загальний алгоритм виправлення

Детально щодо процесу виправлення помилок у декларації з податку на прибуток читайте в статті «Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього» // «Податки & бухоблік», 2022, № 6.

А тут ми лише коротенько нагадаємо деякі важливі моменти щодо самостійного виправлення помилок. Таке самовиправлення ПКУ допускає протягом 1095 календарних днів (п. 102.1 ПКУ), але на період воєнного стану перебіг цього строку зупинено (п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А згідно з п. 50.1 ПКУ його можна здійснити одним із двох способів: шляхом подання уточнюючої декларації (УД) до помилкової декларації з податку на прибуток або у складі поточної декларації через додаток ВП.

Через УД. Окремої форми УД з податку на прибуток немає. Щоб декларація вважалась УД, у ній ставлять відмітку «Х» у полі «Уточнююча». У рядках 1 — 25 (1 — 28)* УД зазначаються правильні показники за період, що уточняється. Якщо сума податкових зобов’язань змінилася, то заповнюємо в УД частину «Виправлення помилок»рядки 26 — 34 (29 — 37). Разом з УД подаються усі додатки до неї** (окрім тих, які не заповнені через відсутність операцій/показників).

* Тут і надалі наводимо в дужках номери рядків декларації та додатка ВП у редакції з урахуванням змін, унесених до цих форм наказом Мінфіну від 20.02.2023 № 101, який на дату написання ще офіційно не опубліковано.

** Якщо в результаті виправлення помилки показники, раніше відображені в додатку, не змінилися, додаток все одно з УД подається.

Якщо помилку допущено тільки в додатку (наприклад, МПЗ чи МПЗ-З), а в самій декларації нічого не міняється, платнику все одно необхідно подати повний пакет: УД з усіма необхідними додатками. Але якщо при цьому ніяких виправлень у бухгалтерській звітності не було, то подавати разом з УД додаток ФЗ не потрібно (див. БЗ 102.20.02). Проте щодо додатка ФЗ треба мати на увазі один нюанс*…

* Коли при виправленні фінзвітність з УД не подається, УД можуть і не прийняти, якщо платник не поставить у ній відмітку «+» навпроти додатка ФЗ (без подання самої звітності). Детальніше див. «Виправляємо помилки: що з фінзвітністю?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 79.

Через додаток ВП. Щодо цього способу пам’ятайте, що податкові зобов’язання поточного періоду і за додатком ВП згортаються. Тож, виправляючись через додаток ВП, можна зменшити загальну суму сплати: якщо або у поточному звітному періоді, або у тому, що виправляється за додатком ВП, вилізе мінус за податковим зобов’язанням, то результати згорнуться і загальна сума податку до сплати зменшиться.

Самоштраф і пеня. Якщо в помилковій декларації мало місце заниження податкового зобов’язання, то п. 50.1 ПКУ вимагає сплатити штраф: при виправленні через додаток ВП у розмірі 5 % від недоплати, при виправленні через УД — 3 %. Але

у разі самостійного виправлення помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії воєнного стану, платники звільняються від штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)*

* Див. щодо цього звільнення також лист ДПСУ від 16.02.2023 № 3478/7/99-00-04-02-03-07.

Штрафне МПЗ-звільнення. Заразом зазначимо, що згідно з п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, при визначенні податкових зобов’язань платників з урахуванням МПЗ за 2022 рік не застосовуються. У той же час звільнень від штрафів за несвоєчасну сплату податку (за наявності у платника такої можливості) та від нарахування пені за таке прострочення немає.

Тепер перейдемо до виправлення помилок у декларації, пов’язаних з МПЗ.

МПЗ-додатки до декларації

Нагадаємо, що є два спеціальних додатки до декларації, присвячені МПЗ.

Перший. Додаток МПЗ до рядка 06.2 МПЗ податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Він являє собою: «Розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

Другий. Додаток МПЗ-З до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ. Це — «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання». Розрахована загальна сума МПЗ (ЗМП-З) за усіма земельними ділянками відображається у графі 6 останнього рядка цього додатка (Сума рядків «Усього» (Таблиця I + Таблиця II)).

З додатка МПЗ-З ця сума ЗМП-З переноситься у додаток МПЗ до рядка 02 МПЗ-З. Потім з неї вираховується загальна сума сплачених відповідних податків, зборів, платежів (яка зазначається у рядку 03 додатка МПЗ), а результат — «МПЗ-різниця» (позитивний чи від’ємний) відображається у рядку 04 додатка МПЗ. При позитивному значенні сума «МПЗ-різниці» з рядка 04 додатка МПЗ переноситься до рядка 06.2 МПЗ декларації з податку на прибуток.

Тому далі нам цікаві здебільшого помилки, допущені у цих двох додатках до декларації. І мова піде саме про їх виправлення.

Помилка(и), що не вплинула(и) на податок

Тут ми маємо на увазі ті помилки, які не змінять підсумкові показники декларації (суму податкового зобов’язання з податку на прибуток).

Наприклад, ви помилилися в показниках чи в розрахунку МПЗ у згаданих додатках МПЗ та/або МПЗ-З, але при цьому підсумкова — позитивна («+») сума «МПЗ-різниці» у рядку 04 додатка МПЗ не змінилася. Або — коли з причини помилки від’ємна («-») сума у цьому рядку 04 не змінилася/збільшилася/зменшилася чи навіть добігла нуля. У всіх цих випадках помилки ніяк не вплинуть на підсумковий результат самої декларації з податку на прибуток. Адже до рядка 06.2 МПЗ декларації переноситься саме позитивна сума «МПЗ-різниці» з рядка 04 додатка МПЗ, яка виникає у тих випадках, коли за підрахунком сума ЗМП-З перевищить загальну суму сплачених відповідних податків, зборів, платежів.

Тепер позначимо два пов’язаних питання.

Перше: виправляти чи ні? Чи варто виправляти такі «незначущі» помилки, вирішуйте самі. Адже фінансову ситуацію підприємства це ніяк не покращить, а бухгалтерський час доведеться витратити. До речі, у разі виявлення фіскалами в майбутньому таких помилок у декларації за них світить хіба що адмінштраф за ст. 1631 КУпАП (85 — 170 грн).

Водночас вважаємо, що варто виправляти у декларації й такі помилки. Особливо якщо ви бухгалтер-педант/перфекціоніст і вважаєте, що звітність має бути ідеальною. Тож читайте далі.

Друге: якщо так, то як? Такі помилки мають виправлятися лише шляхом подання УД з податку на прибуток за 2022 рік. Адже

додаток ВП до такого роду виправлень не пристосований. Помилки, допущені лише в додатках до декларації, через нього виправити неможливо, оскільки до додатка ВП уточнюючі додатки не подаються

(див. БЗ 102.20.02).

Отже, якщо ви вирішите виправити такі помилки в показниках додатків МПЗ та/або МПЗ-З, робіть це шляхом подання УД за 2022 рік з виправленими показниками у відповідному додатку (чи обох додатках) та з «незайманими» (продубльованими) показниками у самій формі декларації. Звісно, у таких випадках розділ «Виправлення помилок» декларації залишиться незаповненим. Разом з такою УД подайте й усі необхідні додатки, окрім ФЗ — якщо помилки не зачепили бухпоказники (щодо додатка ФЗ див. також вище виноску3).

Позитивна різниця (рядок 04 додатка МПЗ) зменшилася або зникла

Розглянемо виправлення помилок для тих випадків, коли позитивна різниця між ЗМП-З та загальною сумою сплачених відповідних податків, зборів, платежів зменшилася або навіть зникла.

Наприклад:

— були виявлені помилки у розрахунку МПЗ, через що підсумкова сума ЗМП-З, що була перенесена з додатка МПЗ-З до рядка 02 додатка МПЗ, була більша за фактичну. Таким чином завищили позитивну «МПЗ-різницю» в рядку 04 додатка МПЗ;

або

— помилково не були враховані суми якихось платежів звітного року: скажімо, не врахували суми ПДФО та ВЗ, сплачені з доходів працівників, отриманих як додаткове благо.

Через додаток ВП. У таких випадках платник вже може обирати, яким способом йому виправляти помилку: поданням УД або додатка ВП разом із поточною декларацією за найближчий звітний період.

Якщо поспішати нікуди, можна скористатися другим (ВП-) способом.

Так (без додатків) буде простіше: відобразите у рядку 06.2 МПЗ додатка ВП зменшену суму або нічого там не зазначите — якщо виправлені показники призведуть взагалі до зникнення позитивної різниці

Відповідно у додатку ВП зміняться підсумкові показники (рядок 19 тощо) та відповідна (мінусова) різниця відобразиться у рядку 26 (29) таблиці 2 додатка ВП. Ця ж сума переноситься й у рядок 26 (29) декларації за поточний період, разом з якою подається додаток ВП з даними за 2022 рік.

Через УД. Отже, у першому нашому прикладі (помилки в розрахунках ЗМП-З) будуть коригуватись обидва додатки. Адже помилки, допущені при обрахуванні суми ЗМП-З, зачеплять показники як додатка МПЗ-З, так і додатка МПЗ.

А от у другому прикладі (коли помилки будуть лише у сумах «залікових» платежів) коригуванню підлягатиме лише додаток МПЗ.

У будь-якому з цих випадків переобчислена сума «МПЗ-різниці» з рядка 04 додатка МПЗ, якщо вона після виправлення ще матиме позитивне значення, буде перенесена до рядка 06.2 МПЗ уточнюючої декларації. Якщо ж сума рядка 04 додатка МПЗ вже не буде позитивною, то рядок 06.2 МПЗ УД буде порожнім. На від’ємну суму такого коригування податку зменшаться підсумкові показники (рядок 19 тощо) в УД. Крім того, ця від’ємна сума (на яку зменшується податкове зобов’язання) має бути зазначена зі знаком «-» у рядку 26 (29) УД.

Позитивна різниця (рядок 04 додатка МПЗ) збільшилася (чи виникла)

Звісно, у цьому випадку у більшості ситуацій, мабуть, привабливішим буде саме виправлення з поданням додатка ВП до поточної декларації. Тут, можливо, вдасться цей плюс згорнути з мінусом поточного періоду, якщо такий буде. Крім того, технічно виправлення через ВП набагато легше виконати. А оскільки пеня й самоштраф за воєнні періоди (див. вище) не нараховуються, то можна й почекати з виправленням до закінчення наступного звітного періоду, за який ви маєте подавати чергову декларацію з податку на прибуток. Головне, щоб податківці не встигли до цього провести перевірку. Хоча, як ми зазначили, штраф за ст. 123 ПКУ за помилки МПЗ-2022 вони не застосують, та й планові перевірки, поки воєнний стан, майже не проводяться — див. п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Механізм виправлення і через УД, і з поданням додатка ВП такий самий, як викладено у розділі вище. Лише за тим винятком, що він буде «з іншим знаком». А саме: у рядку 06.2 МПЗ буде зазначена збільшена сума «МПЗ-різниці», а на позитивну різницю коригування цього рядка буде збільшено підсумкові показники (рядок 19 тощо) УД чи додатка ВП. А також — у рядку 26 (29) УД або в рядку 26 (29) таблиці 2 додатка ВП та в рядку 26 (29) поточної декларації (з якою ВП подається) буде зазначатися відповідна сума збільшення податкового зобов’язання з податку на прибуток вже зі знаком «+».

Інші виправлення, які можуть зачепити «МПЗ-різницю»

Нагадаємо, що відповідно до п.п. 141.9.2 ПКУ для обчислення, чи «виконав» конкретний платник податку на прибуток суму МПЗ за рік у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, не враховуються (!) помилково та/або надміру сплачені у цьому звітному році суми податків, зборів, платежів.

Помилки у податку на прибуток. Якщо виправляються помилки у деклараціях з податку на прибуток за 2022 рік, які не пов’язані з обчисленням МПЗ, а також і помилки за деклараціями за 2021 рік (можливо, й за більш ранні періоди), то такі зміни сум податку на прибуток теоретично у деяких випадках можуть зачепити (вплинути на) розрахунок суми «МПЗ-різниці».

Оскільки, як ми згадали, для цілей зменшення суми ЗМПЗ враховується загальна сума податку на прибуток, сплачена протягом 2022 року без урахування (!) помилково або надміру сплачених сум, то виправлення деяких помилок у деклараціях згаданих періодів може призвести до того, що деякі (чи всі) суми податку на прибуток, сплачені протягом 2022 року, стануть помилково/надміру сплаченими. Таке може статися, якщо виправленням помилок зменшуються податкові зобов’язання з податку на прибуток, які фактично сплачувалися у 2022 році. Тобто — за декларацією з податку на прибуток за 2021 рік та за перші три квартали 2022 року, строки сплати за які (і фактичні сплати) припали на 2022 рік.

У таких випадках,

коли з причини виправлення помилок якась сума податку стане помилково/надміру сплаченою, вважаємо, необхідно буде коригувати і показники додатка МПЗ до декларації з податку на прибуток за 2022 рік (а можливо, і показники самої декларації)

Оскільки у таких випадках суми, зазначені у рядках 03.1 (податок на прибуток підприємств) та підсумкових рядках 03, а також 04 додатка МПЗ, стануть некоректними. Але якщо такі зміни на рядок 06.2 декларації не вплинуть, то можна й проігнорувати виправлення (див. вище — розділ про виправлення, коли помилка не вплинула на податок). Але, вважаємо, усе-таки краще його провести.

У той же час такі випадки виправлень переважно можуть призвести до збільшення (чи виникнення) податкового зобов’язання за декларацією за 2022 рік. Тож будьте з цим обережні, бо через МПЗ тут: «ніс витягнеш, корма загрузне»!..

Помилки в інших платежах. Аналогічно — при виправленні помилок минулих періодів за іншими видами платежів, які у додатку МПЗ брали участь у розрахунку та зменшували загальну суму МПЗ — якісь фактично сплачені суми цих платежів можуть стати «заднім числом» помилково/надміру сплаченими у 2022 році. Тобто такі помилки теж вплинуть на показники додатка МПЗ до декларації з податку на прибуток за 2022 рік і зроблять помилковими його показники у якомусь з рядків 03.2 — 03.7, а також у підсумкових рядках 03 та 04 цього додатка.

І в таких випадках, можливо, теж доведеться відповідно виправляти й декларацію з податку на прибуток за 2022 рік у частині МПЗ згаданими вище способами. Тобто виправляти-виправляйте, але й про МПЗ не забувайте!..

Висновки

  • Самовиправлення в декларації з податку на прибуток за 2022 рік помилок, пов’язаних з МПЗ, можна проводити шляхом подання УД або (у відповідних випадках) — подання додатка ВП до поточної декларації. Якщо податок було занижено, то самоштраф і пеня не застосовуються.
  • Помилки в додатках МПЗ та/або МПЗ-З, що не вплинули на розмір податку, теоретично можна не виправляти. Але ми б цього не радили. Помилки ж, які збільшують чи зменшують податок, виправляти треба обов’язково (про механізм читайте вище), а от спосіб виправлення — через УД або ВП — обирайте залежно від ситуації.
  • Будьте уважні з виправленням помилок у деклараціях з податку на прибуток (які не пов’язані з обчисленням МПЗ) та у деклараціях і розрахунках з інших податків/платежів, які у додатку МПЗ брали участь у розрахунку та зменшували загальну суму МПЗ. Якщо після виправлень якісь фактично сплачені суми цих платежів стануть «заднім числом» помилково/надміру сплаченими у 2022 році, то доведеться коригувати і додаток МПЗ до декларації за 2022 рік.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі