Теми статей
Обрати теми

Зупинення строків на воєнний 2023 рік

Децюра Сергій, податковий експерт
У попередніх статтях цього номера ми розібралися із загальним алгоритмом зупинки строків, поговорили про те, як вони зупиняються і як продовжуються. Зараз же поговоримо про конкретні приклади зупинки строків і про те, як ця зупинка впливає на податковий облік платників податків.

Строки

Зупиняються / не зупиняються на час ВС

Строки звітування

Строки звітування з усіх загальнодержавних і місцевих податків, зборів та ЄСВ

На сьогодні призупинка строків із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на строки подання звітності не поширюється.

Отже, якщо платник має змогу виконати податковий обов’язок щодо подання звітності, то він повинен це зробити у загальний строк, прописаний у ПКУ.

Якщо ж такої змоги у платника (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— під час ВС немає, але вона відновиться до його закінчення, то подати звітність (з лютого і до дня відновлення можливості) без штрафів слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей;

не буде протягом всього ВС, то подати звітність без штрафів можна буде протягом шести місяців після припинення або скасування ВС

Звіт ЗВР-1

Строки подання звіту ЗВР-1 разом з Довідкою про використання РК (їх подають суб’єкти господарювання, які для розрахунків використовували КОРО з РК) на сьогодні не призупинені. Річ у тому, що з 27.05.2022 дія п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яким призупиняються строки на час дії ВС, не поширюється на будь-яку звітність. ЗВР-1 є РРО-звітністю, тому на сьогодні у випадку наявності можливості виконати податковий обов’язок ії слід подати у звичайні строки: 15 днів, наступних за звітним місяцем

Повідомлення про відмову прийняти звітність

Взагалі-то про відмову в прийнятті податкової декларації (із зазначенням причин цієї відмови) податківці повинні надіслати платнику письмове повідомлення протягом 5 робочих днів (а якщо подавалася в паперовому вигляді, то протягом 3 робочих днів) з дня отримання декларації (п.п. 49.11.1 ПКУ).

Причому формально 5 (3)-денний термін повинен потрапляти під дію воєнної призупинки строків (оскільки у винятках із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ — коли призупинка термінів не працює — такі терміни не згадуються). Однак, швидше за все, контролери вважатимуть по-іншому. Вони будуть наполягати, що тут призупинка не діє. Адже виявлення помилок, які призводять до невизнання звітності податковою декларацією, відбувається під час камеральних перевірок. А на такі перевірки на сьогодні призупинка строків не поширюється

Строки сплати

Строки сплати всіх загальнодержавних і місцевих податків, зборів та ЄСВ

На сьогодні призупинка строків із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на строки сплати податків не поширюється.

Отже, якщо платник має змогу виконати податковий обов’язок щодо сплати податків і зборів, то він повинен це зробити у загальний строк, прописаний у ПКУ.

Якщо ж такої змоги у платника (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

немає, але до кінця ВС вона відновиться. то сплатити податок за воєнні періоди (з лютого і до дня відновлення можливості) без штрафів слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей;

не буде протягом всього ВС, то сплатити податок без штрафів можна буде протягом шести місяців після припинення або скасування ВС

ПДВ

Реєстрація ПН/РК

На сьогодні ті платники ПДВ, у яких є змога виконати податковий обов’язок, відстрочки у реєстрації ПН/РК у ЄРПН не отримують. Хоча на час дії ВС та 6 місяців після його припинення/скасування передбачено нові, дещо подовжені строки реєстрації ПН/РК. А саме граничні строки реєстрації ПН/РК за першу половину місяця продовжені на 5 календарних днів, а за другу половину — на 3 календарних дні.

Деталі у «Нові «воєнні» строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12

Включення вхідних ПН/РК до ПДВ-декларації

Строк на включення до ПДВ-декларації вхідних ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, що відведений п. 198.6 ПКУ, становить не більше 365 календарних днів з дати складення ПН/РК і на час ВС призупиняється згідно із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Крім того, слід пам’ятати, що у разі зупинення реєстрації ПН/РК перебіг 365-денного строку на включення ПН/РК до податкового кредиту переривається на період зупинення реєстрації. І це не пов’язано з воєнним звільненням. Цього вимагає п. 198.6 ПКУ та п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ

Блокування ПН

Зупинено також строк подання розблокувальних документів (365 календарних днів, що настають за датою виникнення ПЗ, відображеного у ПН/РК) щодо ПН/РК, які потрапили під блокування.

А от строки подання скарги на рішення податківців про відмову у розблокуванні ПН/РК, на жаль, не зупиняються. На це прямо вказує п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Деталі шукайте у статті «Строк оскарження відмови в реєстрації податкової накладної» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Акцизний податок

Реєстрація АН/РК, подання електронних довідок, подання заявки на переміщення пального (спирту)

На сьогодні призупинка строків із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поширюється і на строки реєстрації АН/РК, подання електронних довідок, подання заявки на переміщення пального (спирту). Адже серед винятків, на які не поширюється дія призупинки АН/РК, подання електронних довідок, подання заявки на переміщення пального (спирту) не згадуються.

Водночас навіть якби призупинка не діяла, оштрафувати у воєнний час за несвоєчасну реєстрацію воєнних АН/РК, подання електронних довідок, подання заявки на переміщення пального (спирту) платників акцизу не могли.

Адже тут діє норма абзацу першого п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Нею передбачено, що за відсутності у платника можливості своєчасно виконати свій обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів реєстрації АН/РК, платник звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності. Але — за умови виконання таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

При цьому у всіх платників пального акцизу під час ВС апріорі існує неможливість виконати податковий обов’язок. Адже реєстрація АН/РК, та/або подання електронних довідок, та/або подання заявки на переміщення пального (спирту) може призвести до витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового. Крім того, підтверджувати таку неможливість документально не потрібно.

Детально про це читайте у «Коригуємо довоєнну акцизну накладну: чи буде штраф?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 18

Взаємодія з податківцями

Повернення надміру сплачених грошових зобов’язань та пені

На час ВС зупиняється і відлік граничного строку, встановленого для подання заяви про повернення сум грошового зобов’язання та пені. Відповідно до п. 43.3 ПКУ таку заяву можна подати протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Отже, якщо на 24.02.2022 за вашою переплатою не спливло 1095 днів, то на час ВС відлік такого строку призупиняється і відновлюється після закінчення ВС. При цьому після ВС цей строк просто відновлюється з тієї точки, на якій він зупинився, коли було введено ВС. І доки він не спливе, платник може без проблем подати заяву на повернення переплати

Отримання ІПК

На строк дії ВС призупинено також строки отримання ІПК на запити від платника податків. Нагадаємо, що ІПК на запити платників податку фіскали мають надавати протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання звернення (п. 52.1 ПКУ).

Закінчиться строк отримання ІПК після ВС чи карантину, зважаючи на те, що закінчиться пізніше. Адже строки отримання ІПК були призупинені ще до початку ВС. Їх призупинив ще карантин

Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків

Зупинка на час дії ВС строків сплати розстрочених, відстрочених сум або їх частки згідно з п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не відбувається. Річ у тому, що строки сплати розстрочених сум визначені у окремому договорі, складеному з платником податку, а не у ПКУ чи іншому законодавстві, контроль за виконанням якого покладено на податківців.

Тому якщо хочете призупинити строки сплати розстрочених, відстрочених сум або їх частки, то вам слід звернутися до фіскалів і внести відповідні зміни до договорів про розстрочення, відстрочення (п. 100.11 ПКУ)

Перевірки

Камеральні перевірки

На сьогодні можливе проведення всіх камеральних перевірок. Причому строки їх проведення, оформлення їх результатів, подання скарги на податкове повідомлення-рішення за результатами таких перевірок, прийняття рішення за результатом її розгляду, нарахування пені на час ВС не зупиняються. Про це прямо говорить п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Фактичні перевірки

На час дії ВС можна проводити фактичні перевірки з усіх питань.

При цьому строків проведення таких перевірок, оформлення їх результатів, подання скарги на податкове повідомлення-рішення, рішення про застосування фінансових санкцій за результатами перевірки та прийняття рішення за результатами їх розгляду, адміністративного арешту майна за результатами фактичної перевірки на час ВС не зупиняються. Про це прямо говорить п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Документальні перевірки

На час ВС можна проводити тільки певні документальні позапланові перевірки. Детальний перелік дозволених позапланових документальних перевірок шукайте у статті «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98.

Тому не дивно, що строки, які стосуються дозволених позапланових перевірок, оформлення їх результатів, подання скарги на податкове повідомлення-рішення, рішення про застосування фінансових санкцій за результатами перевірки та прийняття рішення за результатами їх розгляду, адміністративного арешту майна за результатами таких позапланових перевірок на час ВС не зупиняються. Про це прямо говорить п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Всі інші види документальних перевірок, а саме планові, під забороною. Тому про строки, пов’язані з такими перевірками, хвилюватися не варто. Немає перевірок, не течуть і строки

Податкова вимога і застава

Податкова вимога

На направлення податкових вимог платникам податку, на наш погляд, призупинення строків із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється, оскільки у ПКУ не встановлено строку для їх направлення. Необхідність направлення податкової вимоги платнику податків пов’язано не з певним строком, а з виникненням податкового боргу, тобто із здійсненням певної дії (з її нездійсненням, а саме з несплатою задекларованого податку в бюджет) у сумі 3060 грн (п. 59.9 ПКУ).

А щоб не було якихось вигадок, про це на сьогодні прямо говорить п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Податкова застава

На податкову заставу (ст. 88 та 89 ПКУ), як і на направлення податкової вимоги, призупинення строків із п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Вона виникає не в певний строк, а у випадку виникнення податкового боргу.

Крім того, щоб не було якихось вигадок, про це на сьогодні прямо говорить п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Продаж майна, що перебуває в заставі

Також на сьогодні не поширюється зупинка строків на час ВС і на продаж майна, що перебуває у заставі. На це прямо вказує п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тобто на час дії ВС стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться у загальні строки, визначені п. 95.2 ПКУ, а це не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) податкової вимоги

Реєстраційні дії

Реєстрація юросіб та ФОП

На облік за основним місцем обліку податкова бере юросіб та ФОП на підставі відомостей з ЄДР у день отримання зазначених відомостей фіскалами (пп. 64.1 та 65.1 ПКУ). Тут не йдеться про жоден строк, а визначено тільки період виконання певного обов’язку. Тому вважаємо, що призупинення строків не стосується взяття на облік платників податків — юросіб та ФОП

Повідомлення про осіб, відповідальних за ведення обліку

Юрособи і їх відокремлені підрозділи згідно з п. 66.4 ПКУ зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення обліку, у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін в облікових даних платників податків, шляхом подання заяви. Оскільки в цьому випадку п. 66.4 ПКУ встановлює строк для інформування фіскалів про зміну директора, то його призупинив на час дії ВС п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (БЗ 116.12)

Оскарження і запити

Строки адміноскарження

На період дії ВС зупиняється перебіг строків проведення процедури адміноскарження тільки певних рішень фіскалів. Перелік видів скарг, на які не поширюється призупинка строків, наведено у п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Так, на сьогодні не зупиняються строки подання скарг:

— на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК;

на ППР за результатами камеральної перевірки;

на ППР, рішення про застосування фінансових санкцій за результатами дозволеної документальної позапланової перевірки або усіх фактичних перевірок.

Строки адміноскарження, які стосуються інших рішень фіскалів, на період дії ВС призупиняються.

Вищеописане призупинення стосується не тільки строків подання скарг платниками, а й строків прийняття рішень фіскалами. Тобто якщо на якісь скарги не діє призупинення строків, то воно не діє і на строк розгляду фіскалами таких скарг.

Деталі у «Адміноскарження рішень податківців: що зі строками?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Запити від фіскалів

На період дії ВС зупинено строк надання платниками податків відповідей на всі запити податківців (ст. 73 та 78 ПКУ). 15 (10) робочих днів почнуть спливати з дня закінчення (скасування) ВС

Строки давності

Строк давності за ст. 102 ПКУ

На період дії ВС призупиняються строки давності, передбачені в ст. 102 ПКУ. Тобто всі строки давності, у тому числі й на проведення перевірки контролерами щодо правильності нарахування податкових зобов’язань, продовжуються на період дії ВС.

При цьому варто пам’ятати, що на період воєнних дій строк давності тільки переривається і продовжується після його завершення. Це означає, що якщо закінчення 1095 (2555) днів припаде на період дії ВС, то період ВС «випаде» зі строку, а розпочнеться лише після його завершення або завершення карантину (залежно від того, що закінчиться пізніше).

Деталі у статті «Що наразі зі строком податкової давності?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Строк зберігання документів

На період дії ВС призупиняється і строк зберігання документів. Тобто, щоб дізнатися, коли саме закінчиться строк зберігання певних документів, потрібно буде додати до звичайного строку зберігання первинних документів, визначених п. 44.3 ПКУ (а це 1095/2555 днів), строк дії ВС.

Детально про призупинку строків зберігання документів і можливі зміни цих строків читайте у «Строки зберігання первинки: від донедавніх 1095 днів до нових 1825 днів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Відновлення документів, втрата яких не пов’язана з війною

Також призупинено на період дії ВС строки відновлення документів, втрата яких не пов’язана з війною.

Нагадаємо, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів платник податків зобов’язаний у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити про факт втрати документів і причини їх втрати. А відновити такі документи він має протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до податкової.

Тобто якщо документи були знищені під час дії ВС, але це не пов’язано з воєнними діями, то починати процедуру відновлення втрачених документів слід після закінчення ВС

Подання заяв

Форма № 20-ОПП

Строки подання ф. № 20-ОПП на час ВС продовжені згідно із п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Хоча варто зауважити, що серед винятків, на які не поширюється дія призупинки строків, є згадка про строки подання документів (повідомлення). Водночас податківці трактують це ліберально (БЗ 116.12) і поширюють це тільки на документи (повідомлення), які пов’язані із податковою звітністю. А ф. № 20-ОПП такого зв’язку не має. Деталі у «Призупинені строки: що досі потрапляє під заморозку!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Заява для переходу на ЄП та для відмови від ЄП

По суті, оскільки подати такі заяви слід у визначений ПКУ строк, то і строки подання таких заяв на час ВС також мають бути призупинені на підставі п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Інша справа, що без подання таких заяв платник податку не зможе з початку певного періоду перейти на ЄП чи відмовитися від ЄП.

Тому краще вважати, що встановлення періоду для подання заяв на перехід на ЄП чи відмову від ЄП — це не строк, а вимога для роботи на ЄП.

Тому радимо орієнтуватися на строки подання таких заяв, що прописані у ПКУ. В іншому випадку ні обрати, ні відмовитися від ЄП протягом ВС не вдасться

Заяви на обов’язкову реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ

За ідеєю, строки подання заяви на обов’язкову реєстрацію платником ПДВ також мають призупинятися, оскільки п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для заяв винятку не зроблено.

Хоча той факт, що строк для подання заяви на обов’язкову реєстрацію платником ПДВ призупинений, не звільняє вас від обов’язку реєстрації платником ПДВ.

Водночас, щоб у вас була необхідність зареєструватися платником ПДВ (подати заяву на реєстрацію), за останні 12 місяців обсяг ваших постачань має перевалити за 1-мільйонну межу.

А от що стосується переривання 12-місячного періоду, протягом якого рахується мільйонна межа для обов’язкової реєстрації платником ПДВ на період ВС, то, на наш погляд, тут переривання не буде. Детально про це читайте у «Строки у ПДВ-обліку: зупинені і поновлені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29

Заява про відсутність об’єкта оподаткування екоподатком

Таку заяву мають подавати ті платники, які у минулому році були платниками екоподатку, а у звітному у них уже об’єкта оподаткування екоподатком не виникає. Подають її до закінчення строку звітування за І квартал.

Виходячи з того, що п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на сьогодні не призупиняє строків подання звітності та документів, пов’язаних із нею, то вважаємо, що і строк для подання такої заяви на сьогодні не призупинено

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі