Теми статей
Обрати теми

Планові податкові перевірки: для кого дозволили з 1 серпня?

Амброзяк Наталя, юрист
У серпні набувають чинності зміни щодо планових перевірок. Тож у цій статті обговоримо те, кого вони стосуватимуться та як, узагалі, відбуваються. Також згадаємо най-найважливіші нюанси планових податкових перевірок.

Кого перевірятимуть?

1 серпня набув чинності Закон України від 30.06.2023 № 3219-IX (відомий раніше як законопроєкт № 8401), який вносить зміни до ПКУ. Зокрема, зазначено, що на період воєнного стану з 1 серпня 2023 року можуть включати до плану-графіка податкових перевірок тільки тих, хто (див. п.п. 69.35 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— здійснює госпдіяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції (нагадаємо — це спирт, алкоголь (включаючи пиво), тютюн, рідини для електронних сигарет, пальне, автомобілі, електроенергія);

— займаються організацією азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

— надають фінансові та/або платіжні послуги.

Будемо називати їх далі «платники-винятки».

Звісно, логіка така. Оскільки планово перевіряти можуть тих, хто включений у план, то виходить, що планові перевірки мають стосуватися тільки перелічених нами платників. Тож іншим платникам хвилюватися з цього приводу не варто. Їх перевіряти планово не зможуть. Навіть якщо раніше такий платник бачив себе у плані (бо ж до 01.08.2023 публікувати податківцям план-графік ніхто не забороняв).

Які нові нюанси врахувати?

Оновлення плану-графіка. План-графік зможуть оновлювати щомісячно. За загальним правилом, якщо пам’ятаєте, оновлення плану можливе лише двічі на рік — у першому та другому кварталах року (окрім випадків з технічними виправленнями, див. п. 77.2 ПКУ). А от на період воєнного стану з 1 серпня усе відбуватиметься інакше.

Проте

щомісячне оновлення може бути лише з урахуванням форс-мажорних обставин, обставин непереборної сили, наявності/відсутності «безпекових» умов для проведення перевірок*

* Про безпекові умови детальніше читайте у статті «Безпечні умови для перевірки під час війни: що це?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

Тобто щомісячне оновлення плану має бути обґрунтованим. Принаймні в теорії. Розуміємо, що на практиці можуть виникнути різні ситуації. Але усі подібні дрібні процедурні порушення можна буде використати як аргумент у подальшому можливому спорі з податківцями. Приміром, оскаржуючи податкове повідомлення-рішення (ППР) або ж наказ про проведення перевірки. Хоча і практика Верховного Суду щодо наказів та ППР у випадку з процедурними порушеннями досить неоднозначна (див., наприклад, статтю «Незаконна перевірка = незаконне податкове повідомлення-рішення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 51 або постанову ВС від 20.07.2023 у справі № 280/5316/21).

Публікують поточний план-графік, як і раніше, на сайті податкової.

Періодичність планової перевірки. На дозволені з 1 серпня планові перевірки не поширюватиметься дія п. 77.2 ПКУ. А у цій нормі йдеться не тільки про періодичність оновлення плану, а ще й про періодичність, з якою можна перевіряти різні категорії платників (з високим, середнім та низьким ступенями ризиків*). Тож формально планово можуть перевірити і не 1 раз протягом року.

* Не плутаємо з ризиковістю платників ПДВ. У контексті планових перевірок йдеться про критерії з пунктів 5 — 8 розд. ІІІ Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 02.06.2015 № 524.

Можуть прийти на перевірку одразу? Одразу приходити на планову перевірку податківці не можуть. У цьому контексті два важливих нюанси:

1) розпочати планову перевірку платників-винятків можуть не раніше ніж через 30 календарних днів, наступних за датою оприлюднення оновленого плану-графіка. Тобто оновили план податківці, платник себе там побачив і відлічує від дати опублікування оновлень 30 днів;

2) не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки платнику мають надіслати копію наказу про проведення перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку її проведення.

Перевірятимуть усе чи щось точково? Тут не забувайте: предмет планової перевірки досить широкий (п.п. 75.1.2 ПКУ). Тобто перевірятимуть все, а не тільки те, що пов’язано з дотриманням підконтрольних податківцям «підакцизних» норм, норм, пов’язаних з гральним бізнесом або фінансовими/платіжними послугами.

Висновки

  • З 01.08.2023 до плану-графіка можуть включати тільки платників, які займаються підакцизними товарами, гральним бізнесом або надають фінансові та/або платіжні послуги.
  • План-графік на період воєнного стану зможуть оновлювати щомісячно, з урахуванням форс-мажорних обставин, обставин непереборної сили та наявності/відсутності «безпекових» умов для проведення перевірок.
  • Прийти на планову перевірку податківці можуть не раніше ніж через 30 календарних днів, наступних за датою оприлюднення оновленого плану.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі