Теми статей
Обрати теми

Перевірка через те, що платник не відповів на запит фіскалів за п.п. 78.1.1 ПКУ

Амброзяк Наталя, юрист
З 1 серпня для певних категорій платників поновила свою дію одна із найпопулярніших підстав для документальних позапланових перевірок — п.п. 78.1.1 ПКУ. Йдеться, зокрема, про ситуацію, коли у податківців є інформація, що свідчить про порушення платником підконтрольного фіскалам законодавства, вони надсилають запит, а платник не відповідає на нього у строки, встановлені у ПКУ. Тож на що слід звернути увагу у межах цієї перевірки? Давайте розбиратися.

У чому суть підстави для перевірки за п.п. 78.1.1 ПКУ?

Підстава для позапланової документальної перевірки, визначена у п.п. 78.1.1 ПКУ, полягає у такому. Фіскали отримали податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного, податкового законодавства, законодавства в сфері запобігання та протидії відмиванню доходів та іншого підконтрольного податківцям законодавства. Але вони мають право провести перевірку, якщо платник не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит контролюючих органів протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту. При цьому у запиті має зазначатися порушення платника.

Кого можуть перевірити під час війни?

Наразі (тобто з 01.08.2023) позапланова документальна перевірка на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ дозволена, якщо отримана інформація про:

1) порушення законодавства щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами з джерелом походження з України та/або щодо оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи;

2) порушення податкового законодавства платниками, які здійснюють діяльність у сфері:

а) виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

б) організації та проведення азартних ігор в Україні;

в) надання фінансових, платіжних послуг.

Також до цієї когорти входять порушення щодо граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Що зі строками відповіді на запит?

Як бачите, спусковий механізм для перевірки — відсутність відповіді на запит від фіскалів. І тут слід пам’ятати, що на період воєнного стану строки надання відповідей на обов’язкові запити були призупинені. Їх було запущено лише з набранням чинності Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX (відомий раніше як законопроєкт № 8401), а саме з 1 серпня 2023 року. Про це тепер зазначено в п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Це означає, що якщо вам надходив запит від фіскалів у період воєнного стану до 01.08.2023 і ви потрапляєте у групу ризику для перевірки на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ, то одразу ж прибігти на перевірку фіскали не мають права.

У вас є ще час для відповіді на «воєнно-фіскальний» запит — 15 робочих днів, які мають відлічуватися з 1 серпня 2023 року, а не з дати його отримання

Тобто відповісти на запит потрібно буде до 21.08.2023.

Із запитами, які надходили у період карантину, усе складніше. Не забувайте, що на цей період призупинялися строки надання відповідей далеко не на усі запити (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але вважаємо, що і для карантинних запитів, які не потрапили у винятки, строки мають стартувати саме з 01.08.2023. Хоча тут податківці можуть трактувати ситуацію фіскально, вказавши, що призупинка стосувалася тільки запитів, одержаних платниками у період воєнного стану. Хоча у п. 69, а тим паче у п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не зазначено, що йдеться саме про запити, які надійшли госпсуб’єктам від фіскалів під час війни.

Що ще потрібно врахувати щодо запитів?

По-перше, запит має відповідати вимогам з ПКУ. Тільки відсутність відповіді на такий запит може бути законною підставою для перевірки (див., наприклад, постанову ВС від 26.06.2023 у справі № 813/4379/17).

По-друге, у запиті мають бути усі без винятку реквізити з п.п. 73.3 ПКУ. Від найелементарніших (підпис керівника податкової/його заступника/уповноваженої особи, печатка тощо) до більш серйозних — підстава для надсилання запиту та інформація, яка її підтверджує.

По-третє, так, ви маєте право не відповідати на протиправний запит (п.п. 73.3.4 ПКУ). Але слід пам’ятати про штраф, передбачений за:

— неподання документів чи інформації (за фактом, відсутність відповіді на запит);

— подання документів чи інформації не у повному обсязі у відповідь на запит.

Ця санкція передбачена у п. 121.2 ПКУ. Її розмір складає 1 мінзарплату, встановлену законом про держбюджет, станом на 1 січня року, в якому вчинено порушення (у 2023 році — 6700 грн). Штраф застосовується до юрособи або ФОП в цілому, а не до посадових осіб.

Звісно, знову ж таки,

штрафувати можуть лише у випадку, якщо запит є законним (тобто відповідає вимогам з ПКУ). Але про цей ризик все-таки не варто забувати.

Зверніть увагу: вважаємо, що за несвоєчасну відповідь на запит штрафувати не мають права (деталі читайте у статті «Несвоєчасна відповідь на запит фіскалів: чи бути штрафу?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 42).

Наприкінці зауважимо: строки надання відповідей побігли не тільки щодо запитів, пов’язаних з перевірками. Тож, з урахуванням існування штрафів, будьте обережні!

Висновки

  • Позапланова документальна перевірка на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ можлива, лише якщо платник не відповів на законний запит фіскалів протягом строку, встановленого у ПКУ.
  • Позапланова документальна перевірка на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ під час воєнного стану з 01.08.2023 можлива виключно щодо певних категорій платників.
  • За ненадання відповіді на законний запит фіскалів передбачено штраф у 1 мінзарплату, встановлену у законі про держбюджет, станом на 1 січня року, в якому вчинено порушення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі