Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна відповідь на запит фіскалів: чи бути штрафу?

Амброзяк Наталя, юрист
Нещодавно надійшов запит від податківців. Що буде, якщо ми відповімо на нього, але із запізненням? Чи застосовуватиметься той новий штраф із ПКУ? (м. Харків)

По-перше, несвоєчасна відповідь на запит — це ризик проведення позапланової документальної перевірки. Хоча тут пам’ятаймо, що далеко не усі позапланові документальні перевірки дозволені. Принаймні поки що. Про це детальніше читайте у статтях «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98 та «Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

А ще врахуйте такий нюанс щодо строків надання відповідей на запити фіскалів. Наразі існує спірна ситуація із зупинкою строків щодо надання відповідей на запити у період воєнного стану. Ніби строки і зупинені, але є розмите формулювання у п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яке дозволяє податківцям трактувати ситуацію так, ніби строки таки поновлені. Про це детально ми писали у статті «Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф!» // Податки & бухоблік, 2023, № 36. Там ми також радили обережним платникам дотримуватися загальних строків надання відповідей на запити — 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (якщо це, звісно, не запит щодо проведення зустрічної звірки).

По-друге, у запитанні йдеться про штраф, який з’явився з 28.04.2023 і передбачений у п. 121.2 ПКУ*. Зокрема, за неподання або подання не у повному обсязі платником документів чи іншої інформації на запит у випадках:

* Деталі у статті «Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф!» // Податки & бухоблік, 2023, № 36.

— коли запит надсилається на підставі пп. 6 — 8 п.п. 73.3.1 ПКУ (йдеться про інформацію і документи, пов’язані з міжнародним обміном даними про фінрахунки). Штраф у розмірі 5 мінзарплат (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 33500 грн;

— коли запит надсилається в інших випадках, передбачених ст. 73 ПКУ. Штраф складатиме 1 мінзарплату (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 6700 грн.

Тобто виходячи з формулювання, порушення в рамках п. 121.2 ПКУ може бути двох видів:

1) неподання документів чи інформації (по факту, відсутність відповіді на запит);

2) подання документів чи інформації не у повному обсязі.

Що таке неподання? По суті, це відсутність відповіді протягом періоду з дня спливу строку, встановленого ПКУ для відповіді, і до дня застосування штрафу. Подання не у повному обсязі, думаємо, зрозуміло.

Тепер давайте накладемо це на нашу ситуацію з несвоєчасним поданням. Виходить, що

несвоєчасна відповідь, з точки зору формулювання п. 121.2 ПКУ, штрафуватися не повинна

Бо несвоєчасна відповідь ≠ її ненадання, як і надання не у повному обсязі документів чи інформації. До того ж слід впевнитися, що надання відповіді точно буде із порушенням строків.

Однак ми не виключаємо ситуацій, коли на практиці податківці будуть намагатися застосовувати штраф і за несвоєчасне надання відповідей на запити. Звичайно, поки що судова практика з цього питання ще не сформована. Але вважаємо, що є цілком пристойні шанси для того, щоб від цього штрафу відбитися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі