Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз з алкоголю

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі ми стисло розповімо про основні теоретичні і практичні моменти, що стосуються 5 %-го роздрібного акцизу, який справляється з роздрібного продажу (та списання) алкогольних напоїв. Сподіваємось, допоможемо вам розібратись в деяких не надто прозорих роздрібно-акцизних питаннях.

Об’єкт, платники, ставка

Об’єкти оподаткування, платники. Згідно з п.п. 213.1.9 об’єктом оподаткування роздрібним акцизом є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — алкогольних напоїв.

Крім того, об’єктом оподаткування роздрібним акцизом з 1 січня 2022 року стали не тільки операції з продажу підакцизних товарів, а також і операції зі списання втрачених товарів (зіпсованих, знищених або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено суб’єктом господарювання). Таке списання з 01.01.2022 в ПКУ (див. п.п. 14.1.212) фактично прирівняли до реалізації. Детальніше щодо оподаткування таких операцій читайте «Знищена/втрачена підакцизка: як платити роздрібний акциз під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41.

Отже, платниками роздрібного акцизу з алкогольних напоїв є лише суто роздрібні торговці.

Ставка, товари. Згідно з п.п. 215.3.10 ПКУ для пива, алкогольних напоїв, реалізованих відповідно до п.п. 213.1.9 ПКУ (тобто вроздріб), ставка акцизу становить 5 % до бази оподаткування (див. нижче). Фактично у цій нормі наведено і перелік товарів, які оподатковуються роздрібним акцизом, зокрема — алко-напої. Пиво (хоч і окремо згадане) теж є алкогольним напоєм. А от із безалкогольного пива роздрібний акциз не справляється, оскільки воно належить до товарної групи 2202 згідно з УКТ ЗЕД і не є підакцизним товаром.

База та дата ПЗ

База оподаткування. Для алкогольних напоїв (у т. ч. алкогольного пива) — базою є вартість (із ПДВ та без урахування роздрібного акцизу!) підакцизних товарів, що реалізовані (п.п. 214.1.4 ПКУ). Тож сума роздрібного акцизу — 5 % від вартості напою із ПДВ — додається до цієї вартості і формує фактичну роздрібну ціну.

Таким чином,

сума податкового зобов’язання з роздрібного акцизу (ПЗа) має дорівнювати:

ПЗа = ФРЦ : 105 х 5 (де ФРЦ — фактична роздрібна ціна у фіскальному чеку з урахуванням ПДВ і роздрібного акцизу)

Наприклад, фактична роздрібна ціна пляшки алко-напою дорівнює 210 грн (у т. ч. ПДВ і роздрібний акциз). У такому разі ПЗ з акцизу визначають так: 210 : 105 х 5 = 10 грн.

Що стосується бази оподаткування втрачених алко-напоїв, то вона чітко в ПКУ (див. п. 214.7) не визначена. Але податківці стверджують, що базою тут має бути вартість підакцизних товарів, що списані, «з урахуванням роздрібної ціни за даними бухобліку» (див. БЗ 114.03). Тож за такого підходу акциз маєте вираховувати за згаданою формулою, орієнтуючись на фактичні роздрібні ціни реалізації, які були на дату списання втрачених товарів*…

* Детальніше читайте в статті «Списання зіпсованого алкоголю: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 26.

Дата виникнення ПЗ. ПЗ з роздрібного акцизу згідно з п. 216.9 ПКУ виникає «за грошима»: на дату здійснення розрахункової операції відповідно до Закону про РРО, для безготівкових розрахунків — на дату оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу товару, а у разі реалізації товарів ФОП, які сплачують ЄП, — дата надходження оплати за проданий товар.

ПЗ за втраченими товарами виникають на дату складення відповідного документа, що засвідчує факт втрати.

Звітування

Загальне. Базовим податковим періодом для сплати акцизу (у тому числі роздрібного) є календарний місяць. Платник, що здійснює реалізацію підакцизних товарів, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за звітним, подає контролюючому органу (чи органам) декларацію (декларації) акцизного податку (п. 223.2 ПКУ). Про ті випадки, коли платник має подавати декілька акцизних декларацій (з окремими додатками 6) до різних місцевих органів ДПС, див. нижче. За ті місяці, коли реалізації не було, декларації теж подаються, якщо є діючі ліцензії на торгівлю підакцизними товарами.

Заповнення додатка 6 та декларації. Для розрахування ПЗ з роздрібного акцизу з реалізації (у т. ч. списання) алко-напоїв призначений додаток 6 до акцизної декларації. Алко-напої у додатку 6 розбиті на 3 групи: лікеро-горілчана продукція (ряд. 1.1); виноробна продукція й інші спиртові дистиляти (ряд. 1.2); пиво (ряд. 1.3). Ця розбивка надто не зручна й додає бухгалтеру зайвої роботи.

Для коректного заповнення рядків додатка 6 щодо нюансів рознесення різних видів алко-напоїв за цими трьома групами див. у консультації БЗ 114.07

Є в додатку 6 і окремий рядок 1.5 для втрачених товарів. А от рядок 1.4 для тютюнових виробів з 2023 року вже став анахронізмом (див. нижче).

Податківці консультують, що додаток 6 в частині розрахункових даних заповнюється у гривнях з копійками, а підсумкова сума зазначається лише у гривнях (округлена за загальними правилами).

Підсумкова сума акцизу з рядка «Усього» додатка 6 переноситься до розділу Д декларації. Якщо додатків 6 декілька (див. про це нижче), то сума акцизу за кожним з додатків має в декларації відображатися окремо — у рядках Д1.1, Д1.2 і т. д. (відповідна позначка: Д1.1, Д1.2, т. д. проставляється у графі «Код операції» кожного додатка 6). Загальна ж сума акцизу за усіма додатками наводиться у рядку Д1 декларації.

Якщо торговельні точки у різних районах/територіях. Залежно від місцезнаходження різних пунктів продажу платника може подаватись як декілька додатків 6 з однією декларацією до одного органу ДПС, так і декілька декларацій із цими додатками до різних місцевих ДПС. Ось декілька варіантів можливої «дислокації» алко-продажних пунктів і накази податківців, куди і як тоді звітувати.

Місцезнаходження пунктів продажу алко-товарів

Подання акцизних декларацій та додатків 6

Один або декілька пунктів продажу на території, підпорядкованій одному органу місцевого самоврядування за одним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем КАТОТТГ* (далі — код території)

Подається одна декларацію з одним додатком 6 відповідно до цього коду території

Пункти продажу розташовані на територіях, підпорядкованих різним органам самоврядування (різні коди територій), які обслуговуються одним органом ДПС

До цього органу ДПС подається одна декларація з кількістю додатків 6, що відповідає кількості кодів територій, на яких знаходяться пункти продажу

Пункти продажу товарів — на територіях, підпорядкованих різним органам самоврядування (різні коди територій), які обслуговуються різними ДПС

Декларації подаються до кожної ДПС із додатками 6 окремо за кожним кодом території, на яких знаходяться пункти продажу

Пункти продажу розміщені в різних районах міста з районним поділом, що обслуговуються різними ДПІ, але входять до складу однієї територіальної громади (далі — ТГ) міста та податок сплачується на єдиний рахунок такої ТГ

До контролюючого органу (ГУ ДПС в областях, м. Києві та Міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків), що обслуговує територію такої ТГ, подається одна декларація та декілька додатків 6 із зазначенням окремо за кожним кодом території, у межах якої знаходяться пункти продажу

* Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290).

Детальніше див. БЗ 114.07 // zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=39674

та zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=39563.

Висновки

  • Роздрібним акцизом за загальною ставкою 5 % оподатковується роздрібний продаж будь-яких алкогольних напоїв (у т. ч. пива), а також списання втрачених алко-напоїв.
  • Його платниками є лише роздрібні торговці алко-напоями.
  • 5 % акцизу накручується роздрібниками «зверху» на повну ціну алко-напоїв (з ПДВ). ПЗ з роздрібного акцизу виникає «за грошима».
  • Звітування має свої складності щодо розбивки напоїв за трьома групами. А залежно від кількості й місцезнаходження пунктів продажу може варіюватись кількість акцизних декларацій та спеціальних додатків 6 до них, які потрібно подавати (див. у статті).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі