Теми статей
Обрати теми

Краса без жертв, або Як спрощенцям працювати у салоні краси

Клец Віталіна, податковий експерт
Сьогодні — «родзинки» для власників салонів краси: каверзні запитання про масаж, макіяж та тату, пірсинг у перукарні, про групу спрощенки, про оренду робочого місця, щоб зекономити на податках, а також поради, як вивернутися з ціпких обіймів РРО. Відповіді та поради уже чекають на вас.

Запитання 1. Чи можна в перукарні не тільки підстригати клієнтів, а й робити манікюр, макіяж, масаж, татуювання, продавати шампуні, фарби тощо?

Можна, але не в кожній групі спрощенки це дозволено.

ФОП-початківці без працівників, як правило, стартують з групи 1 єдиного податку (ЄП), бо там і ставка ЄП нижча, і РРО/ПРРО можна не застосовувати. Одна біда: в цій групі дуже мало дозволених видів діяльності.

Перукарські послуги якраз-то надавати можна — бо «послуги перукарень» названо серед побутових послуг населенню, які надаються групами 1 та 2 ЄП (п.п. 36 п. 291.7 ПКУ).

Але що належить до таких послуг? Це тільки ті послуги, які належать до коду 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси» КВЕД-2010 (див. категорію 107.01.01 БЗ). Цей клас включає:

миття волосся, підрівнювання, підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг для чоловіків та жінок;

— гоління і підрівнювання бороди;

масаж обличчя (але не тіла, бо це вже інший клас 96.04 КВЕД);

манікюр, педикюр і макіяж тощо*.

* Див. Методологічні основи та пояснення (КВЕД-2010), затверджені наказом Держкомстату від 23.12.2011 № 396.

Інших послуг краси в групі 1 надавати не можна! Продавати щось теж заборонено, бо у групі 1 ЄП дозволено продаж товарів здійснювати лише з торговельних місць на ринках

Якщо ж вас це не влаштовує, вихід є: обрати групу 2 ЄП. У цій групі обмежень щодо видів послуг, які можна надавати, не існує. Існує лише обмеження щодо отримувачів послуг. Це можуть бути лише населення та платники ЄП. Також немає обмеження на продаж, як у платників групи 1 ЄП. Можуть бути наймані працівники (не більше 10 осіб).

Тож у салоні краси або в перукарні спрощенець групи 2 може не тільки стригти, а й:

— здійснювати татуаж, перманентний макіяж, пірсинг (обираємо коди 96.02 та 96.09 КВЕД);

— надавати спа-послуги: лазні, сауни, солярії, салони для схуднення (обираємо коди 96.02 та 96.04 КВЕД);

— надавати послуги масажу усього тіла, а не тільки обличчя (обираємо коди 96.02 та 96.04 КВЕД);

продавати товари для волосся, обличчя, тіла (обираємо коди 96.02 та 47.75 КВЕД). Залежно від того, які товари ви плануєте продавати, можна додати й інші коди КВЕД з розділу 47.

А якщо обрати групу 3, що зміниться (у плані розширення сфери діяльності)? Всі ці послуги можна буде надавати не тільки громадянам та платникам ЄП (як у групі 2), а ще й юрособам та ФОП, які не є платниками ЄП (працюють на загальній системі, неприбуткові, закордонні тощо).

Запитання 2. Чи треба мати медичну ліцензію для надання послуг татуажу, пірсингу, лікувального масажу, епіляції, ліпосакції, пілінгу, видалення бородавок тощо?

У деяких салонах краси надають такі послуги, які класифікуються як медичні. Для того, щоб їх законно надавати, треба мати ліцензію на медичну практику (п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування*).

* Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII.

За роботу без ліцензії можна наразитися на адмінштраф 17000 — 34000 грн з можливою конфіскацією, зокрема, знарядь виробництва і грошей, отриманих від безліцензійної діяльності (ст. 164 КУпАП)

Не можна виключати навіть кримінальної відповідальності, якщо лікувальна діяльність здійснювалась без ліцензії особою, яка не має належної медичної освіти, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого (ст. 138 ККУ).

Водночас ФОП-спрощенці навряд чи взагалі захочуть морочити голову з отриманням медліцензії. Для них важливо лише знати, які послуги можуть бути класифіковані як медична практика, щоб уникати їх. На жаль, у законодавстві немає чіткого визначення щодо цього.

В Ліцензійних умовах № 285 визначено, що «господарська діяльність з медичної практики (далі — медична практика) — вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами — підприємцями з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії».

* Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 № 285.

У свою чергу, згідно з Основами № 2801* медична допомога це «діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику та лікування у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами».

* Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 № 2801-XII.

Тож якщо говорити про косметологію, то, наприклад, лікар-хірург-дерматолог (див. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 78 «Охорона здоров’я»*), зокрема:

«…застосовує апаратні та оперативні методи лікування патологічних процесів у шкірі, підшкірній клітковині та видимих слизових оболонках, зокрема методи видалення новоутворень шкіри та її придатків, підшкірно-жирової тканини та сполучної тканини».

* Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом МОЗ України від 29.03.2002 № 117.

Це можуть бути, зокрема, такі послуги, як:

— лікування патологічних процесів у шкірі (апаратом або шляхом операції), підшкірній клітковині та видимих слизових оболонках;

видалення новоутворення шкіри та її придатків;

— проведення ліпосакції;

— радіохвильова хірургія тощо.

Тож усе це можливе лише за наявності ліцензії.

Але ж є ще безліч процедур, по яких важко визначитися, чи є вони медичною практикою.

Щоб стовідсотково впевнитися в тому, потрапляють ваші послуги під обов’язкове ліцензування чи ні, слід звернутися до відділу ліцензування МОЗ

Що стосується послуг татуювання та пірсингу, то вони не відповідають визначенню медичної допомоги. Вони зазначені в окремому класі 96.09 КВЕД, а не в розділі 86 «Охорона здоров’я». Це свідчить про те, що ці послуги не є медичними і не потребують ліцензії.

У будь-якому разі слід забезпечити максимальну санітарну відповідність обладнання та приміщення. А інколи не зайвим буде підписувати з клієнтами договір (згоду), у якому чітко визначити усі вимоги, яких клієнт повинен дотримуватися перед процедурою та після її завершення, можливі побічні наслідки та межі вашої відповідальності.

Запитання 3. Чи можуть в одному салоні краси співпрацювати декілька ФОП-перукарів, майстер манікюру, візажист тощо?

Можуть. На практиці, в основному, так і роблять, бо це дозволяє суттєво зекономити на податках (див. таблицю), не кажучи вже про можливість уникнути неабиякої мороки з кадровою документацією та звітами, як і штрафів за помилки. Але треба все правильно оформити.

Податки з перукаря-працівника та перукаря-ФОП у 2023 році (у розрахунку на місяць)

Податки

Перукар — найманий працівник

Перукар-ФОП (єдиний податок)

ПДФО, ВЗ

Мінімум 1306,50 грн

ЄСВ

Мінімум 1474,00 грн

можуть не сплачувати на час війни*

ЄП

max 268,40 грн (група 1 ЄП) або max 1340 грн (група 2 ЄП), а в деяких випадках можна не сплачувати*

Звітність

Раз на квартал (за працівника)

Раз на рік (подає сам ФОП-майстер)

* Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61.

Запитання 4. Як оформити співпрацю перукарів у салоні краси так, щоб кожен з них був спрощенцем групи 1?

Для цього треба мати вже сформовану команду і умовити власника приміщення укласти з кожним членом команди окремий договір оренди частини приміщення. Не хвилюйтеся, орендувати частину приміщення можна, ніяких заборон на це в ЦКУ немає. Пам’ятайте лише, що

договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (чи їх окремої частини) обов’язково має бути у письмовій формі (ч. 1 ст. 793 ЦКУ). А якщо строк оренди — 3 роки або більше, його ще й треба завірити нотаріально

Тож краще укладати договори строком на 1 рік. Само собою, в договорі оренди не треба прописувати ні робочий час, ні робочі/вихідні дні, зарплати/відпустки/лікарняні, словом нічого, що б нагадувало про трудові відносини чи трудовий розпорядок. Кожен з ФОП лише орендує частину приміщення (з інвентарем або без нього) і може ним користуватися на свій розсуд.

Звісно, самі ФОП, які працюють у салоні, не зобов’язані укладати ніяких договорів між собою.

Майте на увазі, що обов’язки адміністратора та прибиральниці вам доведеться виконувати самотужки, бо спрощенець групи 1 не може мати найманих працівників. І якщо клінінг ще можна замовити в інших ФОП за договором, то обов’язки адміністратора договором робіт/послуг не оформиш (тут — очевидні трудові відносини)*. Тож кожен ФОП повинен сам цим займатися (принаймні офіційно).

* Вас може зацікавити стаття «Чим відрізняється трудовий договір від ЦПД» // «Податки & бухоблік», 2018, № 86.

Запитання 5. Як оформити співпрацю перукарів у салоні краси так, щоб не змушувати орендодавця переукладати договір оренди кожного разу, коли змінюється майстер?

Щоб не «смикати» орендодавця кожного разу, як ви надумаєте прийняти нову людину до своєї команди, можна зробити так: власник салону краси обирає групу 2 спрощенки, вносить до Реєстру платників ЄП відповідні види діяльності (для оренди — 68.20, 77.33, 77.29, для салону краси — 96.02, 96.04, 96.09 КВЕД) і орендує приміщення на своє ім’я. А потім здає в суборенду частину приміщення кожному майстру (ФОП групи 1).

Спрощенець групи 1 не має права здавати нерухомість в оренду, тому власник салону краси має бути в групі 2 — йому дозволено здавати майно в оренду громадянам та платникам ЄП (ФОП і юрособам)

До речі, здавати в оренду можна просто робоче місце (крісло, стіл тощо), але ми рекомендуємо все-таки зазначити в договорі оренди не тільки інвентар, а ще й частину приміщення, щоб кожен ФОП групи 1 мав законне місце діяльності (для податківців).

Ще одна перевага групи 2: такий ФОП має право найняти до 10 працівників. Тому якщо вам потрібна прибиральниця чи адміністратор, їх можна найняти (інша справа, що наймані працівники — то чималий головний біль із кадровими документами та звітністю).

Але майте на увазі: ваші працівники мають працювати тільки на вас, а не на інших майстрів-ФОП, які орендують місце у вашому салоні (тобто платити клієнти повинні в руки кожному майстрові, а не адміністратору).

Запитання 6. Як заповнити форму № 20-ОПП, якщо ФОП орендує або здає в оренду місце в салоні краси?

Відкриваючи салон краси чи перукарню, і орендар, і орендодавець мають подати форму № 20-ОПП. Орендар у графі 2 зазначає «1» (первинне надання інформації).

В орендодавця трохи складніше. Якщо раніше він уже використовував салон краси і подавав форму № 20-ОПП по ньому, а зараз хоче здавати в оренду частини приміщення салону, то йому треба (категорія 116.11 БЗ):

— зазначити салон краси з цифрою «6» у графі 2 (закриття об’єкта);

— зазначити нові об’єкти, створені на базі салону краси, з цифрою «1» у графі 2 (первинне надання інформації). Це будуть частини приміщення, які він здаватиме в оренду чи використовуватиме сам.

У графу 3 рекомендуємо вносити такий код об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільше відповідає вашому бізнесу, наприклад: «398 перукарня», «292 косметичний салон», 331 «манікюрний салон», «458 салон» тощо.

Якщо ви орендуєте чи здаєте в оренду/прокат тільки робоче місце (без приміщення), то можна обрати «679 стіл», «437 пункт послуг», «440 пункт прокату».

А от у графі 5 ставимо внутрішній ідентифікатор об’єкта.

У графі 9 орендодавець по кожному об’єкту зазначає або код «2» (експлуатується), якщо сам працює в перукарні, або код «9» (здається в оренду) — по тим робочим місцям, які він здає в оренду. А орендар тут зазначає код «8» (орендується).

У графі 10 орендодавець зазначає «1» (право власності), якщо приміщення належить йому, або «8» (оренда), якщо він сам орендує приміщення і здає його в суборенду. Орендар тут, звісно, зазначить «8» (оренда).

Запитання 7. Чи потрібен РРО/ПРРО в перукарні / салоні краси?

Якщо в перукарні працюють виключно спрощенці групи 1, РРО/ПРРО їм не потрібні.

А от якщо послуги надає спрощенець групи 2, то за загальним правилом РРО/ПРРО йому потрібен. Але можна викрутитися.

Наприклад, якщо орендатори будуть сплачувати йому оренду не готівкою, а на IBAN-реквізити банківського рахунку, то такі платежі не будуть розрахунковими операціями і їх не треба буде проводити через РРО/ПРРО. З цим не сперечаються і податківці.

А якщо спрощенець групи 2 обслуговує клієнтів? Тоді можна скористатися РРО-звільненням, яке прописане в п. 14 ст. 9 Закону про РРО*. А саме якщо клієнти оплачуватимуть вам послуги виключно (!) через Інтернет (наприклад: Приват24, qr-код чи за допомогою інших банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу коштів), то ви можете працювати без РРО/ПРРО.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Запитання 8. Чи може ФОП групи 1 надавати послуги масажу обличчя на дому (у себе або у клієнта)?

Відповідаючи на запитання 1, ми розібралися, що спрощенці групи 1 можуть надавати громадянам послуги масажу обличчя, але не мають права надавати послуги з масажу тіла. Причому, на відміну від торгівлі, яка дозволена тільки на ринку, побутові послуги можна надавати де завгодно. Тобто офіс вам не потрібен.

Можна приймати клієнтів у себе вдома або їздити додому до них

Якщо приймаєте клієнтів у себе вдома, у формі № 20-ОПП варто зазначити свою домашню адресу. Цю ж адресу зазначаємо як місце провадження діяльності в заяві на спрощенку. Зауважте, що ви втратите пільгу з податку на нерухомість по житлу, бо воно використовується в бізнесі.

Якщо ж ви їздите додому до клієнтів, то в заяві на спрощенку зазначаєте місце діяльності так: «м. Харків», «Харківська область», «Україна» — залежно від того, куди ви плануєте їздити, надаючи клієнтам послуги масажу (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Місце діяльності ФОП-спрощенця: що це таке і з чим його їдять?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50).

Запитання 9. З 01.10.2023 хочу перейти з групи 1 в групу 2 спрощенки і додати КВЕД оренди. Чи треба подавати декларацію ЄП протягом року? І чи можна в заяві про зміну групи також додати новий КВЕД?

У вашому випадку треба буде подати декларацію ЄП за 9 місяців 2023 року (п.п. 296.5.1 ПКУ). Граничний строк її подання — 09.11.2023. Наступний звіт — декларація за рік.

У заяві про обрання спрощенки ставите «√» в полі «Внесення змін», заповнюєте поле 5.2 «з групи 1 на групу 2», а в полі 8 зазначаєте всі бажані КВЕД, включаючи 68.20 (оренда). Після цього не забудьте отримати витяг з Реєстру платників ЄП і перевірити, чи потрапили туди всі ваші бажані види діяльності.

Запитання 10. Якщо податківці прийшли з перевіркою до ФОП — власника салону краси, чи можуть вони перевіряти всіх інших ФОП-орендарів, які працюють в тому ж салоні?

Податківці не мають змоги видати наказ на перевірку об’єкта, розташованого за певною адресою, щоб перевірити так би мовити «оптом» всіх працюючих там ФОП. У наказі на перевірку, окрім адреси, обов’язково має бути П. І. Б. ФОП, якого перевірятимуть.

Тож якщо в наказі є тільки П. І. Б. власника салону, то податківці не мають права перевіряти ФОП-орендарів, навіть якщо вони працюють за тією ж адресою, що і власник салону. Власник салону жодного стосунку до ФОП-орендарів не має.

Для перевірки ФОП-орендарів інспекторові потрібні документи (направлення на перевірку та копія наказу про проведення перевірки) під кожного ФОП-орендаря!

Висновки

  • У перукарні можна не тільки підстригати клієнтів, а робити манікюр, макіяж, масаж, татуювання, продавати шампуні, фарби тощо, але має значення, в якій групі ЄП працює ФОП.
  • Щоб не наразитися на медліцензію, уникайте надання медичних послуг.
  • В одному салоні краси можуть працювати декілька ФОП-перукарів, масажистів, візажистів, манікюрниць тощо. Найзручніший варіант: ФОП — спрощенець групи 2 орендує приміщення і здає його частини в оренду іншим майстрам-спрощенцям групи 1.
  • РРО/ПРРО не потрібні ФОП-перукарям, які працюють в групі 1 спрощенки, але потрібен спрощенцям групи 2. Уникнути його можна, приймаючи оплату за оренду на IBAN-реквізити рахунку, а оплату від клієнтів салону — виключно онлайн.
  • Спрощенці-перукарі, майстри манікюру, масажисти можуть як приймати клієнтів у себе вдома, так і їздити додому до клієнтів.
  • Якщо податківці прийшли з перевіркою до власника салону, вони не мають права перевіряти орендарів, або повинні надати направлення на перевірку, виписане на кожного орендаря.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі