Теми статей
Обрати теми

Повторна протягом року держреєстрація ФОП і спрощенка: специфіка 2023 року

Казанова Марина, податковий експерт
З 01.08.2023 у ПКУ з’явилася перехідна норма, яка дозволяє експлатникам спецЄП повторно у 2023 році переходити/обирати єдиний податок (ЄП). У тому числі якщо мова про «припиненого» ФОП, який у 2023 році знову зареєструвався підприємцем. Пропонуємо з такими «старими-новими» ФОП розібратися детальніше.

На початку нагадаємо, в чому суть проблеми.

За звичайних умов, якщо СГ протягом поточного року вже був платником ЄП, а потім позбувся цього статусу, то податківці не дозволяють йому в цьому ж році знову (повторно) перейти на ЄП.

Аргументують вони це тим, що п.п. 298.1.4 ПКУ дозволяє СГ перейти на спрощенку тільки один раз протягом календарного року. А тому якщо СГ вже в поточному році був платником ЄП, то знову у цьому році перейти на спрощенку він не може.

Це правило поширюють податківці і на випадок, коли ФОП, що був на ЄП, у поточному році зареєстрував припинення своєї підприємницької діяльність, а потім знову зареєструвався підприємцем і бажає стати платником ЄП.

Чи правомірно вони так чинять (щодо новозареєстрованих ФОП) — можна дискутувати (детальніше у статті «Двічі на ЄП не зайдеш… А він зайшов» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28). Але наразі з цього приводу деяким ФОП можна особливо не перейматися, бо

нещодавно з’явилася певна специфіка щодо можливості повторного переходу на ЄП у 2023 році

Специфіка 2023 року

З 01.08.2023 в ПКУ з’явилася спеціальна перехідна норма (п.п. 91.4.4 підрозд. 8 розд. XX ПКУ), яка працює виключно для 2023 року. В ній сказано, що

«у 2023 звітному році суб’єкти господарювання, які у 2023 році використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, та втратили право або самостійно відмовилися від використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, і були переведені на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, або щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід (обрати) на спрощену систему оподаткування, в тому числі у разі повторної протягом 2023 року державної реєстрації фізичною особою — підприємцем, шляхом подання заяви за загальною процедурою, визначеною цим Кодексом».

У цій нормі нас цікавить саме згадка про можливість повторного переходу у 2023 році на спрощенку ФОПом, який у 2023 році зареєстрував припинення своєї підприємницької діяльність і в цьому ж році знову зареєструвався підприємцем.

Одразу зазначимо, що враховуючи кількість дієприслівникових оборотів, які використані в вищенаведеній нормі, щодо нашої ситуації можливо декілька варіантів її прочитання. Але, судячи з усього,

право повторного переходу на ЄП (у випадку якщо у 2023 році ФОП зареєстрував припинення і знову у 2023 році зареєструвався підприємцем) стосується тільки тих ФОП, які у 2023 році працювали на спецЄП

Причому такий ФОП:

— або мав працювати на спецЄП до самого моменту реєстрації припинення (у 2023 році працював на спецЄП аж до моменту реєстрації припинення);

— або після відмови від спецЄП/скасування спецЄП автоматично опинився на загальній системі і зареєстрував припинення (тобто у 2023 році працював на спецЄП → потім перейшов на загальну систему → зареєстрував припинення → знов зареєструвався ФОП).

А ось якщо, наприклад, ФОП у 2023 році працював тільки на «класичному» ЄП (на спецЄП у 2023 році взагалі не працював), то перехідна норма, яка дає право «повторного» переходу у 2023 році на ЄП, цього випадку не стосується!

За логікою, вона не буде працювати й у випадку, якщо ФОП був у 2023 році на спецЄП → потім повернувся на «класичний» ЄП → зареєстрував припинення → знов у 2023 році зареєструвався підприємцем. Адже ця ситуація, в принципі, нічим не відрізняється від випадку, якщо б ФОП у 2023 році працював тільки на «класичному» ЄП. У цих випадках податківці можуть відмовити в повторному переході у 2023 році на ЄП, аргументуючи це тим, що «загальна» норма п.п. 298.1.4 ПКУ не дозволяє повторний перехід на ЄП у тому ж році, а під перехідну норму ФОП не потрапляє (у цьому разі, якщо ви захочете посперечатися з податківцями, вам допоможуть аргументи зі статті «Двічі на ЄП не зайдеш… А він зайшов» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28).

З якої дати ФОП може стати повторно платником ЄП

Припустимо, ФОП, який у 2023 році зареєстрував припинення і потім у цьому ж 2023 році знову зареєструвався підприємцем, вписується в умови, які дають йому право повторно перейти на ЄП у 2023 році. Тобто, він (1) у 2023 році працював на спецЄП до моменту реєстрації припинення, або (2) у 2023 році працював на спецЄП, потім перейшов на загальну систему, на якій працював до моменту реєстрації припинення.

З якої дати ФОП зможе в такому разі стати платником ЄП, якщо забажає після повторної реєстрації підприємцем знову у 2023 році працювати на ЄП?

Як сказано в перехідній нормі, повторний перехід на ЄП здійснюється:

— шляхом подання заяви за загальною процедурою, визначеною ПКУ;

— при цьому у разі подання заяви до 1 вересня 2023 року суб’єкт господарювання вважається платником ЄП з 1 серпня 2023 року (крім ЄП групи 3 на ставці 3 %, якщо така особа станом на 1 серпня 2023 року не зареєстрована платником ПДВ).

Отже, фактично перейти повторно у 2023 році на ЄП можна:

1) за «класичною» процедурою;

2) з урахуванням спецправила про перехід на ЄП «заднім числом» (з 01.08.2023) — за умови подання заяви про перехід на ЄП до 01.09.2023.

Розглянемо, як це працює для ситуації, коли ФОП припинив свою діяльність і знову ж у цьому році зареєструвався підприємцем.

Держреєстрація ФОП у вересні — грудні 2023. Тут діє «класична» процедура без урахування спецправила (бо заяву про обрання ЄП тут не може бути подано до 1 вересня 2023).

Нагадаємо, що стати платником ЄП одразу з дати держреєстрації можливо, тільки якщо ФОП планує перейти на ЄП групи 3 (стати платником ЄП груп 1 та 2 можливо не раніше місяця, наступного за місяцем держреєстрації). При цьому для того щоб ФОП, який бажає працювати в групі 3, зміг стати платником ЄП з дати держреєстрації, йому необхідно:

— або зазначити про своє бажання стати платником ЄП з дати держреєстрації одразу в заяві на державну реєстрацію підприємницької діяльності (заповнити відповідний розділ «Відомості про обрання системи оподаткування…» (ряд. 4) заяви щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця);

— або (якщо в заяві про держреєстрацію не заявили таке своє бажання) подати окремо податківцям заяву про застосування спрощеної системи оподаткування протягом 10 днів з дня держреєстрації (п.п. 298.1.2 ПКУ).

При цьому варто звернути увагу,

що з дати держреєстрації можна стати платником ЄП групи 3 тільки на безПДВшній ставці 5 %. Стати одразу платником ЄП на ставці 3 % не вийде

Якщо вказаний 10-денний строк ФОП «проґавить», то на ЄП він зможе перейти лише з початку найближчого кварталу — для чого заява про перехід на ЄП має бути подана не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку.

Якщо ж ФОП після повторної держреєстрації бажає працювати в групі 1 або 2 ЄП, то він може скористатися правом стати платником ЄП з місяця, наступного за місяцем держреєстрації. Для цього йому необхідно:

— або зазначити про своє бажання стати платником ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем держреєстрації, в заяві на державну реєстрацію підприємницької діяльності (заповнити відповідний розділ «Відомості про обрання системи оподаткування…» (ряд. 4) заяви щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця);

— або подати окрему заяву податківцям про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація (п.п. 298.1.2 ПКУ).

Якщо вказаний строк ФОП «проґавить», то на ЄП він зможе перейти лише з початку найближчого кварталу — для чого заява про перехід на ЄП має бути подана не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку.

Держреєстрація ФОП до вересня 2023. Якщо ФОП заяву про застосування спрощенки (у т. ч. держреєстратору) подав в серпні 2023, то формально має діяти правило, що він вважається платником ЄП з 01.08.2023.

Але ж він не може вважатися платником ЄП з дати, що передує даті держреєстрації. Тож до кінця не зрозуміло, як будуть поводитися податківці.

ФОП, зареєстрованим у серпні, слід подивитися у своїх облікових даних, з якої дати податківці перевели їх на ЄП

Якщо ж ФОП станом на 01.08.2023 вже зареєструвався, то його (при поданні заяви в серпні) формально мають перевести на ЄП з 01.08.2023.

«Ліміт» доходу

Ще одне питання, яке може бути цікавим, — чи буде враховуватися при визначенні граничного обсягу доходу 2023 року (який дозволений для перебування в тій чи іншій груп ЄП), дохід, який отримав ФОП у 2023 році до того, як було зареєстровано припинення?

Тут варто врахувати, що перехідними нормами ПКУ передбачено, що:

1) дохід, отриманий на спецЄП, не включається до обсягу доходу, який установлений п. 291.4 ПКУ для відповідної групи платників ЄП (п.п. 91.4.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ);

2) граничний обсяг доходу у 2023 році для відповідної групи визначається пропорційно кількості календарних місяців 2023 року, протягом яких платник ЄП не застосовував спецЄП (п.п. 91.4.3 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Наприклад, ФОП працював у період з 01.01.2023 по 30.04.2023 на спецЄП. Потім зареєстрував припинення. З 15.08.2023 знов (повторно) зареєструвався підприємцем і, припустимо, спочатку працював на загальній систем, а з початку IV кварталу повторно переходить на ЄП групи 3.

У такому разі:

1) дохід, отриманий у 2023 році під час перебування на спецЄП (тобто дохід, отриманий в період з 01.01.2023 по 31.04.2023), не враховується при розрахунку граничного обсягу доходу для перебування в групі 3;

2) граничний обсяг доходу у 2023 році для перебування у групі 3 розраховуватиметься пропорційно місяцям 2023 року, протягом яких платник не був на спецЄП. У нашому випадку ФОП був на спецЄП у 2023 році 4 місяці. А тому граничний обсяг доходу для перебування в групі 3 у 2023 році розраховується пропорційно 8 місяцям 2023 (12 місяців - 4 місяці):

7818900 грн : 12 місяців х 8 місяців = 5212600 грн.

Отже, щоб не порушити у 2023 році умови перебування в групі 3, обсяг доходу, отриманий у період з 01.05.2023 по 31.12.2023, не повинен перевищити 5212600 грн.

Висновки

  • Спеціальна перехідна норма ПКУ передбачає можливість для ФОП, які у 2023 році були на спецЄП, потім зареєстрували припинення, а потім знову реєструються ФОП у 2023 році, повторно перейти на ЄП у 2023 році.
  • Право повторного переходу діє, якщо ФОП у 2023 році був платником спецЄП і при цьому:
    — у 2023 році працював на спецЄП аж до моменту реєстрації припинення;
    — або у 2023 році працював на спецЄП → потім перейшов на загальну систему → зареєстрував припинення → знову зареєструвався ФОП.
  • Якщо ФОП після повторної держреєстрації підприємцем повторно у 2023 році перейде на ЄП, то в граничний обсяг доходу 2023 року, який дає право перебувати на ЄП, не включається дохід, отриманий на спецЄП.
  • Граничний обсяг доходу у 2023 році для відповідної групи визначається пропорційно кількості календарних місяців 2023 року, протягом яких платник ЄП не застосовував спецЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі