Теми статей
Обрати теми

Пільгові повернення: чи заповнювати додаток Д5, якщо сума пільги від’ємна?

Казанова Марина, податковий експерт
Під час карантину підприємство здійснювало продаж товару, тимчасово звільненого від ПДВ (з Переліку № 224). Після закінчення карантину покупець повернув пільговий товар. При складання ПДВ-звітності в періоді повернення товару було заповнено рядки 5.1.1 та 5.1 декларації з «мінусом» та додаток Д5. Але зараз податківці просять надати їм УР та зняти «мінусові» показники з додатку Д5. Чи дійсно при від’ємному значенні рядка 5.1 не потрібно заповнювати додаток Д5?

Мова йде про ситуацію, коли:

— або у звітному періоді не було постачань пільгового товару, а було лише повернення пільгових товарів;

— або повернення пільгових товарів перевищило у звітному періоді пільгові постачання.

Тобто коли значення пільгового рядка 5.1 ПДВ-декларації є від’ємним. А отже, і сума ПДВ-пільги в таблиці 2 додатка Д5 теж виходить від’ємною.

Дійсно, раніше і при від’ємному рядку 5.1 (при виникненні від’ємної пільги) платнику потрібно було заповнювати додаток Д5. Відповідні роз’яснення надавали і податківці (консультація в 101.24 БЗ, яка діяла до 25.09.2023).

Але тепер ситуація дійсно змінилася. Справа у тому, що останніми змінами в формі ПДВ-декларації (внесені наказом Мінфіну від 17.05.2023 № 256*) прямо встановлено, що

* Детальніше див. у статті «Податкова накладна і декларація з ПДВ: зміни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 56.

якщо сума пільги має від’ємне значення, то графа 4 таблиці 2 додатка Д5 не заповнюється

Про це говорить нова виноска ** до графи 4 таблиці 2 додатка Д5.

Зазначимо, що ці зміни почали працювати починаючи з декларацій за серпень 2023 року.

А отже, якщо у звітному періоді було лише повернення пільгових товарів (пільгових постачань не було або пільгові повернення перевищили пільгові постачання), тобто пільга виходить від’ємною, то в такому разі:

додаток Д5 заповнювати не потрібно;

— коригування пільгових обсягів треба показати в рядку 5.1.1 (який є складовою рядка 5.1).

Вочевидь у зв’язку з цими змінами і пов’язана відміна попередньої консультації податківців у БЗ та вимога подати УР до декларації, в якій показали «від’ємну» пільгу в додатку Д5.

Тож якщо пільга виходить від’ємна, то додаток Д5 не заповнюємо.

Кілька слів скажемо про ситуацію, якщо ми все ж заповнили Д5 з від’ємною пільгою (в деклараціях починаючи з періоду серпня 2023 року) і податківці просять надати УР. У принципі, нічого страшного (якихось наслідків) у цьому немає. На податкові зобов’язання за декларацією цей додаток ніяк не впливає. Якщо будемо подавати УР, то:

1) незважаючи на те, що помилка не зачіпає дані самої декларації, все одно заповнюємо УР: (1) у гр. 4 переносимо всі показники з декларації; (2) у гр. 5 переносимо правильні дані (оскільки помилка не зачіпає числових показників, то значення цієї графи дублюватимуть значення гр. 4); (3) графа 6 буде порожньою.

Помилка зачіпає тільки додаток Д5, тому-то ставимо відмітку в кінці УР, що разом з УР подається уточнюючий додаток Д5;

2) заповнюємо уточнюючий додаток Д5. Узагалі, помилки в додатку Д5 виправляються шляхом коригування. Тобто зазначається тільки помилковий запис (зі знаком «мінус») і, за потреби, правильний запис зі знаком «плюс». Але зважаючи на те, що в нашому випадку потрібно зняти «мінусову» пільгу («мінусові» показники), то доцільніше заповнити уточнюючий додаток Д5 так, як треба було його заповнити від початку. Тобто якщо в ньому не було інших показників, то подати просто порожній (без заповненої табличної частини) уточнюючий додаток Д5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі