Теми статей
Обрати теми

До міжнародного перевезення експедитор застосовує ставку 0 % ПДВ — за першою подією

Солошенко Людмила, податковий експерт
Експедиторові надійшла передоплата від замовника за міжнародне залізничне перевезення вантажу (яку здійснює «Укрзалізниця»). Чи можна вже за передоплатою виписати замовникові податкову накладну (ПН) зі ставкою 0 % ПДВ? Чи потрібно спершу нарахувати 20 % ПДВ і тільки після надання послуг міжнародного перевезення (й оформлення єдиного міжнародного перевізного документа) здійснити коригування та застосувати нульову ставку ПДВ?

Тут слід відштовхуватися від умов договору, укладеного із замовником: які перевезення організовує експедитор і за які перевезення від замовника надходить передоплата. І якщо за договором експедитор зобов’язується надати транспортно-експедиторські послуги, пов’язані з організацією міжнародного перевезення, то застосувати ставку 0 % можна вже при отриманні передоплати від замовника. Пояснимо детальніше.

Відомо, що для ПДВ-обліку важлива перша подія. Таке правило повною мірою працює і для посередників, у тому числі експедиторів. Оскільки посередницьким п. 189.4 ПКУ прямо обумовлено, що дата збільшення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) платників, що працюють за посередницькими договорами, визначається за загальними правилами, встановленими ст. 187, 198 ПКУ (якими прописано правило «першої події»).

Тому якщо перша подія — отримання передоплати від замовника (і перевезення здійснює резидент — платник ПДВ), то експедиторові за передоплатою треба нарахувати ПЗ з ПДВ. Щоправда, особливість міжнародних перевезень у тому, що для них установлена ставка 0 % ПДВ (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ). Тому

при отриманні передоплати від замовника за послуги міжнародного перевезення експедитор повинен скласти податкову накладну на замовника зі ставкою 0 % ПДВ

Зрозуміло, що на дату отримання передоплати єдиний міжнародний перевізний документ ще не може бути оформлений. Адже перевезення ще не здійснене! Проте це жодним чином не повинно впливати на застосування нульової ставки ПДВ. Головне, щоб цей документ був оформлений за фактом здійснення міжнародного перевезення і підтверджував його здійснення.

До речі, про те, що в передоплатному випадку в експедитора виникатимуть ПЗ за ставкою 0 % з міжнародного перевезення, говорять і податківці. Фіскали звертають увагу на те, що з урахуванням правил посередницького п. 189.4 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ експедитор повинен відобразити за першою подією. Тому або за отриманням передоплати від замовника, або за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення для замовника міжнародного перевезення (дивлячись яка із цих подій відбулася раніше), в експедитора виникають ПЗ з ПДВ:

на суму міжнародного перевезення — за ставкою 0 % ПДВ (якщо перевізник — резидент — платник ПДВ) і

— на суму наданих експедиторських послуг — за ставкою 20 % (якщо замовник експедиторських послуг — резидент) (питання 10 УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 610, лист ДПСУ від 19.10.2023 № 3676/ІПК/99-00-21-03-02-06). Детальніше про ПДВ-облік в експедитора див. «Транспортні послуги за участю експедитора» // «Податки & бухоблік», 2023, № 31.

А щодо єдиного міжнародного перевізного документа контролери пояснюють. Якщо договором передбачено надання послуг з міжнародного перевезення вантажів і експедитором отримана передоплата від замовника за міжнародне перевезення (і при цьому на дату отримання передоплати єдиний міжнародний перевізний документ, що підтверджує факт здійснення міжнародного перевезення, ще не оформлений), то на дату отримання передоплати за міжнародне перевезення експедитор складає на замовника ПН зі ставкою 0 % ПДВ, за умови що надалі (!) таке міжнародне перевезення обов’язково буде підтверджено єдиним міжнародним перевізним документом (лист ДПСУ від 23.10.2021 № 4036/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Таким чином фіскали визнають: відсутність єдиного міжнародного перевізного документа на дату передоплати — не перешкода для нульової ставки ПДВ. А

важливо, щоб такий єдиний міжнародний перевізний документ був оформлений після того, як перевезення здійснене

Інакше, якщо перевезення надалі не буде підтверджено єдиним міжнародним перевізним документом, то — зазначають контролери — ПЗ за ним мають бути нараховані експедитором із застосуванням ставки 20 % ПДВ. У такому разі, нагадаємо: змінювати ставку за послугами перевезення податківці радять через зменшуючий РК і перевиписування нової ПН з правильною ставкою (лист ДПСУ від 14.07.2020 № 2827/6/99-00-05-06-02-06/ІПК). Хоча ми з таким підходом не згодні і вважаємо, що за оподатковуваними послугами перевезення (які оподатковуються за ставками 0 %, 20 % ПДВ) достатньо змінити ставку за допомогою РК. Детальніше про це див. «Помилка в ставці: виправляємо ПН і декларацію» // «Податки & бухоблік», 2022, № 56.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі