Теми статей
Обрати теми

Перерахунок ПДФО за підсумками 2023 року

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
ПКУ встановлює два види перерахунку ПДФО — обов’язковий та добровільний. Сьогодні піднімемо тему обов’язкового перерахунку, який проводять усі роботодавці за результатами кожного податкового року. Тож дізнавайтеся подробиці.

Обов’язок та терміни проведення

Обов’язок проведення. Обов’язок проводити річний перерахунок ПДФО визначений п.п. «а» п.п. 169.4.2 ПКУ. У цьому підпункті зазначено, що за наслідками кожного звітного податкового року роботодавець зобов’язаний здійснити перерахунок суми заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги (ПСП).

Ціль такого перерахунку — виявити та виправити помилки в сумах податкових зобов’язань з ПДФО, яких могли припуститися протягом календарного року.

Цікавий момент. Хоч ПДФО та ВЗ йдуть завжди поруч, ПКУ не передбачає проведення перерахунку військового збору.

Термін проведення. Річний перерахунок ПДФО проводимо під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року. Тобто

перерахунок ПДФО за підсумками 2023 року має бути здійснений під час нарахування зарплати за грудень 2023 року

Якщо не проводити. ПКУ не встановлює окремих штрафних санкцій за непроведення річного перерахунку.

Проте якщо під час перевірки буде виявлено заниження або завищення податкового зобов’язання з ПДФО через непроведений перерахунок, податковому агенту «світить» штраф у розмірі 1020 грн за подання 4ДФ з недостовірними відомостями чи помилками (п. 119.1 ПКУ). За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, загрожує штраф вже у розмірі 2040 грн.

Крім того, у разі неутримання ПДФО з оподатковуваного доходу роботодавець наражає себе ще й на штраф за ст. 1251 ПКУ, — у загальному випадку у розмірі 10 % суми податку, що підлягає перерахуванню/сплаті до бюджету. При цьому повторність та умисність збільшує його розмір.

Водночас вказані штрафи, передбачені п. 119.1 та ст. 1251 ПКУ, не застосовують, якщо недостовірні відомості чи помилки були виправлені при проведенні річного перерахунку ПДФО.

Тому радимо не втрачати шанс перевірити себе з ПДФО та за потреби виправитися під час проведення його річного перерахунку.

Кому та які доходи перераховуємо?

Річний перерахунок ПДФО проводимо за всіма фізичними особами, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем станом на 31 грудня 2023 року, незалежно від того, мали вони право на ПСП протягом року чи ні.

Як вже було зазначено вище,

в річному перерахунку ПДФО беруть участь лише доходи працівника у вигляді заробітної плати

Водночас вам нічого не забороняє провести добровільний перерахунок за підсумками 2023 року і за іншими доходами, що були нараховані (надані, виплачені) фізособам, та виявити й за потреби виправити допущені помилки в сумах ПДФО, щоб уникнути можливих штрафних санкцій.

Порядок проведення

Річний перерахунок ПДФО проводимо за кожним працівником окремо. Перевіряємо період з моменту проведення останнього перерахунку по грудень 2023 року (включно). Тобто у загальному випадку — із січня по грудень 2023 року (включно).

Щодо новоприйнятих працівників, то перерахунок проводимо за період з місяця прийняття їх на роботу.

Алгоритму проведення ПДФО-перерахунку ПКУ не містить. Тому керуємося роз’ясненнями податківців з цього питання в Базі знань (БЗ).

Крок 1. Уточнюємо (повторно перевіряємо) місячні суми заробітної плати, які були нараховані (виплачені, надані) працівнику за період, що перевіряємо.

З метою оподаткування звичайні роботодавці відпускні та лікарняні відносять до місяців, за які вони нараховані. Це випливає з норм абзацу третього п.п. 169.4.1 ПКУ.

Усі інші виплати, у тому числі премії, суми індексації, нараховані (донараховані/відсторновані) за будь-які попередні місяці, остаточно оподатковуємо в тому місяці, в якому вони були фактично нараховані (відкориговані) (див. листи ДФСУ від 13.05.2016 № 10468/6/99-99-13-01-01-15 та від 10.05.2017 № 7955/5/99-99-13-01-01-16). Це пояснюється тим, що такі інші виплати не підпадають під дію абзацу третього п.п. 169.4.1 ПКУ.

До уваги резидентів Дія Сіті! Податківці у консультації з БЗ 103.03 з посиланням на Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР та Інструкцію зі статистики заробітної плати, затверджену наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5, заявляють, що лікарняні спеціалістів резидентів Дія Сіті не є заробітною платою.

На наш погляд, такий висновок ДПСУ є помилковим, оскільки п.п. 169.4.1 ПКУ визначає лікарняні як зарплату. Разом з тим, якщо ви не бажаєте вступати в суперечки з податковою, обкладайте лікарняні ПДФО за ставкою 18 % та не включайте їх суму до складу зарплати при проведенні перерахунку ПДФО з ціллю визначення правильності застосування ПСП.

Крок 2. Якщо працівник користувався ПСП, перевіряємо підстави для застосування пільги.

Для цього перевіряємо наявність заяви працівника про самостійне обрання ним місця застосування пільги та документів, що підтверджують його право на ПСП (за необхідності).

Зауважимо, що ПСП застосовуємо з дня отримання від працівника заяви про надання пільги та документів, що підтверджують таке право (п.п. 169.2.2 ПКУ). Отже (див. роз’яснення БЗ 103.08.03),

вимагати від працівника щорічного подання заяви про застосування ПСП не треба

Якщо заяву та підтвердні документи надано не з початку місяця, ПСП застосовуємо до всієї суми заробітної плати, нарахованої в такому місяці (див. роз’яснення БЗ 103.08.04).

Працівник має право на ПСП тільки за одним місцем нарахування зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ). Тому якщо за попереднім місцем роботи в місяці звільнення йому була надана ПСП, то при прийнятті його на роботу в цьому ж місяці пільга надаватися не може (див. роз’яснення БЗ 103.08.04).

Крок 3. Визначаємо право працівника на ПСП у кожному окремому місяці 2023 року (якщо пільгу застосовували).

Порівнюємо уточнені місячні суми зарплати працівників з граничним розміром зарплати, що дає право на ПСП у 2023 році для:

— ПСП на себе — 3760 грн (п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3, п.п. 169.1.4 ПКУ);

— ПСП на дітей — для одного з батьків — 3760 грн х кількість дітей віком до 18 років, на яких надається пільга, для другого — 3760 грн (п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Усі подробиці щодо надання працівникам податкових пільг ви знайдете у статті «Застосовуємо ПСП у 2023 році» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4.

Крок 4. Визначаємо окремо за кожним місяцем періоду, який перевіряємо (в загальному випадку — за кожним місяцем 2023 року), суму ПДФО, що розрахована виходячи з уточнених місячних сум заробітної плати та підлягає сплаті до бюджету.

Крок 5. Обчислюємо загальну суму ПДФО за період, що перевіряємо. Для цього підсумовуємо місячні суми ПДФО, розраховані за результатами перерахунку.

Крок 6. Визначаємо результат перерахунку. Порівнюємо суму ПДФО за наслідками річного перерахунку із сумою ПДФО, що була фактично утримана з доходів працівника у періоді, що перевіряється. При цьому у сумі ПДФО, що фактично утримана за 2023 рік, не враховуємо результати перерахунку цього податку за минулий 2022 рік, якщо такі суми доутримувалися або поверталися у місяцях 2023 року (див. нижче розділ «Результат перерахунку»).

Результатом проведення перерахунку може бути:

заниження зобов’язань з ПДФО (утримали менше ніж слід);

завищення зобов’язань з ПДФО (утримали більше ніж слід);

відсутність розбіжностей (сума фактично утриманого ПДФО дорівнює сумі, що була отримана за перерахунком).

Результат перерахунку: дії роботодавця

Підпункт 169.4.4 ПКУ чітко визначає дії роботодавця, якщо внаслідок річного перерахунку за працівником виявлено заниження зобов’язання з ПДФО. В такому випадку недоутриману суму податку стягуємо за рахунок відповідного місячного доходу (після його оподаткування), тобто за рахунок заробітної плати працівника за грудень 2023 року.

Якщо доходу буде недостатньо, недоутриману суму стягуємо за рахунок доходів наступних місяців, наприклад січня та лютого 2024 року, до повного її погашення.

Але пам’ятайте про вимоги ст. 128 КЗпП! Так, у загальному випадку роботодавець має право утримати недоплату з ПДФО у сумі, яка не перевищує 20 % заробітної плати, що підлягає виплаті працівнику на руки.

Однак якщо місячна сума зарплати працівника дозволяє, він може написати заяву з проханням відрахувати з його зарплати всю суму недоутриманого ПДФО одноразово.

Наступна ситуація — в результаті перерахунку виявлено завищення ПДФО. ПКУ порядок дій для такої ситуації не визначає. Податківці в роз’ясненні БЗ 103.08 радять на суму надміру нарахованого ПДФО зменшити суму цього податку, яка підлягає утриманню із зарплати працівника відповідного місяця (грудня 2023 року).

Якщо сума податкового зобов’язання за грудень 2023 року менша, ніж сума зайво утриманого ПДФО за рік, тоді зменшуємо суму податку у наступних місяцях (у січні, лютому 2024 року тощо) до повного повернення суми надміру утриманого ПДФО.

А ось нульовий результат перерахунку не потребує від роботодавця жодних дій.

Бухоблік. У бухгалтерському обліку результати перерахунку ПДФО відображаємо записами:

— Дт 661 — Кт 641/ПДФО — сума недоплати ПДФО, що утримується із зарплати працівника;

— Дт 661 — Кт 641/ПДФО методом «червоне сторно» — сума переплати ПДФО, що підлягає поверненню працівнику.

Звітність. У загальному випадку результати перерахунку ПДФО за 2023 рік відображаємо у 4ДФ за грудень 4 кварталу 2023 року, тобто за той місяць звітного кварталу, в якому проводили перерахунок.

У графах 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» розд. I 4ДФ проставляємо суму ПДФО з урахуванням суми недоплати/переплати (див. БЗ 103.25).

Приклад річного перерахунку ПДФО

Проілюструємо алгоритм перерахунку ПДФО на прикладі.

Приклад. Роботодавець у грудні проводить перерахунок ПДФО за підсумками 2023 року. Один з його працівників працює за сумісництвом на умовах неповного робочого дня (займає 0,5 штатної одиниці). Його посадовий оклад — 20000 грн.

29 травня працівник надав заяву та необхідні документи для застосування ПСП на трьох дітей. У заяві він зазначив, що мати дітей не користується правом на збільшення граничного доходу, що дає право на застосування ПСП кратно кількості дітей. Таким чином, у 2023 році він мав право на ПСП у сумі 4026 грн (1342 х 3 дітей до 18 років). Граничний розмір доходу для застосування пільги у 2023 році складає 11280 грн (3760 х 3 дітей до 18 років).

ПСП почали застосовувати до зарплати працівника з червня, а не з травня (з місяця подання заяви), помилково вважаючи, що у травні працівник ще не мав права на пільгу.

У липні працівнику була нарахована виробнича премія за півріччя в сумі 2000 грн. У цьому місяці сума його зарплати (12000 грн) була вищою за граничний розмір доходу, що дає право на ПСП на трьох дітей (11280 грн). Однак у липні ПСП була помилково надана.

З 1 по 14 вересня працівник був у щорічній відпустці. Відпускні за вересень у сумі 4295,90 грн були нараховані у серпні й при оподаткуванні помилково віднесені до зарплати за серпень, через що ПСП у цьому місяці не була надана.

Результат проведення перерахунку ПДФО наведено у таблиці нижче.

Річний перерахунок ПДФО

Місяць

2023 року

Факт, грн

Перерахунок, грн

Зарплата

ПСП

ПДФО

Уточнена

зарплата

ПСП

ПДФО

січень

10000

1800

10000

1800

лютий

10000

1800

10000

1800

березень

10000

1800

10000

1800

квітень

10000

1800

10000

1800

травень

10000

1800

10000

4026

1075,32

червень

10000

4026

1075,32

10000

4026

1075,32

липень

12000

4026

1435,32

12000

2160

серпень

14295,90*

2573,26

10000

4026

1075,32

вересень

5238,10**

4026

218,18

9534***

4026

991,44

жовтень

10000

4026

1075,32

10000

4026

1075,32

листопад

10000

4026

1075,32

10000

4026

1075,32

грудень

10000

4026

1075,32

10000

4026

1075,32

Разом

121534

Х

17528,04

121534

Х

16803,36

* 14295,90 грн = сума зарплати за серпень (10000 грн) + сума відпускних за вересень (4295,90 грн).

** 5238,10 грн = сума зарплати за 11 робочих днів вересня (з 15 по 30 вересня).

*** 9534 грн = зарплата за вересень (зарплата за фактично відпрацьовані 11 робочих днів 5238,10 грн + відпускні вересня 4295,90 грн).

У результаті річного перерахунку виявлено, що протягом 2023 року із зарплати працівника був зайво утриманий ПДФО в сумі 724,68 грн (17528,04 - 16083,36). Повернення надміру утриманого податку проводимо за рахунок зменшення ПДФО, що підлягає сплаті з грудневого доходу працівника. Таким чином, ПДФО у грудні 2023 року складатиме 350,64 грн (1075,32 - 724,68). Саме цю суму зазначаємо у гр. 4а та 4 розд. І 4ДФ за грудень 2023 року (див. рисунок нижче).

img 1

Фрагмент 4ДФ за грудень 2023 року

Висновки

  • Річний перерахунок ПДФО мають проводити всі роботодавці.
  • ПДФО-перерахунок за підсумками року має бути проведений при нарахуванні заробітної плати за грудень.
  • Річний перерахунок ПДФО проводимо за кожним працівником окремо.
  • Якщо результатом перерахунку є заниження зобов’язання з ПДФО, недоутриману суму стягуємо за рахунок зарплати працівника за грудень.
  • Результат річного перерахунку ПДФО відображаємо у формі 4ДФ за 4 квартал звітного року, зазначаючи у гр. 4а та 4 розд. І суму ПДФО з урахуванням недоплати/переплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі