Теми статей
Обрати теми

ЄСВ для працівників-сумісників резидентів Дія Сіті

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами підкатегорії 201.04.01 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40956

Висновок документа

Якщо зарплата зовнішнього сумісника нижча за мінімальну, то резидент Дія Сіті сплачує ЄСВ від фактично нарахованої суми

У роз’ясненні, що коментується, податківці відповідають на запитання про нарахування резидентом Дія Сіті ЄСВ на заробітну плату працівника-сумісника, якщо її розмір нижче мінімальної.

На перший погляд, висновок контролерів видається досить лояльним. Але чи немає тут підводного каміння?

Особливості сплати ЄСВ резидентами Дія Сіті встановлено ч. 141 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Так, у разі виконання резидентами Дія Сіті вимог, визначених пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667)*, ЄСВ від зарплати працівників сплачується у розмірі мінімального страхового внеску (а не виходячи з нарахованої суми).

* Докладніше про ці вимоги див. у статті «Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

При цьому під мінімальним страховим внеском розуміють добуток мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) та розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). Причому, на думку податківців (див. БЗ 201.04.01), мінімальний страховий внесок — це завжди добуток МЗП та ставки ЄСВ 22 % (навіть для осіб з інвалідністю). Пояснювали такий підхід контролери тим, що норми ч. 141 ст. 8 Закону № 2464 є імперативними щодо резидентів Дія Сіті. А ось наявність ч. 13 ст. 8 згаданого Закону, якою для осіб з інвалідністю встановлено іншу (пільгову) ставку 8,41 %, податківцями ігнорувалася.

Виходячи з цього можна було зробити висновок, що резидент Дія Сіті, який відповідає вимогам пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667, на зарплату своїх працівників завжди нараховує ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску.

Підтверджує такий висновок й інша консультація фіскалів (див. БЗ 201.04.01). У ній, зокрема, йдеться про те, що резиденти Дія Сіті зобов’язані сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску на зарплату працівника, який звільняється, якщо в місяці звільнення вона нижча за МЗП. Водночас щодо всіх інших роботодавців податківці неодноразово заявляли, що в місяці, який відпрацьований не повністю, вимога про нарахування ЄСВ з МЗП не працює (див., наприклад, БЗ 201.04.01).

Таким чином, логічно було припустити, що й для зарплати працівників-сумісників резидентів Дія Сіті винятків немає: повинна працювати виключно ч. 141 ст. 8 Закону № 2464. Але раптом у консультації, що коментується, податківці згадали про існування ч. 5 ст. 8 Закону № 2464. Відповідно до цієї норми при нарахуванні зарплати (доходу) не за основним місцем роботи ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру. Тобто якщо зарплата сумісника нижча за мінімальну, внесок нараховується виходячи з її фактичного розміру.

З одного боку, це має тішити, адже платити доведеться менше. Але, з іншого боку, ніхто не гарантує, що податківці завтра не змінять свою думку. Тому перш ніж скористатися їх рекомендацією на практиці, є сенс отримати ІПК з цього питання.

Але це ще не все. А що робити, якщо зарплата сумісника вища за МЗП? Чи має право у такому разі резидент Дія Сіті сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску? Чи він зобов’язаний нараховувати цей внесок виходячи з фактичної зарплати сумісника? Інакше кажучи, яка з норм Закону № 2464 є більш спеціальною для сумісників, які працюють у резидентів Дія Сіті: ч. 5 або ч. 141 ст. 8?

На наш погляд, резидент Дія Сіті має право сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску від зарплати як основних працівників, так і сумісників. Але було б непогано, щоб податківці висловили свою позицію з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі