Теми статей
Обрати теми

Календар та норма робочого часу на 2024 рік

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Календар робочого часу (виробничий календар) містить інформацію щодо кількості робочих, вихідних, святкових днів за місяцями відповідного року та в цілому за рік, а також норми тривалості робочого часу. Такий календар щорічно до початку року кожен роботодавець складає самостійно з дотриманням вимог КЗпП. Крім того, під час дії воєнного стану треба враховувати також й положення Закону № 2136*.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

При складанні календаря робочого часу пропонуємо діяти за таким алгоритмом.

Крок 1. Визначаємося з тривалістю робочого часу. За загальним правилом нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). Але у період дії воєнного стану для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), її можна збільшити до 60 годин на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136).

Також ст. 51 КЗпП для окремих категорій працівників встановлює скорочену тривалість робочого часу. Проте, знов-таки, якщо такі працівники зайняті на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), то для них скорочену тривалість робочого часу дозволено збільшити до 40 годин на тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136).

Увага! Навіть на об’єктах критичної інфраструктури під час воєнного стану не можна збільшувати нормальну/скорочену тривалість робочого часу для неповнолітніх (ч. 8 ст. 6 Закону № 2136).

Зауважимо, що наразі строк дії воєнного стану подовжено до 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року Указом Президента України від 06.11.2023 № 734/2023, затвердженим Законом України від 08.11.2023 № 3429-ІХ.

Крок 2. Визначаємося з тривалістю робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідними днями, тривалістю щоденної роботи працівників.

Крок 3. Для кожного місяця календарного року і всього за 2024 рік визначаємо:

1) кількість календарних днів;

2) кількість святкових і неробочих днів. Їх перелік визначений ст. 73 КЗпП. Наразі таких днів одинадцять, а саме 8 святкових днів (1 січня — Новий рік; 8 березня — Міжнародний жіночий день; 1 травня — День праці; 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 — 1945 років; 28 червня — День Конституції України; 15 липня — День Української Державності; 24 серпня — День незалежності України; 1 жовтня — День захисників і захисниць України) та 3 неробочих дні (один день (неділя) — Великдень (у 2024 році — 5 травня); один день (неділя) — Трійця (у 2024 році — 23 червня), 25 грудня — Різдво Христове).

Проте під час дії воєнного стану ст. 73 КЗпП не працює. Тому з метою організації трудового процесу в цей період святкові та неробочі дні, визначені КЗпП, є звичайними днями календаря.

Оскільки дію воєнного стану в Україні подовжено до 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року, то саме до цього моменту, складаючи календар робочого часу та обчислюючи норми на 2024 рік, слід ігнорувати святкові та неробочі дні. А ось далі формально потрібно зважати на їх наявність;

3) кількість вихідних днів. Якщо після завершення дії воєнного стану маємо святковий/неробочий день, який збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний робочий день (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Врахуйте, що внаслідок збільшення тижневої тривалості робочого часу протягом воєнного стану тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин (ч. 5 ст. 6 Закону № 2136). Винятком є неповнолітні, для яких безперервний щотижневий відпочинок не може становити менше ніж 42 години (ч. 8 ст. 6 Закону № 2136, ст. 70 КЗпП).

Також зауважте: протягом воєнного стану не діє обмеження, встановлене ст. 53 КЗпП, стосовно того, що напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);

4) кількість робочих днів;

5) кількість робочих днів (у період після завершення воєнного стану), які передують святковим і неробочим дням (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня). У такі дні тривалість робочого дня (зміни) працівників з нормальною тривалістю робочого часу зменшується на 1 годину (ч. 1 ст. 53 КЗпП). А ось під час дії воєнного стану таке скорочення робочого дня не відбувається.

Крок 4. Підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників, залежно від тривалості робочого часу на робочий тиждень.

Нижче наведемо приклад розрахунку норми робочого часу на 2024 рік для працівників, які працюють за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу на день протягом робочого тижня.

Норма тривалості робочого часу на 2024 рік, розрахована за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями у суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня з урахуванням продовження воєнного стану до 05 год 30 хв 14.02.2024

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі