№99

Податки & бухоблік, грудень, 2023/№ 99 Інші номери журналу ›
  • Базові показники на 2024 рік: мінзарплата, прожитмінімум, індекс інфляції, облікова ставка НБУ Бухгалтера щодня оточують тонни інформації. Робота з документами, цифрами, звітами вимагає до дрібниць вникати в усі тонкощі законодавства і вирішувати безліч питань. Не потонути в потоці даних допоможе цей тематичний номер. У ньому зібрані найнеобхідніші для роботи показники — відомості про розміри мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, строки давності, воєнні пільги, ПДВ-особливості, підприємців, трудові питання, а також багато інших корисних даних, які стануть вірним помічником у роботі й завжди будуть під рукою.
  • Воєнні пільги Війна внесла корективи і в оподаткування. Воєнні норми з’явилися щодо багатьох податків/зборів. Нагадаємо, які податкові пільги діють у зв’язку з воєнним станом (ВС).
  • Строки податкової та позовної давності + строки зберігання документів під час війни Нагадаємо про строки давності для податкових перевірок. Вкажемо на строки позовної давності, оскільки вони важливі, зокрема, для списання заборгованостей. Не забудемо й про строки зберігання документів. Загалом, у такій собі шпаргалці коротко розкажемо щодо поточного стану справ у царині основних строків.
  • Загальні та воєнні строки реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування
  • Загальні та воєнні розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію та за відсутність реєстрації ПН/РК
  • Строки відображення податкового кредиту за податковими накладними Для відображення податкового кредиту (ПК) за зареєстрованими податковими накладними (ПН) відведено спеціальний строк. Цей строк продовжується, по-перше, у зв’язку з воєнним станом (ВС) (на період ВС до 01.08.2023), а по-друге, через блокування ПН. З урахуванням цих особливостей розглянемо строки відображення ПК.
  • Блокування податкових накладних: коли, куди і що подаємо? Багато платників ПДВ не з чуток знають про проблеми, пов’язані з блокуванням ПН/РК, включенням платників до категорії ризикових, поданням Таблиці даних. На жаль, дії податківців часто треба контролювати, відстежувати, оскаржувати. Та і самі платники повинні впоратися зі своїм клопотом у встановлені строки. Причому строки та порядок дій платників і податківців змінюються із завидною регулярністю. Узяти хоча б карантинне і воєнне заморожування перебігу строків.., а тут ще чергові зміни до Порядку № 1165*, які не завжди відповідають ПКУ… Не заблукати в цих законодавчих нетрях допоможе наша таблиця.
  • Ліміти доходу для єдиноподатників на 2023 та 2024 роки Для перебування на спрощеній системі оподаткування треба дотримуватися певних умов.
  • Ставки та строки сплати єдиного податку, ПДФО і ЄСВ для ФОП у 2024 році
  • Податкова соціальна пільга у 2024 році Податкова соціальна пільга (ПСП) дозволяє вивести частину зарплати працівника з-під оподаткування ПДФО. У разі наявності у працівника права на ПСП базу оподаткування ПДФО визначають як суму нарахованої зарплати, зменшену на суму ПСП. У результаті податку сплачуємо менше, а сума зарплати, яку працівник отримує на руки, стає більшою.
  • ЄСВ: ставки, мінімальний та максимальний розмір у 2024 році Розміри ставок ЄСВ у 2024 році не змінюються. Проте в певних випадках сплачувати ЄСВ доведеться у більшій сумі, оскільки через зростання розміру мінімальної заробітної плати (МЗП) зростають такі показники, як мінімальний страховий внесок та максимальна величина бази нарахування ЄСВ.
  • Календар та норма робочого часу на 2024 рік Календар робочого часу (виробничий календар) містить інформацію щодо кількості робочих, вихідних, святкових днів за місяцями відповідного року та в цілому за рік, а також норми тривалості робочого часу. Такий календар щорічно до початку року кожен роботодавець складає самостійно з дотриманням вимог КЗпП. Крім того, під час дії воєнного стану треба враховувати також й положення Закону № 2136*.
  • Трудові штрафи: розміри у 2024 році КЗпП за порушення трудового законодавства передбачає для роботодавців фінансову відповідальність. Штрафи стягуються у розмірі, кратному розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленому на момент виявлення порушення.
  • ПДФО і ВЗ: показники для роботи Розміри мінімальної заробітної плати (МЗП) та прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО) впливають на показники, які використовують для цілей оподаткування доходів фізичних осіб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі