Теми статей
Обрати теми

Новостворений ФОП одразу перейшов на спецЄП: що після скасування спецЄП?

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП під час держреєстрації подав заяву про обрання спецЄП і був зареєстрований платником спецЄП з дня державної реєстрації. Куди (на яку систему оподаткування) переведуть ФОП після скасування спецЄП?

Щодо скасування спецЄП все йде до того, що протримається він лише до кінця першого півріччя цього року (див. статтю «Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4). В Раду вже подано відповідний законопроєкт (від 31.01.2023 № 8401).

Що буде далі з ФОП, який став платником спецЄП одразу з дня державної реєстрації? Такого ФОП після скасування спецЄП, вважаємо, переведуть на загальну систему оподаткування. Пояснимо чому.

Автоматичне повернення: на яку систему?

Тим же законопроектом від 31.01.2023 № 8401 у частині «дострокового» (з 01.07.2023) скасування спецЄП передбачається встановити, що платники спецЄП з 01.07.2023: «автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом».

Тобто платника автоматично мають повернути до того стану, з якого він перейшов на спецЄП.

У нашому випадку мова йде про новоствореного ФОП, який одразу (під час державної реєстрації) подав заяву про бажання працювати на спецЄП. Такий ФОП став платником спецЄП з дати держреєстрації (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). То куди його «автоматично повертати», якщо такий ФОП фактично «стартував» зі спецЄП?

Зазначимо, що за загальним правилом новостворений суб’єкт господарювання за замовчуванням є платником на загальній системі оподаткування. Тобто якщо він не обирає спрощену систему оподаткування, він є «загальносистемником».

Тож за цією логікою новоствореного ФОП, який одразу під час держрєстрації обрав спецЄП, скоріш, слід вважити саме таким, що перейшов на спецЄП із загальної системи оподаткування. Попри те що за обліковими даними жодного дня на загальній системі він і не був.

Автоматичне повернення на «класичний» ЄП у цьому разі доволі складно уявити навіть гіпотетично. Бо ж цього «класичного» ЄП є декілька груп та декілька ставок. Куди саме повертати ФОП?

Таким чином, після скасування спецЄП

ФОП автоматично опиниться на загальній системі оподаткування

Тоді може виникнути інше питання. Якщо автоматично платника повертають на попередню систему оподаткування (на якій він працював до переходу на спецЄП), то, можливо, подавши заяву, можна перейти зі спецЄП на «класичний» ЄП?

Чи можна за заявою перейти зі спецЄП 2 % на «класичний» ЄП?

Виходячи зі змісту тих роз’яснень податківців, що є зараз, — ні. Дивіться!

Норми п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ передбачають, що зі спецЄП платника автоматично повертають на систему оподаткування, на якій він працював до переходу на спецЄП, крім випадку, якщо у заяві про відмову від використання спецЄП* платник податку зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів.

* Мова йде про Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308 (J/F 0102003).

Зверніть увагу, що ця норма не дає права платнику за заявою обрати іншу групу або ставку ЄП, ніж та, на якій він працював до переходу на спецЄП. Мова йде саме про право змінити систему оподаткування на загальну.

Тобто, фактично, ця норма дозволяє платнику, який зараз знаходиться на спецЄП, не повертатися на «класичний» ЄП (на якому він працював до переходу на спецЄП), а перейти одразу на загальну систему оподаткування.

Тож у нашому випадку ФОП, який до переходу на спецЄП не працював на «класичному» ЄП,

просто подавши заяву, одразу не може змінити ставку ЄП 2 % на іншу ставку ЄП (або перейти в іншу групу ЄП)

Перейти на «класичний» ЄП ФОП, який одразу після держреєстрації перейшов на спецЄП, може лише:

— крок 1 — спочатку повернувшись на загальну систему оподаткування (по суті, до того стану, в якому платник був до переходу на спецЄП). Таке повернення відбувається (1) або автоматично (без подання заяви) з 01.07.2023, або (2) за заявою платника про відмову від спецЄП (якщо платник бажає відмовитися від спецЄП раніше);

— крок 2 — подавши заяву про перехід на «класичний» ЄП, керуючись загальними правилами п.п. 298.1.4 ПКУ, тобто подавши заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Зверніть увагу: на застосуванні саме цієї «двокрокової моделі» (спочатку перейти на ту ставку/групу, на якій працювали до переходу на спецЄП, і лише потім подавати заяву про обрання іншої ставки/групи єдиного податку) наголошують і податківці в категорії 107.01.01 БЗ.

Але при застосуванні такого «двокрокового» переходу натикаємось на інше обмеження. Справа у тому, що відповідно до п.п. 298.1.4 ПКУ

суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року

Тобто якщо платник у 2023 році працював на спецЄП, то повернувшись на загальну систему оподаткування, він вже не може знову стати в цьому ж році платником ЄП. Перейти на ЄП він зможе тільки з наступного — 2024 року. На цьому наголошують і податківці (107.01.01 БЗ): «фізична особа – підприємець, яка у поточному році була платником єдиного податку (у т. ч. за ставкою 2 відс. доходу) та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування), не може повернутися протягом цього року на спрощену систему оподаткування (у т. ч. за ставкою 2 відс.), оскільки вона вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році».

Це правило не стосується тих платників, які до переходу на спецЄП працювали на «класичному» ЄП, а потім зі спецЄП бажають перейти на ЄП за іншою ставкою/групою, ніж та, яку вони застосовували до переходу на спецЄП. Наприклад, працювали у групі 2 платників ЄП → потім перейшли на спецЄП → тепер бажають перейти в групу 3 ЄП на ставку 5 %. У цьому випадку немає самого факту переходу з загальної системи на спрощену, а отже, такий платник зможе змінити ставку ЄП/групу вже в цьому році. Але знову ж тільки через «двокрокову модель» (спочатку повернувшись в групу 2 платників ЄП, а потім подавши заяву про перехід із групи 2 в групу 3 на ставку ЄП 5 %). Проте це не наш випадок.

Тож якщо скасування спецЄП відбудеться з 01.07.2023, то ФОП, який перейшов на спецЄП одразу під час держреєстрації, опиниться на загальній системі оподаткування. При цьому стати платником «класичного» ЄП (якщо у нього є таке бажання) він зможе тільки з наступного календарного року.

Резюмуємо. Тим, хто не хоче потрапити у таку ситуацію, одразу після держреєстрації ФОП краще «заходити» на «класичний» ЄП групи 3 ставка 5 %. А потім вже переходити на спецЄП. У такому разі після «закінчення» спецЄП вас автоматом повернуть саме на «класичний» ЄП групи 3 ставка 5 %.

А тим, хто вже опинився у такій ситуації (як у запитанні), залишається лише сподіватися, що податківці, можливо, займуть якийсь лояльний підхід (бо був час, коли податківці не заперечували проти змін ставки 2 % на іншу ставку). І, наприклад, не будуть заперечувати проти переходу (за заявою) таких ФОП на «класичний» ЄП групи 3 ставка 5 %. Але це лише припущення. Ближче до 01.07.2023 ще повернемося до цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі