Теми статей
Обрати теми

Критерії безумовної реєстрації: що в них нового?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
З 11.01.2023 зазнав змін порядок блокування податкових накладних (ПН)/розрахунків коригування (РК). Не є винятком і критерії безумовної реєстрації. Тобто коло ПН/РК, які можуть проскочити повз блокування, розширилося. Отже, з’являється необхідність знов повернутися до теми блокування. А почнемо саме з цих критеріїв. Нагадаємо, якщо ПН/РК потрапляє хоча б під один з відсікаючих критеріїв (відповідає ознакам безумовної реєстрації), її зареєструють у ЄРПН автоматично без подальших перевірок на предмет зупинення реєстрації. Охарактеризуємо кожну з цих ознак.

Відсікаючі критерії, за якими ПН/РК будуть безумовно зареєстровані у ЄРПН, наведені в п. 3 Порядку № 1165*. Наразі таких ознак безумовної реєстрації — сім (див. таблицю).

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

Отже, якщо ПН/РК або платник відповідає безумовним критеріям, то ця ПН/РК реєструється без моніторингу, тобто не може бути заблокована. Але є два винятки щодо РК, які завжди підпадають під моніторинг:

— усі РК на платника, у яких передбачається зменшення хоча б однієї позиції (за винятком РК, загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) за яким не перевищує 5 тис. грн);

— усі РК, складені на неплатника (за винятком РК, загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) за яким не перевищує 5 тис. грн).

Відтак, на зазначені РК відсікаючі критерії не поширюються.

Зауважте! З 04.03.2023 завдяки Закону України від 12.01.2023 № 2881-IX запрацюють пп. 91.2 і 91.4 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. За їх вимогами під час воєнного стану не може бути зупинена реєстрація ПН, складеної за операцією з вивезення товарів за межі митної території України, до якої застосовується режим експортного забезпечення, а також реєстрація РК до такої ПН. Тобто такі експортні ПН на вивезення товарів, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, та РК до них мають реєструватися безумовно.

Критерії безумовної реєстрації (відсікаючі критерії)

Відсікаючі критерії

Пояснення

1. Самовиписані та пільговані ПН

(п.п. 1 п. 3 Порядку № 1165)

Якщо ПН складена на операції, звільнені від ПДВ-оподаткування на підставі ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ або міжнародних договорів (угод), вона реєструється безумовно. Нагадаємо: у пільгованій ПН у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ» (п. 17 Порядку № 1307*).

Самовиписані — це ПН, які не надаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг. Сюди належать ПН, перелічені у п. 8 Порядку № 1307. Тобто ПН, у верхній лівій частині таких яких у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «01» — «15» або з 01.04.2023 «21» (див. статтю «Нові форми податкової накладної та декларації з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10).

Зауважте! Формально про РК до самовиписаних ПН (крім РК, складених на неплатника) у відсікаючих критеріях (зокрема, у п.п. 1 п. 3 Порядку № 1165) нічого не сказано. Тому, суворо кажучи, вони розглядаються Порядком № 1165, як і будь-який інший РК. І хоча податківці запевняють, що такі РК блокуватися не повинні, багато тут залежить від налаштування СЕА ПДВ. А там не все так гладко. Принаймні перерахункові РК свого часу блокувалися (див. статтю «Заблоковані ПДВ-перерахункові РК» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11). Безумовно, це не стосується РК з сумою коригування компенсації не більше 5 тис. грн, тобто тих, що відповідають ознаці 7 безумовної реєстрації (див. нижче)

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

2. Обсяги постачання

(п.п. 2 п. 3 Порядку № 1165)

За цією ознакою не заблокують ПН/РК, якщо одночасно виконуються відразу чотири умови:

1) обсяг постачання (без ПДВ) з початку місяця менше 500 тис. грн. При визначенні обсягу постачання:

— не враховують суми ПДВ;

— беруть участь операції, які оподатковуються за ставками 20 %, 14 %, 7 %, 0 % і звільнені від ПДВ. Адже обсяги постачання визначають наростаючим підсумком за даними всіх зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК з урахуванням поданої для реєстрації конкретної ПН/РК. Тобто необ’єктні операції не враховуються (позаяк ПН/РК на них не складаються);

— в розрахунку беруть участь усі ПН — незалежно від місяця складання, а РК — тільки ті, які складені в поточному місяці;

2) обсяг постачання одному отримувачу — платнику ПДВ у поточному місяці не повинен перевищити 50 тис. грн;

3) ПДВ (крім ввізного) за попередній місяць має бути сплачено більше ніж 20 тис. грн;

4) керівник не повинен займати аналогічну посаду більше ніж у трьох (включно) ПДВ-платників.

Тож якщо усі три останні умови виконуються, то допоки обсяг постачання з початку місяця не досягне 500 тис. грн, ПН/РК не блокуватимуть. Відтак, має сенс за можливості спочатку реєструвати сумнівні ПН/РК саме з ПДВ, а ПН/РК за нульовими та пільгованими операціями — в останню чергу

3. Податкове навантаження

(п.п. 3 п. 3 Порядку № 1165)

Щоб безумовно зареєстрували ПН/РК за цією ознакою, платнику слід одночасно:

1) за попередні 12 календарних місяців сплатити до бюджету ПДВ більше 1 млн грн. Сюди не враховується ввізний ПДВ, який сплачується при імпорті товарів;

2) податкове навантаження за цей період має перевищувати 5 % (D > 0,05);

3) сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК (показник Р) не повинна перевищити в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ, зазначену у зареєстрованих ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців (показник Рм). Відтак, коли у поточному місяці загальна сума ПДВ (з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК) перевищить найбільшу суму за зареєстрованими ПН/РК у якомусь із 12 попередніх місяців, на безумовну реєстрацію сподіватися не варто. ПН/РК потрапить під моніторинг, навіть якщо перші два показники податкових навантажень будуть витримані

4. Врахована Таблиця даних

(п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165)

Якщо коди товарів/послуг за УКТ ЗЕД/ДКПП з ПН/РК є в Таблиці даних, такі ПН/РК мають відразу зареєструвати, незважаючи на жодні критерії. Докладно про Таблицю читайте у статті «Таблиця даних платника ПДВ: коли не врахують/скасують прийняту?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 15

5. Сільськогосподарська ПН/РК мікро- та малого підприємства

(п.п. 5 п. 3 Порядку № 1165)

За цим критерієм безумовної реєстрації протягом воєнного стану мали безумовно реєструватися ПН/РК, в яких відображені виключно операції з продукцією/товарами, що підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД (крім підакцизних товарів). Причому лише тоді, коли виконуються дві додаткових умови:

1) ПН/РК складені платником, який належить до мікро- або малого підприємства відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік*;

2) основним видом діяльності платника, який подає на реєстрацію ПН/РК, є хоча б один із сільськогосподарських видів діяльності, перелічених у п.п. 5 п. 3 Порядку № 1165.

Однак згодом постановою від 17.05.2022 № 603 Кабмін скасував зазначену новацію, як таку, що не реалізована. Тож наразі цей відсікаючий критерій не працює

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

6. ПН на платника з обсягом ≤ 5 тис. грн (п.п. 6 п. 3 Порядку № 1165)

Це новий критерій безумовної реєстрації, який запрацював з 11.01.2023 завдяки постанові Кабміну від 23.12.2022 № 1428 (див. статтю «Блокування ПН: чергові зміни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Тож відтепер під безумовну реєстрацію потрапляє ПН, яка (1) підлягає наданню отримувачу (покупцю) — тобто складається на ПДВ-платника і (2) якщо обсяг постачання в ній (гр. 10) не перевищує 5 тис. грн.

Але щоб цей відсікаючий критерій спрацював, повинні виконуватися ще одночасно такі умови:

1) загальний обсяг постачання у поточному місяці (з урахуванням поданої на реєстрацію ПН) не перевищує 500 тис. грн;

2) платника не внесено до переліку ризикових ПДВ-платників;

3) керівник платника займає аналогічну посаду (керівника) не більш як у трьох (включно) платників ПДВ

7. РК з коригуванням суми компенсації ≤ 5 тис. грн (п.п. 7 п. 3 Порядку № 1165)

Ця ознака безумовної реєстрації теж нова і також діє з 11.01.2023.

Підпадають під неї РК, як на збільшення, так і на зменшення (як на платника, так і на неплатника), якщо загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) вартості товару/послуги за таким РК не перевищує 5 тис. грн.

Разом з тим, аби відсікаюча ознака для цих РК спрацювала, мають одночасно виконуватися ще такі умови:

1) загальний обсяг операцій з постачання у поточному місяці (з урахуванням обсягу операцій у поданому для реєстрації РК) не перевищує 500 тис. грн;

2) стосовно платника відсутнє діюче рішення про відповідність критеріям ризиковості платника ПДВ;

3) керівник платника займає аналогічну посаду не більш як у трьох (включно) платників ПДВ

Висновки

  • Під безумовну реєстрацію потрапляють (1) ПН, якщо вона складена на покупця — платника ПДВ і обсяг постачання в ній (гр. 10) не перевищує 5 тис. грн, а також (2) РК, як на збільшення, так і на зменшення (як на платника, так і на неплатника), якщо загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) за ним теж не перевищує 5 тис. грн.
  • Безумовна реєстрація ПН на суму не більше 5 тис. грн діє для платників, яких не віднесено до ризикових, обсяг постачання у поточному місяці не перевищує 500 тис. грн і якщо директор займає цю посаду не більш як у трьох платників ПДВ. Те ж саме стосується й РК на суму не більше 5 тис. грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі