Теми статей
Обрати теми

Таблиця даних платника ПДВ: коли не врахують/скасують прийняту?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Врахована податківцями Таблиця даних дозволяє захиститися від блокування податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК). Проте проштовхнути Таблицю справа непроста. Та й скасувати вже прийняту Таблицю фіскали можуть у будь-який момент. Які підстави для цього? Давайте з’ясуємо.

Навіщо потрібна Таблиця?

Назагал, подавати Таблицю даних не обов’язково. Це право, а не обов’язок платника ПДВ. Закріплене таке право у п. 12 Порядку № 1165*, а форма Таблиці даних наведена у додатку 5 до цього Порядку (до речі, вона залишається незмінною з моменту затвердження Порядку № 1165).

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

Проте Таблиця дає можливість попередити блокування ПН/РК. Якщо коди УКТ ЗЕД/ДКПП товарів/послуг зазначені у врахованій фіскалами Таблиці, то ПН/РК з такими кодами реєструється без моніторингу (це четверта ознака безумовної реєстрації ПН/РК, наведена у п. 3 Порядку № 1165). Тобто такі ПН/РК не заблокують. Виняток становлять усі:

1) РК на платника ПДВ, у яких передбачається зменшення хоча б однієї позиції, і

2) РК, складені на неплатника ПДВ (крім РК, загальна сума абсолютних значень коригування суми компенсації (-/+) за яким не перевищує 5 тис. грн з урахуванням інших обставин, див. статтю «Критерії безумовної реєстрації: що в них нового?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 15).

Від зупинення реєстрації цих РК Таблиця може й не захистити.

Отже, Таблиця даних є своєрідним імунітетом від блокування ПН/РК. Водночас

врахована податківцями Таблиця назад не спрацьовує — вона діє тільки на майбутнє

Тобто ПН/РК, які були заблоковані до прийняття Таблиці і які містять коди із вже врахованої Таблиці, автоматом не розблокують. За ними доведеться проводити всю стандартну процедуру розблокування — потрібно подавати пакет розблокувальних документів з поясненням. А Таблиця даних у цьому випадку може лише допомогти розблокуванню ПН/РК. Подавати Таблицю з кожною квитанцією про зупинення реєстрації в ЄРПН ПН/РК не потрібно.

Відтак, призначення Таблиці — запобігти подальшим блокуванням аналогічних ПН/РК (з кодами з Таблиці). Тому Таблицю краще подавати наперед — заздалегідь. Тобто ще без факту зупинення реєстрації ПН/РК — до направлення ПН/РК на реєстрацію (див. БЗ 101.18).

Таблицю з поясненнями регіональна комісія повинна розглянути протягом 5 робочих днів після її отримання (п. 15 Порядку № 1165). Однак під час воєнного стану (ВС) перебіг податкових строків зупиняється (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому розглядати Таблицю податківці можуть, загалом, і довше відведених 5 робочих днів (але обіцяють не затягувати). Хоча призупинення податкових строків на ВС з 01.07.2023 можуть скасувати (див. «Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Втім на практиці платникам часто відмовляють у прийнятті (врахуванні) Таблиці даних.

Чому не враховують Таблицю?

Позаяк Таблиця даних дає змогу зареєструвати ПН/РК без моніторингу (з урахуванням винятків для РК, які були названі вище), податківці ставляться до неї дуже прискіпливо. І отримати рішення про врахування Таблиці, як свідчить практика, буває досить складно. Причини цього можуть бути:

1) формальні:

— некоректне заповнення Таблиці (приклади заповнення Таблиці див. у статті «Таблиця даних: як заповнити та подати, щоб було більше шансів на її прийняття?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46);

— ненадання пояснень/недостатність інформації в поясненнях;

— невідповідність кодів видів економічної діяльності. Тобто зазначений у Таблиці (у графі 2) код КВЕД відсутній у реєстраційних даних платника податків. Тому якщо такий код не зазначений у реєстраційних даних платника (не зазначений у ЄДР), то Таблицю з цим кодом КВЕД не врахують;

— невідповідність визначених платником податку в Таблиці видів діяльності наявним у платника податку основним засобам. Це фактично означає, що з наявної у податківців інформації не має впевненості у тому, що у платника є достатні ресурси (виробничі потужності) для того, щоб здійснювати певну діяльність;

платника включено до числа ризикових платників податку (за критеріями 1 — 5 додатка 1 до Порядку № 1165) (перевірити це можна в Електронному кабінеті (ЕК) використовуючи вкладку «Моніторинг ПН/РК» «Відповідність критеріям ризиковості»). У такому разі Таблицю не врахують, навіть якщо будуть подані всі пояснення. У цьому випадку спочатку треба зняти ризиковий статус платника, а вже потім подавати Таблицю даних;

2) надумані:

придбання товарів/послуг у ризикового контрагента. Якщо звернутися до пп. 17 і 19 Порядку № 1165, то там ми не знайдемо такого критерія відмови/скасування Таблиці, як ризиковість контрагента (див. нижче). Передбачена така можливість тільки через ризиковість операції. Проте не враховують/скасовують Таблицю, напевно, саме через ризиковість платника за критерієм 8 (наявна податкова інформація). Позаяк під цей критерій розроблено Довідник кодів податкової інформації, затверджений наказом ДПСУ від 11.01.2023 № 17 (див. статтю «ПДВ-блокування: зустрічайте коди для включення в ризикові платники» // «Податки & бухоблік», 2023, № 6). І ось там є коди «12» і «13», за якими не можна купувати і не можна продавати ризиковому контрагенту, інакше платник сам наражається потрапити до ризикових. Коментуючи наказ № 17, ми сподівалися, що заднім числом його норми податківці застосовувати не будуть. Втім справдилися наші побоювання, що небезпечною стає операція з контрагентом, якого через деякий час після здійснення операції включили до ризикових. Але ми вважали, що ризиковість контрагента обійдеться присвоєнням платнику ризикового статусу. Фіскали ж пішли далі — вони на цій підставі відмовляють у врахуванні Таблиці даних;

— вказаний код реалізації (у графі 4), щодо якого ще не було факту блокування ПН/РК у платника. Як причина відмови тоді вказується «податкові накладні з заявленими кодами не зупинялись»;

не виконується податкове навантаження. Тут теж можуть не врахувати Таблицю;

— платник декларує мінус (від’ємне значення) у декларації з ПДВ. Також досить часто фіскали не приймають Таблиці на цій підставі.

Що має містити відмовне рішення?

Якщо подана Таблиця не прийнята регіональною комісією,

у рішенні обов’язково повинна бути зазначена причина її неврахування

(п. 17 Порядку № 1165).

При цьому у формі рішення (додаток 6 до Порядку № 1165) виокремлені чотири можливі підстави неприйняття Таблиці:

1) наявність у контролюючих органів податкової інформації, що свідчить про здійснення платником ризикових операцій. Наразі п. 17 Порядку № 1165 вимагає (і форма рішення під це пристосована), аби в рішенні була наведена детальна розшифровка цієї інформації. А саме має бути зазначено:

— тип операції (придбання/постачання);

— період здійснення ризикової господарської операції;

— код згідно з УКТ ЗЕД / ДКПП / умовний код товару за операцією, визнаною як ризикова;

— податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції;

— дата включення платника, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості;

2) прийнято рішення про відповідність критерію ризиковості платника податку згідно з пп. 1 — 5 додатка 1 до Порядку № 1165 (детально див. статтю «Новації у ризиковості платника»// «Податки & бухоблік», 2023, № 15);

3) виявлення невідповідності визначених платником у Таблиці видів діяльності наявним у платника основним засобам — має бути розшифровано, що саме не влаштовує податківців. Зазвичай, ця причина вказується, коли фіскалам здалося замало інформації, наведеної в формі № 20-ОПП. Тобто відсутні якісь об’єкти;

4) інше — гумова підстава. Тут фіскали повинні зазначити причини неврахування Таблиці даних. Зазвичай цю підставу неврахування зазначають при некоректному заповненні Таблиці або якщо ПН/РК з кодами в Таблиці не блокувалися.

Якщо Таблиця даних не врахована, її можна подавати податківцям повторно. Кількість спроб необмежена.

За яких умов можуть скасувати враховану Таблицю?

Вже прийняту (враховану) Таблицю фіскали згодом можуть скасувати (п. 19 Порядку № 1165). Тобто податківці з часом можуть прийняти рішення про неврахування вже прийнятої Таблиці (навіть врахованої автоматом).

Зробити це можуть податківці як регіонального, так і центрального рівня (п. 25 Порядку № 1165). У такому разі платник отримає рішення про неврахування Таблиці (за формою додатка 7 до Порядку № 1165). Тому на практиці доволі часто платникові слідом за позитивним рішенням про врахування Таблиці (за формою додатка 6 до Порядку № 1165) надходить скасовуюче рішення про неврахування прийнятої Таблиці (за формою додатка 7 до Порядку № 1165). Тож перед відправленням на реєстрацією ПН/РК варто регулярно перевіряти статус Таблиці в ЕК.

У п. 19 Порядку № 1165 зазначені такі дві підстави для скасування раніше врахованої Таблиці:

1) якщо платник став ризиковим за критеріями 1 — 5 додатка 1 до Порядку № 1165 або

2) якщо податківці отримають податкову інформацію про зазначення платником недостовірних відомостей у Таблиці. Тобто про невідповідність наведеної в Таблиці інформації:

— видам економічної діяльності (за КВЕД);

— кодам товарів (за УКТ ЗЕД) та/або кодам послуг (за ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником, а також що ввозяться на митну територію України.

Натомість у самій формі скасовуючого рішення (за формою додатка 7 до Порядку № 1165) зазначені ще й такі дві підстави, як:

1) наявність у контролюючих органах податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій. Відтепер за таких обставин у відповідних полях рішення фіскали повинні детально пояснити причину відмови і вказати, що стало підставою для неврахування Таблиці. А саме розшифрувати (п. 19 Порядку № 1165):

— тип операції (придбання/постачання);

— період здійснення ризикової господарської операції;

— код згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП/умовний код товару за операцією, визнаною як ризикова;

— податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції;

— дату включення платника, задіяного в ризиковій операції, до переліку ризикових платників;

2) інше — тут теж мають бути зазначені причини неврахування Таблиці даних.

Тож, як бачимо, підстави для прийняття скасовуючого рішення (за формою додатка 7 до Порядку № 1165) ті ж самі, що й відмовного (за формою додатка 6 до Порядку № 1165).

Загалом, врахуйте: при ризиковості або недостовірних даних Таблицю можуть скасувати.

Що робити, коли Таблицю не врахували (чи скасували раніше прийняту Таблицю)?

Якщо Таблицю даних фіскали не врахували (отримано рішення про неврахування Таблиці J(F)1412307 — додаток 6 до Порядку № 1165) або прийняту Таблицю в подальшому скасували (отримано рішення про неврахування Таблиці J(F)1413305 — додаток 7 до Порядку № 1165), то:

— Таблицю можна подавати повторно з поясненнями для розгляду регіональною комісією (див. БЗ 101.18). Щоправда, якщо причиною неврахування/скасування виявилася ризиковість платника, спершу доведеться зняти ризиковий статус, а вже потім — подавати Таблицю або

рішення про неврахування Таблиці можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Тому, ще раз наголосимо, перед реєстрацією ПН/РК статус Таблиці варто перевіряти в ЕК. Ось і виходить — щойно Таблиця прийнята, платнику слід встигнути зареєструвати ПН, поки Таблиця не скасована.

Більше про Таблицю даних читайте у статті «Таблиця даних платника ПДВ: відповіді на запитання» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10 (ср. ).

Висновки

  • Якщо коди УКТ ЗЕД/ДКПП товарів/послуг зазначені у врахованій фіскалами Таблиці, то ПН/РК з такими кодами реєструється без моніторингу.
  • При ризиковості платника/операцій, відображенні недостовірних даних Таблицю можуть не прийняти, а враховану скасувати. У відмовному/скасовуючому рішенні має зазначатися причина неврахування. Тому перед реєстрацією ПН статус Таблиці варто перевіряти в ЕК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі