Теми статей
Обрати теми

Підприємство купує автівку у фізособи

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
У період воєнного стану законодавство України не забороняє купувати та продавати автомобілі. Пропонуємо розглянути питання купівлі авто підприємством у фізичної особи. З’ясуємо правові, організаційні нюанси та податкові наслідки, які виникають при цьому.

Підготовчі питання

Договір. Договір купівлі-продажу автомобіля між юридичною та фізичною особою має бути оформлений у письмовій формі (див. п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). Нотаріальне посвідчення такого договору не є обов’язковим.

Договір купівлі-продажу автомобіля можна оформити безпосередньо в сервісних центрах МВС або центрах надання адміністративних послуг.

При цьому реєстрація/перереєстрація, оформлення та видача реєстраційних документів, номерних знаків здійснюються за місцем звернення власника авто (уповноваженої особи). Тобто незалежно від місцезнаходження/реєстрації юридичної чи фізичної особи (п. 24 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів.., затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 № 1388).

Пенсійний збір при придбанні автомобіля. Він сплачується у випадку придбання легкових автомобілів (крім тих, які оснащені виключно електричними двигунами, одним чи декількома) при одночасному виконанні таких умов:

1) покупець набуває право власності на автомобіль;

2) автомобіль підлягає першій державній реєстрації в Україні.

Про це говорить п. 7 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 № 400/97-ВР.

Під першою реєстрацією транспортного засобу слід розуміти реєстрацію, яка здійснюється уповноваженими державними органами щодо транспортного засобу в Україні вперше (п.п. 14.1.163 ПКУ).

Таким чином,

якщо ви придбаваєте «уживаний» легковий автомобіль, який уже був раніше зареєстрований на території України, або електрокар з виключно електричним двигуном (двигунами), то пенсійний збір сплачувати не доведеться

Транспортний податок. Його треба сплатити, якщо підприємство купує легковий автомобіль не старше 5 років, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2023 році — 2512500 грн) (абзац перший п.п. 267.2.1 ПКУ).

Перелік автомобілів, що підлягають оподаткуванню транспортним податком у поточному році (далі — Перелік), можна знайти на офіційному сайті Мінекономіки (див. за посиланням).

Ставка транспортного податку — 25000 грн на календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

У разі придбання авто, що є об’єктом оподаткування, протягом року

податок розраховують починаючи з місяця, в якому виникло право власності на транспортний засіб, пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року

Детально про правила справляння транспортного податку читайте в статті «Транспортний податок — 2023: декларуємо за новою формою» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10 (ср. ).

Обмеження готівкових розрахунків. Якщо підприємство-покупець і фізособа-продавець обрали готівкову форму розрахунків при купівлі-продажу автомобіля, їм потрібно враховувати обмеження, встановлене п.п. 2 п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління НБУ від 29.12.2017 № 148. Воно вимагає, щоб готівкові розрахунки між суб’єктом господарювання і фізособою здійснювалися протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в сумі, що не перевищує 50000 грн.

Оподатковуємо дохід фізособи

Підпункт 164.2.4 ПКУ відносить до оподатковуваних доходів частину доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 173 цього Кодексу. Яку саме частину? Відповідь на це запитання залежить від того, який саме автомобіль продає фізособа.

Легковий автомобіль. Легковий автомобіль — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев’ять з місцем водія включно (ст. 1 Закону України від 05.04.2001 № 2344-III). Якщо підприємство купує у фізособи саме такий автомобіль, то слід врахувати наступне.

Не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, та/або мопеда (абзац перший п. 173.2 ПКУ).

Зверніть увагу: таке формулювання говорить про те, що якщо у звітному році особа вже продавала мотоцикл та/або мопед й зараз продає вперше в цьому році легковий автомобіль, то оподатковувати дохід від його продажу не потрібно (див. роз’яснення 103.22 БЗ).

Якщо ж фізособа вже продавала в поточному році легковий автомобіль, то дохід від продажу протягом звітного року:

другого легкового автомобіля оподатковують ПДФО за ставкою 5 %;

третього та наступних — за ставкою 18 %. Причому такий дохід для цілей оподаткування може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування), відповідно до підрозд. 94 розд. XX ПКУ (абзац другий і третій п. 173.2 ПКУ).

У разі коли дохід фізособи оподатковується ПДФО, з нього слід утримати й ВЗ за стандартною ставкою 1,5 % (п.п. 1.3 і 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Хто ж відповідальний за сплату податку? У випадку, що розглядається, податковим агентом фізособи-продавця є підприємство-покупець.

Як податковому агенту дізнатися про черговість продажу фізособою легкового автомобіля? До створення єдиного інформаційного ресурсу транспортних засобів цю інформацію надає фізособа-продавець. Вона може зазначити її в окремій заяві або зафіксувати у відповідному пункті договору купівлі-продажу (див. п. 173.3 ПКУ).

Якщо дохід від продажу легкової автівки оподатковуваний, то базу оподаткування ПДФО та ВЗ визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (абзац третій п. 173.1 ПКУ):

— середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу. Її щокварталу визначає Мінекономіки та оприлюднює на своєму офіційному вебсайті)

або

— ринкової вартості автомобіля, визначеної відповідно до закону (за допомогою професійного оцінювача).

Яку вартість обирати, вирішує фізособа — платник податків.

Придбання авто, що не є легковим. Дохід фізособи від продажу протягом звітного року:

першого та другого нелегкового автомобіля (вантажівки, автобуса тощо), оподатковуємо за ставкою ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 % (див. роз’яснення 103.22 БЗ):

третього та наступних — ПДФО 18 % + ВЗ 1,5 %.

Дохід від продажу нелегкового автомобіля визначають виходячи із ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче його оціночної вартості (абзац другий п. 173.1 ПКУ).

Узагальнимо сказане в таблиці.

Оподаткування доходу фізособи-резидента від продажу автомобіля

Об’єкт рухомого майна

Черговість продажів

Ставки ПДФО + ВЗ

Легковий автомобіль*

Перший продаж

Другий продаж

5 % + 1,5 %

Третій та наступні продажі

18 % + 1,5 %

* Оподатковуваний дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості авто або не нижче його ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором фізособи).

Автомобіль не є легковим (вантажівка, автобус, спецтехніка тощо)**

Перший продаж

5 % + 1,5 %

Другий продаж

5 % + 1,5 %

Третій та наступні продажі

18 % + 1,5 %

** Дохід від продажу визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Далі розглянемо особливості оподаткування для окремих категорій осіб.

Особливості. Почнемо з осіб, що скористалися умовами одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 94 розд. XX ПКУ. Дохід, отриманий ними від продажу протягом звітного року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Наступна категорія — фізособи-нерезиденти. Якщо продавець легкового автомобіля — фізособа-нерезидент, то перший продаж на території України легкового авто у нього неоподатковуваний, а ось з доходу від другого і наступних треба сплатити ПДФО 18 % і ВЗ 1,5 %. Якщо ж нерезидент продає автомобіль, що не є легковим, то незалежно від кількості продажів протягом року, доходи від такого продажу оподатковуємо ПДФО за ставкою 18 % + ВЗ 1,5 %.

4ДФ. Дохід фізособи від продажу автомобіля зазначаємо в розділі І 4ДФ з ознакою доходу «105». Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж легкового автомобіля у звітному році), графи 4а і 4, а також 5а і 5 розділу І не заповнюємо. Якщо ж дохід від продажу транспортного засобу підлягає оподаткуванню, у зазначених графах відображаємо суму нарахованих і перерахованих ПДФО і ВЗ відповідно.

Єдиний внесок. Його нараховувати на суму доходу, що виплачується фізособі при придбанні автомобіля, не потрібно. Адже такий дохід не є винагородою за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовим договором. У Д1 дохід фізособи від продажу автівки не відображаємо.

Висновки

  • Договір купівлі-продажу автомобіля можна не посвідчувати нотаріально.
  • Пенсійний збір не сплачуємо у разі придбання легкових автівок, які раніше вже були зареєстровані в Україні, та легкових електрокарів (з виключно електричними двигунами).
  • Якщо протягом року фізична особа продає легкові автомобілі, то дохід від першого продажу не оподатковуємо, від другого — оподатковуємо ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 %, від третього та наступних — ПДФО 18 % + 1,5 %.
  • Дохід від продажу першого та другого автомобілів, що не є легковими, оподатковуємо ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 %, а від третього та наступних — ПДФО 18 % + ВЗ 1,5 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі