Теми статей
Обрати теми

Чи вплинув Закон № 2719 на строки подання документів на розблокування податкової накладної?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Чи змінилися після Закону України від 03.11.2022 № 2719-IX строки подання документів на розблокування податкової накладної (ПН)? Ці строки почали спливати чи, як і раніше, діє продовження у зв’язку з воєнним станом (ВС)?

Строк подання розблокувальних документів. Нагадаємо, що за загальними правилами для розблокування ПН платник може подати розблокувальні документи з поясненнями протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у заблокованій ПН (п. 6 Порядку № 520*). Проте у зв’язку з воєнним станом перебіг строків, установлених податковим законодавством, було призупинено (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Виходило, що для строку подання документів на розблокування також діє продовження і 365-денний строк продовжується на весь період дії ВС. Тому подати розблокувальні документи платник міг, загалом, і пізніше, навіть після закінчення ВС (з урахуванням строку, що минув до його початку, — якщо ПН була заблокована, наприклад, ще до ВС). Причому таке воєнне продовження 365-денного строку підтверджували й податківці (див. консультацію БЗ 101.18).

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Проте Закон України від 03.11.2022 № 2719-IX (який набрав чинності з 24.11.2022) норми п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ підкоригував. І скасував воєнне призупинення строків також і для надання документів (повідомлень), у тому числі передбачених статтями 39 і 392, пунктом 46.2 статті 46 ПКУ. Тому в таких випадках строки на ВС не продовжуються, а знову починають спливати в загальному порядку. На ці зміни ми звертали увагу в статті «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89.

Ну а оскільки з метою розблокування ПН платник подає саме Повідомлення (J/F 1312603) разом з додатками — сканкопіями підтвердних документів (J/F 1360102), то виникло запитання: чи відновлюється після Закону № 2719 у загальному порядку перебіг строків і для подання документів (повідомлень) на розблокування ПН? І чи треба тепер при їх поданні платникові суворо дотримуватися відведеного строку і подавати такі документи не пізніше 365 днів? Адже якщо для повідомлень воєнне продовження строків більше не працює (оскільки для них Закон № 2719 призупинення строків скасував), то, суворо кажучи, такі правила, за логікою, повинні стосуватися в тому числі й документів (повідомлень), що подаються для розблокування ПН.

Проте слід зауважити, що

правила, введені Законом № 2719 (тобто відновлення перебігу строків), на ситуацію з поданням платником розблокувальних документів податківці не поширюють

На їхню думку, такі зміни ніяк не вплинули на строк подання платниками податків документів на розблокування ПН. Так, у свіжій консультації (БЗ 101.18), що з’явилася вже після Закону № 2719, цитуючи оновлений п.п. 69.9, фіскали все так само пояснюють, що на час воєнного стану для платників продовжуються строки подання письмових пояснень і копій документів на розблокування ПН. Таким чином контролери визнають, що для 365-денного строку на розблокування ПН, як і раніше, діє воєнне продовження через ВС. Сподіваємося, що в платників у зв’язку із цим жодних перешкод при «продовженому» поданні розблокувальних документів не виникне.

Строк відповіді податківців. Також нагадаємо, що рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН податківці повинні прийняти протягом 5 робочих днів, що настають за датою отримання розблокувальних документів від платника (п. 3 Порядку № 520). Проте перебіг такого строку через дію ВС призупинено. Причому про те, що на ВС строки розгляду розблокувальних документів (за п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) продовжуються, податківці також говорять і після набрання чинності Законом № 2719 (БЗ 101.18). Тому через призупинення строків на воєнному стані такі документи податківці можуть розглянути й пізніше, але по можливості оперативно, дотримуючись максимально стислих строків. Тому майте на увазі, що результатів розгляду документів та рішення комісії, можливо, доведеться почекати.

У будь-якому разі з роз’яснень контролерів виходить, що Закон № 2719 ніяк не вплинув на розблокувальні строки (подання розблокувальних документів платниками податків та їх розгляд податківцями). Тому для цих строків усе так само діє продовження у зв’язку з ВС. Детальніше про блокування ПН див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46 і № 88.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі