Теми статей
Обрати теми

Як ФОП завищити свій дохід

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Таке бажання, начебто, не зовсім природне. Однак у певних випадках воно може виникнути, наприклад, коли підприємцю знадобиться офіційне підтвердження своїх статків для отримання банківського кредиту чи візи в країну, з якою немає поки що безвізового режиму. Та чи всі ФОП зможуть у законний спосіб задовольнити своє бажання? Поміркуємо разом.

Дохід — без доходу

Який би спосіб ми тут не запропонували, очевидно, що він НЕ повинен:

— по-перше, вплинути на реальні податкові зобов’язання ФОП. Бо навряд чи хтось захоче за вигаданий дохід заплатити живі гроші у вигляді податків;

— по-друге, призвести до втрати існуючого податкового статусу підприємця, зокрема, статусу єдиноподатника. Інакше шкурка вичинки не варта.

Натомість, такі «художества» ☺ мають сприйматися як достовірні. Тобто не повинно бути жодних питань до величини задекларованого доходу і насамперед у податківців.

У кого ж із ФОП є шанс втілити цей задум у життя?

ФОП-загальносистемники

Об’єктом оподаткування для таких ФОП є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка в грошовій і негрошовій формі) та документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОП (п. 177.2 ПКУ).

Оскільки більшість складових загального оподатковуваного доходу вимагає певного документального підтвердження, залишається лише така складова, як виручка в грошовій формі. І насамперед — у готівковій. Чи не можна її якось підмалювати в бік збільшення?

На жаль, ні. Адже ФОП-загальносистемник при здійсненні розрахункових операцій готівкою зобов’язаний використовувати РРО/ПРРО або КОРО з РК. Тож обсяги отриманої готівковкової виручки так чи інакше потраплять до податківців (або з електронної звітності, або зі звіту за формою № ЗВР-1. На доходи за операціями, звільненими від застосування касових апаратів за ст. 9 Закону від РРО, особливої надії покладати не варто. А ті операції, які не є розрахунковими, як правило, не включаються до підприємницьких доходів, тож у податковій звітності не засвітяться.

Отже,

ФОП-загальносистемнику завищити свої доходи шляхом відображення їх у декларації навряд чи вдасться

А якщо він щось і вигадає, то треба буде заодно потурбуватися й про співмірне завищення витрат, ну щоб не платити зайвого. А це не така вже й легка справа…

ФОП на спрощеній системі оподаткування

Група 3, у тому числі спецЄП. Доходом таких ФОП-єдиноподатників є доходи, отримані протягом звітного періоду в грошовій, а також (у випадках, визначених п. 292.3 ПКУ) в матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

На жаль, і цим спрощенцям, як і загальносистемникам, сподіватися на можливість завищення доходу, який ніде не облікований, теж марно. Пояснення те саме, що й для ФОП-загальносистемників: безготівкові надходження відслідковуються за поточними рахунками, а готівкові — за РРО-звітністю. Адже з 01.01.2022 остаточно зникли будь-які послаблення для застосування РРО/ПРРО підприємцями — представниками груп 2 і 3 ЄП. У тому числі й протягом дії воєнного стану.

Та навіть якщо свідомо знехтувати необхідністю провести готівковий дохід через РРО/ПРРО й погодитися на штраф, якого під час війни може й не бути (див. п. 12 розд. ІІ Закону про РРО), наступне запитання, що виникне у перевіряючих:

а де ваш товарний облік + документи, що підтверджують облік товарів?

Щоправда, воно може бути адресоване лише ФОП-третьогрупникам, які зареєстровані платниками ПДВ та ще неплатникам, котрі торгують ТСПТ, ліками, медвиробами та ювеліркою. Якщо ви з їх числа — вам загрожує ще один штраф, у розмірі вартості не облікованих товарів, але не менше 170 грн (ст. 20 Закону про РРО). Причому його можуть накласти й під час війни.

До того ж є ще одна перепона.

Єдиний податок для третьогрупників напряму залежить від розміру доходу і не може бути зменшений до прийнятної цифри шляхом урахування витрат

Дорогувато виходить у підсумку, чи не так?

Група 2. А от для другогрупників прямої залежності між розміром доходу і податком з нього не існує. Через це дехто з них помилково вважає, що штучне завищення доходу (звісно, в межах граничного обсягу, щоб не втратити статус єдиноподатника) не матиме жодних негативних наслідків. Змушені попередити, що це не так і ось чому.

Крім тих самих негараздів із відсутністю товарного обліку і документів на товар, що описані вище (вони торкаються і другогрупників — торговців ризиковим товаром), існує ще проблема з отриманням доходу від видів діяльності, не внесених до Реєстру платників ЄП. Фіскали запросто можуть сказати, що намальований штучно дохід, який нічим не підтверджено (ні вхідною первинкою, ні вихідними касовими чеками), отримано не від тих видів діяльності, що зазначені в Реєстрі. А це означатиме

примусове анулювання реєстрації платника ЄП (п. 299.11 ПКУ), а також оподаткування доходу, отриманого від здійснення незареєстрованої діяльності, за ставкою 15 % (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ)

Група 1. Дохід першогрупників визначається так само, як і для ФОП на ЄП груп 2 і 3. Однак їхньою найбільшою перевагою є те, що вони безумовно звільнені від застосування РРО/ПРРО (п. 6 ст. 9 Закону про РРО на пару з п. 296.10 ПКУ). Крім того, податківці схиляються до думки, що платники єдиного податку групи 1 товарний облік взагалі не ведуть, хоча це твердження й не беззаперечне (деталі — в статті «Товарний облік ФОП: коли і для яких груп ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 97).

А їх недоліком є низький поріг доходу, перевищення якого призведе до втрати статусу єдиноподатника. Він становить 167 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. В минулому році це всього 1085500 грн, у поточному — 1118900 грн.

Менше з тим, саме у цих підприємців, схоже, є шанс без жодних наслідків задекларувати свій дохід у зазначених вище межах. Та чи не вигулькнуть якісь негаразди при перевірці? Наприклад, чи не виникне питання щодо підтвердження таких доходів якою-небудь первинкою?

На нашу думку, щодо цього ФОП-першогрупники можуть бути спокійні. По-перше, спеціальних норм, які вимагали б від таких ФОП мати документи на товар, немає ані в ПКУ, ані в інших законах. По-друге,

ФОП-першогрупники мають документально підтверджувати лише свої доходи

При цьому документами, які підтверджують дохід таких ФОП, є записи про оприбуткування готівки шляхом ведення помісячного обліку доходів. Щодо цього чітко висловився Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики у своєму листі від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504 (див. статтю «ФОП на ЄП із РРО: версія Комітету» // «Податки & бухоблік», 2022, № 3). До речі, головні податківці на сьогодні поділяють такий підхід (див. БЗ 107.01.06).

Резюмуємо.

Крім ФОП-першогрупників, решті підприємців удаватися до штучного завищення свого доходу або аж надто ризиковано, або не має жодного сенсу

Втім, є одна законна шпаринка: подати звітну декларацію із завищеною сумою доходу, після чого уточнити її в бік зменшення. Звісно, без штрафів. Тож можете спробувати. Але якщо вас у банку чи в посольстві схоплять за руку, то цур на нас не посилатися. Ми вам узагалі нічого не радили. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі