Теми статей
Обрати теми

ФОП ліквідувався у 2022 році

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП мають право припинити не лише свою діяльність, а й своє «існування» як ФОП. Надто у 2022 році. Як у такому випадку буде подавати звітність ФОП? Про це поговоримо зараз!

Загальносистемник

Останню декларацію заповнюємо за період з 1 січня до останнього дня того місяця, в якому держреєстратор уніс у Держреєстр запис про припинення підприємницької діяльності ФОП.

Подаємо декларацію протягом 20 календарних днів після закінчення місяця розреєстрації. Наприклад, якщо ФОП знявся з держреєстрації в листопаді, то подати останню декларацію про доходи треба не пізніше 20 грудня — за період з 01.01.2022 по 30.11.2022. Формально слід звітувати за формою у редакції наказу від 17.12.2020 № 783. Але якщо ви звітуватимете за ліквідованого ФОП у 2023 році й вам потрібно розрахувати МПЗ (наприклад, якщо земля використовувалася саме в підприємницькій діяльності), то, скоріш за все, податківці будуть вимагати застосування нової форми — у редакції наказу від 17.05.2022 № 143.

У будь-якому випадку у цій декларації показуємо тільки дохід від підприємницької діяльності. «Цивільні» доходи (зарплату, гонорари, продаж нерухомості тощо) туди не вносимо, оскільки звітний рік ще не закінчився. Це — остання декларація ФОП. Якщо ви її подали, то річну декларацію вже можна не подавати. А от цивільні доходи (за їх наявності) відображаємо в окремій декларації, яку буде подано пізніше — до 01.05.2023.

В останній декларації робимо відмітку в полі 7«Категорія платника» навпроти комірки «особа, стосовно якої проведено реєстрацію припинення підприємницької або незалежної — професійної діяльності». Власне тип декларації обираємо «звітна», але при цьому розреєстрований ФОП має обов’язково зазначити в полі 2.1 місяць, в якому припинено держреєстрацію ФОП. Саме таким чином позначається, що подається ліквідаційна декларація.

Єдиноподатник

Базовою нормою, яка мала би визначити тривалість останнього звітного ЄП-періоду, є п. 294.6 ПКУ. Але там лише написано, що у разі держреєстрації припинення ФОП, який є платником ЄП, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідний податковий орган отримав від держреєстратора повідомлення про ФОП-розреєстрацію.

Тобто ніяких чітких часових меж для останнього звітного ЄП-періоду п. 294.6 ПКУ не встановлює. Натомість цей пункт відштовхується від базового звітного періоду. А такий період є різним: (1) для ФОП груп 1 і 2 базовим звітним періодом є календарний рік, а (2) для ФОП групи 3 — календарний квартал (п. 294.1 ПКУ).

До того ж навіть якщо держреєстратор ліквідував ФОП-єдиноподатника в певному році чи кварталі — це автоматично не означає, що саме ці рік чи квартал стануть для ФОП останнім звітним ЄП-періодом. Адже п. 294.6 ПКУ говорить не про період, коли відбулися ліквідаційні дії держреєстратора, а про період, коли про такі дії стало відомо податківцям. Тобто теоретично останнім ЄП-періодом може бути більш пізній місяць чи квартал.

В які строки подавати останню ЄП-декларацію? ПКУ відповіді на це запитання не містить. Натомість у примітці 2 до ЄП-декларації ФОП знаходимо таке формулювання:

«У разі подання декларації за останній податковий (звітний) період (квартал, півріччя, три квартали), на який припадає дата держреєстрації припинення <…> платник ЄП звільняється від обов’язку подання декларації у строк, визначений для річного податкового (звітного періоду) (п. 294.6, п.п. 296.5.1 ПКУ)».

У своїх роз’ясненнях податківці (не згадуючи про п.п. 296.5.1 ПКУ) заявляють, що будь-який ліквідований ФОП-єдиноподатник подає останню ЄП-декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації. Підстави вони вбачають у п.п. 49.18.8 ПКУ (БЗ 107.01.07).

У декларації ліквідований ФОП робить позначку «+» у рядку 8.1 поля «Особливі відмітки». Оскільки ЕЦП уже анульовано, останню ЄП-декларацію ліквідованому ФОП доцільно подавати на папері — особисто, через уповноважену особу або поштою (див. пп. «а», «б» п. 49.3 ПКУ). Хоча на практиці таку декларацію інколи можна подати і в електронному вигляді.

Строки сплати

Загальносистемник. Нагадаємо, що ФОП на ЗС попередньо сплачує ПДФО зі своїх підприємницьких доходів авансом і кожного кварталу виходячи з фактичних даних свого обліку. Строк сплати авансових платежів — до 20 квітня (за І квартал), до 20 липня (за ІІ квартал) і до 20 жовтня (за ІІІ квартал). За IV квартал авансового платежу немає, натомість остаточний розрахунок з ПДФО за рік проводиться на підставі даних річної декларації (пп. 177.5.1, 177.5.3 ПКУ). Доплата податкового зобов’язання з ПДФО — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем строку, передбаченого для подання декларації про майновий стан (п. 57.1 ПКУ).

Тепер пояснимо, як це правило сплати трансформується, якщо протягом року відбувається розреєстрація ФОП-загальносистемника. Наприклад, ФОП розреєструвався 12.12.2022 і за період з 1 жовтня по 12 грудня жодних ФОП-доходів не отримував. Тоді йому достатньо сплатити авансовий платіж за ІІІ квартал (до 20.10.2022), а за фактом подання останньої ФОП-декларації про майновий стан (не пізніше 20.01.2023) він нічого вже доплачувати не буде. Можливо, навіть виникне переплата за підсумками року.

Інша справа, якщо в період з 1 жовтня по 12 грудня ФОП отримав доходи, які має оподаткувати саме як підприємець. Тоді ПДФО з доходів ІІІ кварталу буде сплачено авансом (до 20.10.2021), а ПДФО з доходів IV кварталу потрібно буде сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку для подання останньої ФОП-декларації про майновий стан. Звичайно ж, якщо авансові внески не «покриють» загальну річну суму доходу.

Такий самий строк сплати називають і податківці (БЗ 104.09). Тобто в нашому випадку сплатити ПДФО з жовтневих ФОП-доходів потрібно не пізніше 30.01.2023.

Єдиноподатник. Заяву про відмову від ЄП при ліквідації ФОП як суб’єкта господарювання подавати не потрібно (БЗ 107.01.09). ФОП-розреєстрованому єдиноподатнику податкові зобов’язання зі сплати ЄП нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано ЄП-реєстрацію за рішенням податкового органу (п. 295.8 ПКУ). Тобто знову ж таки

ключове значення має не місяць, в якому ФОП ліквідувався, а місяць, в якому про це дізнались податківці

ФОП групи 3 не сплачує ЄП починаючи з кварталу, наступного за кварталом, в якому відбулася ЄП-розреєстрація, а ФОП груп 1 і 2 — починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому податківці зняли такого ФОП з ЄП-обліку, отримавши повідомлення, що ФОП ліквідовано (БЗ 107.01.09).

Наприклад, якщо третьогрупник ЄП-анулювався у листопаді 2022 року, він не сплачує ЄП починаючи з І кварталу 2023 року, а якщо ФОП груп 1 чи 2 зняли з обліку в грудні 2022 року, то авансовий внесок востаннє сплачується саме за грудень 2022 року.

СпецЄПешник

СпецЄПешна звітність щомісячна і складається без наростаючого підсумку (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож якщо платник спецЄП ліквідувався у грудні 2022, достатньо подати декларацію за грудень (не пізніше 20.01.2023), в якій буде зазначено усі доходи (у розумінні ст. 292 ПКУ), отримані платником спецЄП за період з 1 грудня по дату ліквідації ФОП. Ці доходи буде оподатковано єдиним податком за ставкою 2 % і на цьому єдиноподаткова історія ФОП буде завершена*.

* Про це ми вже розповідали вам у статті «Звітність ФОП на спецЄП, що ліквідувався: як робити не слід» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95.

Подавати додатково ще одну декларацію зі звичайного ЄП (якщо ліквідований ФОП перейшов на спецЄП зі звичайного ЄП) не потрібно. Такого висновку доходять податківці (див. БЗ 107.01.06). При цьому не важливо, на якій групі звичайного ЄП ви були: ви вже відзвітували за той відрізок року, протягом якого були на звичайному ЄП.

Виняток — це якщо ліквідований ФОП перейшов на спецЄП, але ще не встиг відзвітувати за останній період роботи на звичайному ЄП. Наприклад, якщо ФОП перейшов на спецЄП 22.11.2022 (тобто у IV кварталі). В такому випадку за період з 1 жовтня по 21 листопада ФОП іще має відзвітувати у декларації зі звичайного ЄП. Декларація звичайного ЄП подається у стандартні квартальні строки (БЗ 107.01.07).

А от якщо на спецЄП ліквідований ФОП перейшов із загальної системи, то з декларацією про майновий стан усе інакше. Ліквідований ФОП у будь-якому випадку повинен подати декларацію про майновий стан за 2022 рік і зазначити в ній доходи, отримані до переходу на спецЄП. Оскільки ФОП ліквідується не на загальній системі, НЕ застосовується загальний ліквідаційний строк — протягом 20 календарних днів після місяця розреєстрації).

Який же тоді строк для декларації про майновий стан? Він загальний, як і для всіх випадків, коли ФОП-загальносистемник переходить на ЄП. Тобто ФОП подає лише річну декларацію про майновий стан до 1 травня 2023 року (п.п. 177.5.2 ПКУ). Про це ми вже розповідали вам у статті «ФОП-загальносистемник перейшов на спецЄП та ліквідувався. Як подавати декларації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86.

ЄСВ при ліквідації

І насамкінець: не забувайте, що при будь-якій формі ліквідації ФОП разом з ліквідаційною декларацією подається ліквідаційна ЄСВ-звітність. ЄСВ нараховується до місяця ліквідації включно. У наступних після ліквідації місяцях до закінчення року ЄСВ не нараховується, відповідно ліквідаційна ЄСВ-звітність щодо цих місяців залишиться незаповненою.

Загальносистемник. Для загальносистемника ліквідаційною ЄСВ-звітністю є додаток до декларації про майновий стан. У рядку 8 «Тип платника та період перебування (місяць)» додатка ЄСВ 1 зазначається тип платника та період його перебування на обліку в контролюючому органі як платника ЄСВ. Для заповнення рядка 8 платник обирає тип «ФО — на загальній системі оподаткування». Проти обраного типу:

— у комірці «з» зазначається перший календарний день у місяці (якщо платник перебував на обліку в контролюючих органах з початку звітного року) або дата взяття на облік (якщо такий платник став на облік протягом звітного року);

— у комірці «по» — дата ліквідації ФОП-загальносистемника (БЗ 201.06).

Єдиноподатник. Єдиноподатник звітує про свій ЄСВ у спеціальному додатку до ЄП-декларації. У розд. 8 зазначається період перебування ФОП на спрощеній системі у звітному році та у комірці «з» зазначається «01» — перший календарний день у місяці; в комірці «по» — дата ліквідації ФОП-єдиноподатника. Натомість рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період, визначений у розд. 8:

— у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується ЄСВ (у розмірі не менше мінзарплати, але не більше максимальної бази; з урахування воєнного звільнення від сплати);

— у графі 3 «Розмір єдиного внеску» проставляється значення «22,00»;

— у графі 4 обчислюються суми нарахованого ЄСВ (графа 2 х графа 3; з урахування воєнного звільнення від сплати).

Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4 (БЗ 107.01.07).

Висновки

  • Ліквідований ФОП-загальносистемник подає декларацію про майновий стан протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, в якому відбулася ліквідація.
  • Ліквідований ФОП на звичайному ЄП подає декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.
  • Якщо ФОП ліквідується на спецЄП, він звітує зі спецЄП у стандартні місячні строки. За потреби відзвітувати зі звичайного ЄП — декларація подається у стандартні квартальні строки. Натомість декларація про майновий стан — до 1 травня.
  • Ліквідований ФОП нараховує ЄСВ включно по місяць ліквідації й заповнює ліквідаційну ЄСВ-звітність відповідним чином.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі