Теми статей
Обрати теми

Закордонна допомога біженцям: декларування

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Мільйони громадян України виїхали за межі нашої країни, рятуючись від війни. Перебуваючи за кордоном, багато співвітчизників отримували грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та міжнародних фондів. Чи потрібно декларувати таку допомогу в Україні та сплачувати з неї податки? Поговоримо про це.

Неоподатковувана допомога

У 2022 році в ПКУ з’явився новий п. 27 підрозд. І розд. ХХ. Він виводить з-під оподаткування суми коштів або безоплатно отриманих товарів (послуг), наданих за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів фізособі та членам її сім’ї першого ступеня споріднення, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України. Умова неоподаткування допомоги — такі фізособи отримали тимчасовий захист згідно із законодавством іноземної держави.

Дія цієї норми поширюється на всі форми надання зазначеної допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо, а також від іноземних компаній та організацій, які згідно із законодавством відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Згадана пільга дозволяє не включати отриману допомогу до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

Причому зауважте: не оподатковується допомога, надана як на платника податків, так і на членів його сім’ї першого ступеня споріднення. Це важливо, оскільки часто допомога видавалася однією сумою на сім’ю. Також допомога могла виділятися на кожного члена сім’ї, але отримував її (на власний банківський рахунок чи готівкою) один член сім’ї.

Таким чином,

закордонна допомога, одержана у 2022 році, не оподатковується, якщо фізособа скористалася в іноземній державі правом на тимчасовий захист

А чи має оподатковуватися отримана іноземна допомога, якщо фізособа згодом відмовилася від тимчасового захисту іноземної держави? На наш погляд, ні. Важливий статус, який фізособа мала на дату отримання такої допомоги.

Здавалося б, якщо допомога неоподатковувана, про що далі говорити? Але не все так просто. Адже факт неоподаткування доходу зовсім не означає, що цей дохід не потрібно декларувати. Про те, чи виникає обов’язок задекларувати отриману закордонну допомогу, розкажемо далі.

Декларування неоподатковуваної допомоги

Необхідність декларування одержаних іноземних доходів передбачена пп. 168.2.1 та 170.11.1 ПКУ. У свою чергу, випадки звільнення від декларування зазначені в п. 179.2 цього Кодексу.

Так, обов’язки щодо подання декларації вважаються виконаними і декларація не подається, якщо платник податків отримував доходи:

від податкових агентів, якщо такі доходи згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— виключно від податкових агентів незалежно від виду і розміру доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

— від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів було сплачено ПДФО;

— у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких було сплачено ПДФО згідно з п. 174.3 ПКУ.

Як можна переконатися, неоподатковувані доходи, отримані від осіб, які не є податковими агентами, до переліку винятків не потрапляють. У свою чергу нерезиденти не є податковими агентами (п.п. 168.2.2 ПКУ).

Отже, формально

фізособа, яка отримала неоподатковувану допомогу за кордоном, повинна подати річну декларацію про майновий стан і доходи та включити до неї суму такої допомоги

Відповідно до п. 164.4 ПКУ іноземні доходи перераховують у гривні за валютним курсом НБУ, що діяв на момент їх отримання.

Податківці у своїй консультації наголошують на необхідності задекларувати закордонну допомогу, отриману фізособами — резидентами України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах, як іноземний дохід. При цьому ПДФО та військовий збір з таких сум не визначаються та не сплачуються. Тобто наводиться лише сума отриманого доходу* (без податку та збору).

* Про те, що в окремих випадках визначити суму отриманої допомоги досить складно, ми писали у статті «Закордонні доходи біженців» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43.

Також податківці нагадують, що декларацію про майновий стан та доходи можна подати в електронній формі через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua/login) розділу «ЕК для громадян» — «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Зробити це зможуть особи, які отримали кваліфікований електронний підпис (наприклад, через Дія.підпис або SmartID).

Зверніть увагу: з 01.01.2023 декларація про майновий стан та доходи подається за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.05.2022 № 143.

Строк подання декларації — до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ).

За неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи фізособі може загрожувати:

— адмінштраф за ст. 1641 КУпАП (від 51 до 136 грн);

— штраф на підставі п. 120.1 ПКУ (340 грн).

Важливо! Зазначати у річній податковій декларації іноземні доходи зобов’язані лише особи, які є резидентами України. Водночас багато українців за час перебування за кордоном могли втратити цей статус. У такому разі обов’язку декларувати іноземну допомогу у них немає.

Хочете знати, чи залишились ви резидентом? Тоді читайте далі.

Резидентський статус

Фізособа-резидент — це фізична особа, яка має місце проживання в Україні (п.п. 14.1.213 ПКУ). У разі коли особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має місце постійного проживання в Україні.

Фізособа має місце постійного проживання також в іншій країні? Тоді вона вважається податковим резидентом України, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. При цьому достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізособи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрація як суб’єкта підприємницької діяльності.

Якщо особа не має місця постійного проживання в жодній державі або не можна визначити, в якій країні вона має центр життєвих інтересів, то вона вважатиметься резидентом за умови перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду чи періодів податкового року.

У разі коли неможливо визначити резидентство, використовуючи перелічені вище правила, особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Крім того, достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України.

Таким чином, навіть у разі перебування за кордоном довше 183 днів громадянин України може залишатися резидентом з метою оподаткування. І тоді у нього виникає обов’язок подати в Україні декларацію про майновий стан і доходи та відобразити в ній серед іншого суму отриманої за кордоном неоподатковуваної допомоги.

Безумовно, було б логічним, якби законодавець, звільнивши допомогу від оподаткування, звільнив би й її отримувача від декларування. Але маємо те, що маємо…

Висновки

  • Не оподатковується ПДФО та ВЗ закордонна допомога, отримана у 2022 році особами, які скористалися правом на тимчасовий захист в іноземній державі.
  • Законодавство вимагає відображати неоподатковувану закордонну допомогу у річній декларації про майновий стан і доходи.
  • Іноземні доходи (у тому числі грошову чи матеріальну допомогу) у річній декларації відображають лише податкові резиденти України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі