Теми статей
Обрати теми

Як киянам уточнитись із плати за землю вдруге

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Ця стаття буде корисна не тільки киянам,а й усім тим землевласникам/землекористувачам, чия місцева влада торік потурбувалася про них. І доки загальне воєнне звільнення не працювало, надала їм місцеве звільнення від плати за землю. Ми ж для більшої предметності обмежимося київськими земельними пільгами і розповімо, як діяти тепер, коли стало відомо, що Київ — у переліку територій, на яких велися бойові дії.

Столичні пільги: перше уточнення

Нагадаємо, що київські депутати встановили з 1 березня по 31 травня 2022 року:

ставку земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку (НГО) яких проведено, у розмірі 0 % їх НГО (рішення Київської міської ради (КМР) від 13.09.2022 № 5450/5491). Детальніше про це — в статті «Отримали місцеві пільги із плати за землю? Уточніться!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75;

ставку орендної плати за земельні ділянки комунальної власності територіальної громади міста Києва в розмірі 0 % їх НГО (рішення КМР від 13.09.2022 № 5449/5490). Подробиці читайте в статті «Пільга з орендної плати за землю для киян» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91.

Аби реалізувати будь-яку з цих пільг, ви мали в минулому році подати уточнюючу декларацію (УД)

Як саме її заповнити, ми розповідали у статтях, згаданих вище. Там же є і приклади заповнення УД.

Якщо ви таких УД не подавали, зараз можете за один крок отримати воєнне звільнення від плати за київську землю. Адже воєнне звільнення перекриває те, що надали столичні депутати. Тому вже можна на київське звільнення і не зважати, а одразу уточнюватись на підставі п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Як це зробити, читайте в статті «Воєнне звільнення від плати за землю: уточнюємо 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Якщо ж ви торік подали таку УД (одну — із земподатку чи з орендної плати або й дві — за обидва різновиди плати за київську землю), виникає запитання, що вам слід зробити тепер, коли Київ визнано територією, де велися бойові дії? Відповідь на це запитання — далі.

Київ — бойове місто: друге уточнення

Ви вже знаєте (див. статтю «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9), що аби отримати воєнне звільнення з плати за землю, та чи інша територія або населений пункт мають бути включені до спеціального Переліку № 309*. Причому

право на звільнення виникає з 01.03.2022, незалежно від того, які дати початку/закінчення періоду ведення бойових дій та/або тимчасової окупації щодо відповідної території зазначено в Переліку № 309

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Так от, у первісній редакції Переліку № 309 м. Київ зустрічався двічі:

— як територія можливих бойових дій (п.п. 1.11 п. 1 розд. I Переліку № 309) з датою виникнення можливості бойових дій 11.08.2022;

— як територія активних бойових дій (п.п. 2.10 п. 2 розд. I Переліку № 309). Період таких дій — з 24.02.2022 по 10.08.2022.

А нещодавно Мінреінтеграції наказом від 13.01.2023 № 14 унесло зміни до Переліку № 309, згідно з якими:

— з переліку територій можливих бойових дій виключено Київ;

— змінено з 10.08.2022 на 30.04.2022 дату завершення активних бойових дій щодо м. Києва.

Наказ № 14 набере чинності з дня його офіційного опублікування. На день підготовки статті документ офіційно не опубліковано.

Та як би там не було, від цього нічого не змінюється.

Замість місцевого звільнення від плати за землю протягом березня — травня 2022 року земельні ділянки, розташовані на всій території м. Києва, потрапляють під воєнне звільнення починаючи з 01.03.2022 і принаймні на весь 2023 і 2024 рік

А це означає, що податкові зобов’язання з плати за землю, які ви визначили в минулорічній УД у зв’язку з наданням місцевої пільги (назвемо її — перша УД), зараз треба доуточнити в другій УД за минулий рік.

Заповнюємо другу УД за 2022 рік

Форма УД. З початку поточного року слід використовувати нову форму декларації, затверджену наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560 у редакції наказу Мінфіну від 18.02.2022 № 83 (БЗ 111.05). У тому числі й для уточнення податкових зобов’язань минулих звітних періодів.

Шапка декларації. Залежно від того, який різновид плати за землю уточнюєте, проставляєте відповідну відмітку у полі «Земельний податок» або «Орендна плата», а у полі «Тип декларації» — відмітку «Уточнююча». В новому реквізиті «Реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється» наводите реєстраційний номер першої (тобто минулорічної) УД. Далі у полі «з урахуванням уточнень з» вказуєте «01.03», оскільки знов уточнюєте податкові зобов’язання починаючи з березня. Заповнення решти реквізитів шапки очевидне.

Розділ І/Розділ ІІ. В одному з них (залежно від того, ви платник земподатку чи орендної плати) розраховуєте плату за землю із застосуванням воєнного звільнення. Тобто

в другій УД вам необхідно розрахувати суму земельного податку/орендної плати лише за два місяці (січень — лютий 2022 року)

Як це зробити, див. у табл. 2 в статті «Воєнне звільнення від плати за землю: уточнюємо 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9 (ср. ).

Розділ ІІІ. До рядка 3 цього розділу переносите нараховані суми земельного податку з графи 23 рядка 2 розд. I або орендної плати з графи 18 рядка 2 розд. II цієї УД, а до рядка 4 — дані з ряд. 3 розд. III першої УД (тобто з тієї УД, яку подавали торік). Після цього різницю, що виникне за алгоритмом, прописаним в УД, потрібно показати в ряд. 6 «Нараховано до зменшення податкового зобов’язання (позитивне значення (р. 4 - р. 3))». Рядки 7 і 8 не заповнюєте, оскільки в цьому випадку відбувається зменшення податкового зобов’язання із земельного податку (орендної плати).

І останнє. В рядку «Зміст доповнення» податківці радять зазначити «Податкові зобов’язання уточнено в зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»».

Фрагмент заповненої другої УД з уточненням земельного податку наведено на рисунку нижче. Якщо вам треба уточнити орендну плату за землю, порядок заповнення другої УД аналогічний.

Втім, наразі немає повної визначеності, чи сприймуть фіскали Перелік № 309...

img 1

завантажити файл

Фрагмент другої уточнюючої декларації із земельного податку

Висновки

  • Якщо торік устигли скористатися місцевою пільгою щодо земель м. Києва, то зараз є сенс скористатися загальним воєнним звільненням, уточнившись удруге. Це дозволить додатково зняти минулорічні нарахування земельного податку/орендної плати за червень — грудень 2022 року.
  • Якщо торік уточнення за березень — травень на підставі рішень киівської влади не проводили, тоді зараз просто уточніться один раз за всі минулорічні воєнні періоди з березня по грудень.
  • Тривалість періоду, протягом якого згідно з Переліком № 309 на території м. Києва велися бойові дії, на застосування воєнного звільнення від плати за землю не впливає. Воно працює починаючи з 01.03.2022 і принаймні весь 2023 і 2024 рік.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі