Теми статей
Обрати теми

Воєнні звільнення по майновим податкам: що робити з 2022 роком?

Децюра Сергій, податковий експерт
У 2022 році платники майнових податків, а саме плати за землю та податку на нерухомість, мали право не нараховувати і не сплачувати ці податки за об’єкти, які знаходяться на території, де ведуться (велися) бойові дії, або території, яка тимчасово окупована. Водночас Перелік території, які потрапляють під звільнення, набрав чинності тільки 25 грудня 2022. Тому виникає запитання: чи можна уточнити нарахований податок на 2022 рік на початку 2023-го?

Звільнення-2022

У 2022 платники плати за землю та податку на нерухомість отримали воєнне звільнення від сплати цих податків починаючи з березня. А саме:

1) п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняв власників землі та користувачів державної та комунальної землі від плати за землю (як у частині земельного податку, так і в частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) на період з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС.

Під звільнення потрапляють землі, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих, або визначених обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами, та/або на яких наявні фортифікаційні споруди;

2) п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільнив від сплати податку на нерухомість власників нерухомості за:

житлову нерухомість за період з 1 березня 2022 по 31 грудня 2022. Під звільнення потрапляють об’єкти, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окуповані, або стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф;

нежитлову нерухомість за період з 01.03.2022 по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС. Під звільнення потрапляють нежитлові об’єкти нерухомості, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окуповані.

Про особливості застосування цих двох видів воєнного звільнення читайте у «Перелік звільнених територій: як користуватися і що потрапляє під звільнення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Оскільки Перелік територій, які потрапляють під вищезгадані звільнення (затверджений наказом Мінінтеграції від 22.12.2022 № 309) з’явився не на початку запровадження звільнення, а тільки наприкінці 2022 року, то на сьогодні виникло дві когорти платників:

перші провели уточнення податків, відразу як почули про таке звільнення. Тобто не чекали, поки з’явиться Перелік територій, які потрапляють під звільнення;

інші не проводили уточнення, допоки не з’явився цей Перелік. Тобто вони дотримувалися рекомендацій фіскалів (БЗ 106.07, втратила чинність 01.01.2023 та БЗ 111.05, втратила чинність 27.05.2022).

Перші із вищезгаданих суб’єктів так зазвичай чинили, щоб у них не було податкового боргу. Адже через відсутність коштів у зв’язку з війною нарахований податок такі підприємства не те що не хотіли, а не могли сплатити. І тому в Електронному кабінеті за підприємством формувався податковий борг.

Хоча той факт, що в Електронному кабінеті буде рахуватися борг із плати за землю та податку на нерухомість за воєнні періоди, не говорить про те, що у вас є фактично борг

Річ у тому, що через запровадження воєнного звільнення від сплати плати за землю і повільні дії Кабміну (Мінінтеграції) щодо затвердження переліку звільнених територій наявність податкового боргу має встановлюватися у кожному окремому випадку щодо окремого платника податків за окремим податком, а не виходячи із законодавчих положень або інформаційно-комунікаційних систем ДПС, у яких такі особливості не знайшли своє відображення. На цьому робили акцент і фіскали у БЗ 135.06 (діяла до 01.01.2023).

Інші суб’єкти хоч, можливо, і не могли погасити нарахований податок, але вирішували, що краще хай за ними рахується борг. Як правило, вони не були впевнені в тому, що їх територія потрапить під звільнення. Крім того, і податківці доволі негативно дивилися на уточнення плати за землю і податку на нерухомість.

Тепер Перелік з’явився. Отже, і в перших, і в других виникають різні запитання з приводу минулорічного уточнення. Розберемо їх.

Чи можна уточнитися у 2023?

Після того як з’явився затверджений Мінінтеграції Перелік територій, на яких велися (ведуться) бойові дії та тимчасово окупованих територій, у всіх суб’єктів, які відшукати в ньому свої території, виникло запитання: чи можна уточнювати 2022 рік?

Причин таких побоювань декілька:

1) Перелік територій затвердив не Кабмін, а Мінінтеграції, і прописав у ньому не просто перелік території, де велися (ведуться) бойові дії, а визначив території можливих і активних бойових дій. Все це викликало запитання з приводу взагалі легітимності цього Переліку.

Податківці в одній із своїх консультацій (див. БЗ 111.05, не чинна з 01.01.2023) натякають, що Перелік, затверджений Мінінтеграції, є легітимним.

Вони заявили, що оскільки Урядом повноваження щодо розробки переліку делеговані Мінінтеграції, то після затвердження та офіційного оприлюднення нового переліку, складеного з дотриманням вимог постанови від 06.12.2022 № 1364Переліку окупованих територій досі немає! І пільг, виходить, теж. Поки що…» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95), платники податків зможуть скоригувати свої податкові зобов’язання.

Втім, наразі немає повної визначеності, чи сприймуть фіскали Перелік № 309. Детально про це звільнення читайте у «Перелік звільнених територій: як користуватися і що потрапляє під звільнення» // «Податки & бухоблік» 2023, № 9.

2) Перелік з’явився тільки наприкінці 2022, а саме почав діяти 25.12.2022, то чи має право суб’єкт господарювання на звільнення починаючи саме з березня 2022?

На наш погляд,

суб’єкти господарювання отримали звільнення саме з 1 березня 2022.

Той факт, що Перелік звільнених територій з’явився тільки наприкінці 2022, жодним чином не впливає на можливість уточнитися починаючи з березня 2022.

Річ у тому, що згідно з ПКУ звільнення від плати за землю і податку на нерухомість починає діяти саме з 1 березня 2022. А коли саме було затверджено Перелік, на період, з якого починає діяти звільнення, не впливає.

Це прямо підтверджує п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У ньому взагалі говориться, що юрособи — власники нежитлової нерухомості мають право подати уточнюючу податкову декларацію навіть після ВС — протягом 6 календарних місяців.

Тому якщо суб’єкт знає, що територія, де знаходяться його землі чи нерухомість, потрапила до Переліку, затвердженого Мінінтеграції, то він може зменшити нараховані на 2022 рік плату за землю — починаючи з березня 2022, а податок на нерухомість — з І кварталу 2022.

При цьому якщо підприємство подасть уточнюючу декларацію у 2023 році і в ній уточнить 2022 рік (зменшить нарахований податок починаючи з березня 2022), то після такого уточнення податковий борг, який рахувався за підприємством в Електронному кабінеті, має зникнути. Крім того, підприємству не будуть загрожувати ні штрафні санкції, ні пеня за порушення строків сплати податкового зобов’язання за уточнені періоди 2022 року. На цьому акцентують увагу і податківці у БЗ 111.07.

Що робити, коли уточнилися у 2022?

Ті суб’єкти господарювання, які не чекали затвердження Переліку звільнених територій та провели уточнення плати за землю і податку на нерухомість ще у 2022 році, зазвичай запитують: що їм буде за такі дії?

На наш погляд, їм за це нічого не загрожує. Вони просто можуть забути про 2022 рік, як про страшний сон.

Якщо ж суб’єкт господарювання подав уточнюючу декларацію і зменшив податок, а після появи Переліку не відшукав у ньому своєї території, то він допустив помилку: зменшив зобов’язання за періоди 2022 починаючи з березня, на що права не мав.

Щоб виправити це уточнення, суб’єкту господарювання потрібно буде подати ще одну уточнюючу декларацію і в ній відновити списаний ще у 2022 податок.

Тобто суб’єкту слід донарахувати податок, який був помилково зменшений.

Якби Перелік територій, що потрапили під звільнення, з’явився не на початку грудня 2022, то тоді можна було б починати говорити про те, що в уточнюючій декларації потрібно було не тільки донарахувати податок, а і нарахувати самоштраф.

Але оскільки такий Перелік з’явився практично в один період із набуттям чинності Законом України від 13.12.2022 № 2836-IX (чинний з 01.03.2023), всі питання з нарахуванням самоштрафу відпали самі собою. Річ у тому, що вищезгаданим Законом було внесено зміни до п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Змінами визначено, що всіх платників податку, які самостійно виправляють помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у воєнних звітних періодах, звільнено від самоштрафу і пені. Деталі шукайте у «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4 (ср. ).

Отже, з цього випливає, що якщо у 2023 році суб’єкт господарювання, який у 2022 неправомірно зменшив розмір нарахованої плати за землю та податку на нерухомість, бо думав, що на нього поширюється воєнне звільнення, то тепер йому просто потрібно подати уточнюючу декларацію з донарахованим податком. Ні штрафів, ні пені за таке донарахування рахувати не слід. Головне, сплатити донараховану суму до або в день подання уточнюючої декларації.

Висновки

  • Плату за землю і податок на нерухомість у 2022 році можна не платити починаючи з березня, якщо територія, де знаходиться земля та/або нерухомість, потрапили у звільняючий Перелік.
  • Ті суб’єкти, які отримали воєнне звільнення від плати за землю і податку на нерухомість, можуть у 2023 році уточнити (зменшити) податок починаючи з 1 березня 2022.
  • Якщо хтось уточнив плату за землю та податок на нерухомість через воєнне звільнення у 2022 році і його територія потрапила у Перелік, то на цьому можна забути про 2022 рік.
  • Тим, хто поспішив уточнити плату за землю і податок на нерухомість через воєнне звільнення, але територія не потрапила під звільнення, доведеться донарахувати податок. Добре, щоб без самоштрафу і пені.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі