№59

Податки & бухоблік, липень, 2023/№ 59 Інші номери журналу ›
  • Труднощі переходу, або Де опиняться платники спецЄП з 1 серпня? Всі чекали на скасування спецЄП з 01.07.2023. Ми навіть присвятили цьому окремий номер («Податки & бухоблік», 2023, № 47). Але в підсумку законотворці «все переграли»: дату скасування спецЄП вони посунули на «01.08.2023» і на додачу запровадили нові правила переходу зі спецЄП! То що тепер робити?
  • Заборонено на спрощенці, але дозволено на спецЄП: як бути з 01.08.2023 Платникам спецЄП дозволено значно більше, ніж класичним спрощенцям. Наприклад, немає обмежень по кількості працівників, можна продавати вроздріб всі підакцизні товари (у т. ч. алкоголь, тютюн), здавати в оренду будь-яку площу нерухомості чи землі тощо. Як тут не втрапити в халепу після скасування спецЄП? Розбираємось.
  • Відновлення ПДВ-реєстрації після спецЄП і компенсуючі ПЗ На час перебування платника у лавах спецЄПешників групи 3 за ставкою 2 % його ПДВ-реєстрація призупиняється. Але вже 1 серпня 2023 року з відміною спецЄП ПДВ-статус платника автоматично відновиться. А це означає, що за доспецЄПешними придбаннями йому необхідно буде нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. Всі аспекти цієї процедури зараз і обговоримо.
  • Імпортний ПДВ при скасуванні спецЄП Щодо імпортного ПДВ Закон № 3219* передбачає цікаву норму про компенсацію імпортного ПДВ. Причому якщо ми правильно зрозуміли законодавця, ця норма відкриває шлях до ПК для тих товарів, які були імпортовані в статусі зупиненої реєстрації платника ПДВ. Про все по порядку.
  • Скасування спецЄП: регліміт, податковий кредит, строки виконання ПДВ- обов’язків З 01.08.2023 спецЄП скасовують. А значить, із цієї дати у суб’єктів господарювання, які до переходу на спецЄП були платниками ПДВ, відновлюється ПДВ-реєстрація і всі обов’язки та права платника ПДВ. Що у зв’язку з цим треба врахувати таким платникам — розберемося в статті. У попередньому номері (див. «Податки & бухоблік», 2023, № 47) ми розглядали ці питання. Але з того часу, по-перше, змінилася дата скасування спецЄП, а по-друге, прийнятий Закон України від 30.06.2023 № 3219-IX містить інші норми порівняно із законопроєктом № 8401. Отже, є необхідність знову повернутися до цих питань.
  • Скасування спецЄП з 01.08.2023: ПДВ за перехідними операціями У цій статті поговоримо про те, як «закривати» ПДВ за перехідними операціями. Також розглянемо питання: як бути з договірними цінами, якщо договір був укладений під час перебування на спецЄП, а постачання за ним відбудуться вже після 01.08.2023. Все це з урахуванням вимог нового Закону № 3219*.
  • ПДВ-питання контрагентів після скасування спецЄП Ті дії, які спецЄПешники не зробили до переходу на спецЄП або під час перебування на спецЄП, доведеться зробити після скасування спецЄП і відновлення реєстрації платника ПДВ. Але ПДВ-наслідки стосуються не лише їх самих, але і їх контрагентів. Порівняно недавно ми розглядали питання контрагентів, проте визначеність з датою скасування спецЄП і нові положення Закону № 3219* вимагають поглянути на ці питання по-новому.
  • Повертаємося зі спецЄП на прибуток — перехідні операції Платників спецЄП, які станом на 31.07.2023 самостійно не відмовилися від особливої спрощенки, з 1 серпня 2023 року автоматично повернуть на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до спецЄП. Тож під час такої вимушеної міграції у прибутківців, напевно, виникнуть перехідні операції. Як відтоді платнику податку на прибуток обліковувати перехідні операції? Зараз це з’ясуємо.
  • Залишкова вартість ОЗ для податкової амортизації після спецЄП Колишні спецЄПешники, які після відміни з 01.08.2023 особливої спрощенки за ставкою 2 % повернулися до лав прибутківців-високодохідників, зобов’язані розраховувати податкову амортизацію основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА). А для цього їм слід визначитися із балансовою (залишковою) вартістю, від якої необхідно відштовхуватися. Про те, як саме це зробити, ми й поговоримо.
  • Як визначити після спецЄП період звітування з податку на прибуток та необхідність розрахунку різниць Підприємство ще в середині 2022 року вирішило стати платником спецЄП. З 1 серпня 2023 спецЄП буде скасовано, а підприємство повернеться на загальну систему оподаткування. Чи потрібно йому враховувати дохід, отриманий на спецЄП, при розрахунку 40-мільйонної межі, яка змушує звітувати щокварталу і застосовувати різниці з податку на прибуток?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі