Теми статей
Обрати теми

Аванс отримали, товар ще не купили: коли нараховувати «мінбазний» ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40388

Висновок документа

На думку податківців, якщо після отримання передоплати за товар (який ще не придбаний) встановлено, що його ціна придбання перевищує фактичну ціну постачання, то «мінбазну» податкову накладну (ПН) з типом причини «15» складають на дату першої події операції з придбання

За правилами п. 188.1 ПКУ податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ нараховують виходячи з договірної вартості товарів/послуг, що постачаються, і з урахуванням правила мінбази. Тому база оподаткування не може бути нижча мінімального порога (і, зокрема, для покупних товарів (послуг) — не нижче ціни їх придбання).

Але що якщо передоплата надійшла, а товар ще не придбаний і ціна придбання поки що не відома. Коли нараховувати «мінбазні» ПЗ?

У такому разі ПЗ з ПДВ нараховують поетапно:

— спершу за першою подією (авансом) нараховують звичайні (поставні) ПЗ — виходячи з договірної вартості товарів (і складають звичайну ПН на покупця), а ось

«мінбазні» ПЗ податківці пропонують нараховувати (і «мінбазну» ПН з типом причини «15» складати) вже при придбанні товару (тобто за першою подією операції з придбання: отриманням (оприбутковуванням) товару або перерахуванням оплати за нього постачальникові). Мовляв, оскільки вже на цю дату стає відома вартість придбання, а отже, і сума перевищення мінбази над договірною ціною. Зауважимо, що раніше із цього приводу в податківців була невизначеність і в скасованих БЗ (див. БЗ 101.16) їх висновки були не до кінця зрозумілі. Але в цій новій БЗ, яка коментується, фіскали однозначно вже сформулювали свою позицію.

Проте вважаємо, що правильно нараховувати «мінбазні» ПЗ на дату відвантаження (постачання) товару покупцеві (а не при його придбанні). Адже підставою для виникнення ПЗ з ПДВ є саме постачання, а не придбання товару. А дата придбання товарів ні першою, ні другою подією для операції постачання не є. Хоча, за версією податківців, у такому разі можливе заниження ПЗ у періоді придбання. А ось штраф за нереєстрацію «мінбазної» ПН (за наявності зареєстрованої ПН з іншою датою, ніж хочуть податківці) у такому разі незастосовний (детальніше див. «Помилки в самовиписаних ПН при правильному заповненні декларації: чи можуть бути наслідки?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 56).

Утім, зауважимо, що за правилами п. 15 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307, платникові дозволено не пізніше за останній день місяця складати зведену «мінбазну» ПН (тобто за вибором платника «мінбазну» ПН можна скласти або індивідуальну, або зведену). Тому якщо придбання й подальше відвантаження товару покупцеві відбулися в одному і тому ж місяці, то при складанні зведеної ПН це принципової ролі не зіграє, оскільки «мінбазні» ПЗ у будь-якому разі потраплять у зведену «мінбазну» ПН за підсумками місяця.

Якщо ж події (придбання і відвантаження товару покупцеві) припадають на різні періоди, то аргументувати нарахування «мінбазних» ПЗ саме на дату відвантаження, наприклад, можна тим, що первісно товар придбавали не для цієї операції постачання, а відвантажити саме його в рахунок передоплати, що надійшла, вирішили тільки на дату відвантаження. А тому саме на дату відвантаження і було встановлено перевищення ціни придбання над договірною ціною.

Детальніше про визначення «мінбазних» ПЗ у різних ситуаціях див. «Мінбаза ПДВ: як визначити?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 85, а про складання «мінбазної» податкової накладної — «ПН на мінбазу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі