Теми статей
Обрати теми

Продаж платником спецЄП товарів нижче ціни придбання: податкові наслідки

Казанова Марина, податковий експерт
Чи може платник спецЄП 2 % продати товар ТОВ на загальній системі нижче закупівельних цін? Які наслідки можуть бути?

Збиткова операція: чи можна?

Якщо говорити про саму можливість здійснення платником спецЄП «збиткового» продажу — то така операція можлива. І вона не є загрозою для перебування на єдиному податку. Бо жодних заборон щодо цього ми не знайдемо ані в гл. 1 розд. XIV ПКУ, ані в підрозд. 8 розд. XX ПКУ.

Зазвичай фіскали звинувачують платників зі збитковими продажами у тому, що операції не мають ділової мети (див. щодо цього, зокрема, статтю «З’явились збитки: операції визнають нереальними?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66). Втім, як ми не раз повторювали,

збитки є правомірним явищем і самі по собі не можуть свідчити про нереальність операції або відсутність ділової мети. При цьому важливо, щоб збиткова операція мала логічне та/або економічне обґрунтування!

Знову ж таки, на сьогодні визначення «ділова мета» повинне застосовуватися виключно у контексті трансфертного ціноутворення (ст. 39 ПКУ) та збільшення фінрезультату за особливими трансфертними операціями (п. 140.5 ПКУ). Що, зокрема, находить підтвердження в УПК № 11*.

* Узагальнююча податкова консультація щодо практичного застосування комплексу норм стосовно наявності «розумної економічної причини (ділової мети)» під час проведення перевірок контролюючими органами, затверджена наказом Мінфіну від 13.01.2022 № 11.

Далі поговоримо про податкові наслідки.

Податкові наслідки

Єдиний податок. Почнемо з єдиного податку. На єдиноподатковий облік продаж товарів нижче ціни придбання ніяк не впливає.

Доходом єдиноподатника (у тому числі спецЄП за ставкою 2 %) буде лише сума коштів, яка зайшла на його рахунок і в касу (п. 292.1 ПКУ)

Ніяких додаткових коригувань не передбачено.

ПДВ (якщо платник до переходу на спецЄП був платником ПДВ). Тут ситуація така.

Якщо проданий товар був придбаний вже під час перебування на спецЄП, то жодних наслідків для ПДВ така операція не матиме. Адже всі операції, здійснені під час перебування на спецЄП, є необ’єктними ПДВ-операціями (п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Якщо ж проданий на спецЄП товар був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП, то тут буде спрацьовувати «перехідна» норма з п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ (ср. ). А вона вимагає нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами/необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до переходу на спецЄП, які використані (поставлені/реалізовані) під час перебування на спецЄП.

Нарахувати такі зобов’язання потрібно не пізніше останнього дня звітного періоду повернення зі спецЄП (відновлення ПДВ-реєстрації). База нарахування «компенсуючих» ПДВ-зобов’язань за товарами/послугами — ціна їх придбання (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Щоправда, таке нарахування потрібно було б зробити і у випадку, якщо б продаж відбувся за ціною вище ціни придбання. Тобто

ніяких додаткових наслідків продаж товару нижче ціни придбання не створює

Податок на прибуток. Що стосується можливих наслідків для податку на прибуток (після повернення зі спецЄП), то їх також не буде.

Нагадаємо, що якщо платник протягом року перебував на спецЄП, а потім у цьому ж році повернувся на сплату податку на прибуток, то при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток не враховують результати діяльності за періоди перебування на спецЄП (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Можуть бути нюанси у ситуації, коли оплата була отримана на спецЄП, а відвантаження відбудеться після повернення на загальну систему. У такому разі формально ми маємо оподаткувати таку операцію податком на прибуток (категорія 102.12 БЗ, категорія 102.11 БЗ)*.

* Хоча сміливі платники можуть зменшити фінрезультат через коригування у додатку РІ, бо інакше буде подвійне оподаткування, про що детальніше у статті «Перехідні операції платника спецЄП: шпаргалка на всі випадки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Так от, чи не буде претензій у податківців щодо відображених витрат на придбання товарів, які потім продані нижче ціни придбання?

Як ми вже казали раніше, наразі у звичайних (неконтрольованих) операціях з резидентами критерій ділової мети (розумної економічної причини) не застосовується (п.п. 14.1.231 ПКУ, лист ДПСУ від 10.06.2021 № 2351/ІПК/99-00-21-02-02-06, УПК № 11). Тому підстави зняти витрати на придбання товару у податківців виникнуть, тільки якщо вони доведуть нереальність самої операції придбання товарів.

Зазначимо також, що

уцінку товарів для того, щоб їх продати нижче ціни придбання, — робити не обов’язково

Уцінка проводиться, якщо є підстави для її проведення (тобто якщо товари втратили первісно очікувані вигоди від їх використання).

Отже, підсумуємо.

Висновки

  • Продаж платником спецЄП товарів нижче ціни їх придбання додаткових податкових наслідків як таких не викликає.
  • Якщо реалізований товар був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП, то після повернення зі спецЄП за ним потрібно нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання. Але ж підстави для їх нарахування виникають і в тому випадку, якщо товар продається і вище ціни придбання або за ціною придбання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі