Теми статей
Обрати теми

Інвестприбуток фізособи при ліквідації підприємства

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Засновник (учасник, акціонер) у разі ліквідації юрособи має право на одержання частини майна підприємства (або його вартості), що залишилося після розрахунків із кредиторами. Як оподатковується такий дохід, якщо засновником є фізична особа — резидент? Давайте про це поговоримо.

Акції чи корпоративні права, виражені в іншій, ніж цінні папери, формі, у термінології ПКУ є інвестиційними активами. Оподаткування операцій з ними регулює п. 170.2 ПКУ. Розглянемо положення цього пункту.

Насамперед майте на увазі, що повернення фізособі коштів (майна або майнових прав), попередньо внесених нею* до статутного капіталу підприємства, у разі ліквідації юрособи прирівнюється до продажу інвестиційного активу. Про це свідчить п.п. 170.2.2 ПКУ.

* Або особою, у якої акції чи частки у статутному капіталі підприємства були раніше придбані прямо або опосередковано.

Операції з продажу інвестиційних активів у загальному випадку підлягають оподаткуванню. Так, п.п. 164.2.9 ПКУ вимагає включати до складу оподатковуваного доходу фізосіб інвестиційний прибуток від операцій з інвестактивами. Про те, як його визначити, читайте далі.

Визначаємо інвестиційний прибуток

Слід пам’ятати, що для цілей оподаткування інвестприбутку звітним періодом вважається календарний рік.

Щоб визначити річний інвестиційний прибуток, спочатку розраховують фінансовий результат (прибуток або збиток) за кожним окремим інвестактивом, проданим протягом звітного року. Для цього знаходять різницю між доходом, отриманим від продажу інвестактиву, та витратами на його придбання.

У нашому випадку доходом є сума коштів (вартість майна), отримана учасником/акціонером у разі ліквідації юрособи. При цьому якщо виплата здійснювалася майном, то, на думку податківців (див. БЗ 103.10), для розрахунку інвестприбутку вартість отриманого майна визначається виходячи з акта оцінки, складеного професійним оцінювачем.

Тепер про витрати на придбання інвестиційних активів.

Врахуйте, що згідно з п.п. 170.2.2 ПКУ, крім безпосередньої купівлі частки у статутному капіталі підприємства у фізичної чи юридичної особи,

придбанням інвестактиву вважаються також операції із внесення коштів або майна до статутного капіталу юрособи-резидента в обмін на емітовані нею корпоративні права

Якщо внесок до статутного капіталу або оплата за частку/акції свого часу здійснювалися грошима, проблем із встановленням вартості здійснених витрат не повинно бути. Природно, за наявності підтвердних документів (про них поговоримо пізніше).

У разі коли фізособа вносила до статутного капіталу підприємства майно, витратами вважається оціночна вартість такого майна, затверджена рішенням загальних зборів учасників.

Але пам’ятайте! При придбанні інвестактивів у нерезидентів — пов’язаних осіб або нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), включених до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2017 № 1045, п.п. 170.2.2 ПКУ вимагає витрати за такими операціями визначати у розмірі не вище звичайної ціни.

Якщо інвестактив був подарований фізособі або успадкований, то він вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплачених у зв’язку з таким даруванням або успадкуванням.

Після визначення фінрезультату від продажу окремих інвестактивів визначають загальний фінрезультат від таких операцій за рік. Його розраховують як суму інвестиційних прибутків, зменшену на суму інвестиційних збитків, отриманих протягом року.

Згідно з п.п. 170.2.6 ПКУ

до складу загального річного оподатковуваного доходу включається позитивне значення загального фінансового результату від операцій з інвестактивами за результатами звітного року

Наведемо приклад розрахунку загального фінансового результату від продажу інвестактивів.

Приклад 1. Фізособа — засновник ТОВ «Алмаз» у березні 2023 року отримала кошти у сумі 20000 грн як частину вартості майна підприємства у зв’язку з його ліквідацією. Сума, внесена раніше до статутного капіталу ТОВ «Алмаз», становила 15000 грн.

У травні 2023 року цією ж фізособою було продано частку у статутному капіталі ТОВ «Космос» за 48000 грн. Здійснені раніше витрати на придбання цього інвестактиву становили 50000 грн.

Інших операцій з інвестиційними активами у 2023 році фізособа не здійснювала.

При ліквідації ТОВ «Алмаз» фізособою отримано інвестприбуток у сумі 5000 грн (20000 грн - 15000 грн).

Під час продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Космос» отримано інвестиційний збиток у сумі 2000 грн (48000 грн - 50000 грн).

Таким чином, загальний фінансовий результат від операцій з інвестиційними активами у 2023 році позитивний і становить 3000 грн (5000 грн - 2000 грн).

Якщо в результаті розрахунку платником податків отримано від’ємне значення загального фінансового результату від операцій з інвестактивами за звітний рік, то сума збитку переноситься у зменшення загального фінансового результату від таких операцій наступних років до його повного погашення. Це правило передбачене п.п. 170.2.6 ПКУ.

Підтвердні документи

Щоб врахувати витрати на придбання інвестактиву у зменшення фінрезультату, їх необхідно документально підтвердити.

Якщо внесок до статутного капіталу підприємства (придбання частки/акцій) здійснювався грошовими коштами, підтвердними документами будуть платіжні доручення (платіжні інструкції) про перерахування безготівкових коштів, квитанції до прибуткових касових ордерів, банківські квитанції, що підтверджують внесення готівки, тощо.

Про те, як фізособі підтвердити витрати на придбання інвестактиву, якщо внесок до статутного капіталу здійснювався майном, пояснили податківці у листі ДПСУ від 15.02.2023 № 326/ІПК/99-00-24-03-03-09. Зокрема, вони наполягають на тому, що у фізособи мають бути документи, які підтверджують факт передачі майна, а саме:

— акт приймання-передачі майна, що містить усі реквізити первинного документа, визначені ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХІV;

— звіт про оцінку (акт оцінки) майна. Зверніть увагу: згідно з абзацом восьмим ч. 2 ст. 7 Закону про оцінку* проведення оцінки із залученням суб’єкта оціночної діяльності є обов’язковим у разі оподаткування майна згідно із законом. Виняток — визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою;

* Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 № 2658-ІІІ.

— рішення загальних зборів учасників товариства про затвердження грошової оцінки внеску;

— інші документи первинного обліку.

У разі коли фізособа отримала частку у статутному капіталі підприємства (або акції) у дарунок або спадщину, необхідно мати документи, що підтверджують сплату державного мита та ПДФО (якщо він був).

Оподаткування та звітність

Обов’язки засновника/учасника/акціонера. Облік операцій з інвестактивами фізособа веде самостійно окремо від інших доходів та витрат (п.п. 170.2.1 ПКУ). Роблять це у Книзі обліку доходів і витрат за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591.

До 1 травня року, наступного за звітним, фізособа, яка здійснювала операції з інвестактивами, має подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (п.п. 49.18.4 ПКУ). У ній визначають загальний фінрезультат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом року.

Для розрахунку загального фінансового результату від операцій з інвестактивами призначено додаток Ф1 до декларації. Його підсумкові цифри переносять до рядка 10.8 розділу II декларації. Докладніше про це див. у статті «Декларуємо інвестприбуток» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Інвестиційний прибуток, отриманий протягом року та відображений у декларації, обкладається ПДФО за ставкою 18 % (п.п. 167.5.1 ПКУ) та ВЗ за ставкою 1,5 % (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Сплатити задекларовані зобов’язання з ПДФО та ВЗ слід до 1 серпня (абзац перший п. 179.7 ПКУ)

Увага! Не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу фізособи, яка здійснювала операції з інвестактивами (п.п. 170.2.8 ПКУ):

— дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо такий дохід (не прибуток!) не перевищує суму, визначену абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2023 році — 3760 грн). Майте на увазі, що з цим розміром слід порівнювати загальний дохід, а не дохід за кожною операцією;

— дохід від відчуження акцій (інших корпоративних прав), отриманих фізособою у власність у процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані нею як компенсація суми її внеску до установ Ощадбанку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, одержані нею відповідно до закону (п.п. 165.1.40 ПКУ).

У цих випадках платник податку не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ані доходи від продажу, ані витрати на придбання таких інвестактивів. Крім того, фінансовий результат цих операцій не підлягає обов’язковому декларуванню (п.п. 170.2.2 ПКУ).

Проілюструємо це правило на прикладі.

Приклад 2. Фізична особа у березні 2023 року при ліквідації підприємства отримала грошовими коштами частину вартості майна у сумі 3500 грн. Витрати, понесені цією фізособою у минулих періодах у зв’язку з придбанням зазначених корпоративних прав, становили 3000 грн. Інших операцій з інвестиційними активами протягом 2023 року не було.

Отримано інвестиційний прибуток у сумі 500 грн (3500 грн - 3000 грн). Водночас дохід від продажу інвестиційних активів у 2023 році не перевищив суму, визначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ (3500 грн < 3760 грн). Тому ані доходи від продажу, ані витрати на придбання інвестактиву до загального фінансового результату не включаються. Таким чином, оподатковуватися отриманий інвестприбуток не буде.

Обов’язки юрособи. У разі коли підприємство виплачує резиденту частину вартості майна у зв’язку з ліквідацією, воно не зобов’язане оподатковувати дохід такої фізособи. Як ми вже сказали, фізособа сплачує ПДФО та ВЗ самостійно за підсумками річного декларування.

Проте

суму доходу, виплаченого засновнику/учаснику/акціонеру у зв’язку з ліквідацією підприємства, відображають у 4ДФ з ознакою «112»

Підтверджують це й податківці (див. БЗ 103.25).

Якщо ж корпоративні права було отримано фізособою у власність у процесі приватизації (п.п. 165.1.40 ПКУ), то у 4ДФ виплачений їй дохід відображають з ознакою «161».

Як можна переконатися, оподаткування інвестиційного прибутку є зоною відповідальності фізосіб-резидентів. Підприємство лише повідомляє податківців про суми нарахованого та виплаченого таким засновникам (учасникам, акціонерам) доходу.

Висновки

  • Отримання засновником частини вартості майна у зв’язку з ліквідацією підприємства для цілей оподаткування прирівнюється до продажу інвестиційного активу.
  • У загальному випадку інвестиційний прибуток від операцій з цінними паперами та корпоративними правами включається до складу оподатковуваного доходу фізособи.
  • Якщо у звітному році платником податків отримано збитки від операцій з інвестактивами, то його сума переноситься у зменшення загального фінрезультату від таких операцій наступних років до повного погашення.
  • Облік операцій з інвестактивами фізособа веде самостійно окремо від інших доходів та витрат.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі