Теми статей
Обрати теми

Поворотна фіндопомога і неприбуткова організація

Децюра Сергій, податковий експерт
Коштів на здійснення своєї діяльності може не вистачати не тільки у звичайних підприємств, а й у неприбуткових організацій. І якщо такі кошти неприбутківець вирішив отримати за рахунок запозичень, наприклад отримання поворотної фіндопомоги для покриття поточних витрат, то виникає ціла низка запитань. А саме зазвичай цікавить, чи може неприбутківець отримувати поворотну фіндопомогу і, якщо так, то як відобразити її погашення в бухобліку за рахунок членських внесків учасників такої організації? Відповіді на ці запитання шукайте нижче.

Хочете отримати — отримуйте!

Відразу зауважимо, що жодний нормативно-правовий акт не забороняє неприбутковим організаціям отримувати поворотну фінансову допомогу.

Виняток становлять тільки ті організації, в статуті яких прямо прописана така заборона. От їм, на жаль, поповнити свої обігові кошти шляхом отримання поворотної фіндопомоги не вдасться.

Що стосується того, чи не втратить організація, яка отримала поворотну фіндопомогу, свого неприбуткового статусу, то тут усе буде залежати від самої неприбуткової організації. А саме від того, куди вона буде використовувати отримані кошти.

Так, загрози для неприбуткового статусу організації не буде, якщо такі кошти:

1) будуть використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами;

2) не будуть розподілятися серед засновників (учасників), членів таких організацій, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних осіб.

Детально про те, куди може витрачати кошти неприбуткова організація, читайте у «Витрати неприбуткових організацій» // «Податки & бухоблік», 2023, № 13.

Про те, що отримання поворотної фіндопомоги не впливає на неприбутковий статус організації, якщо та використовує кошти на вищезгадані цілі, підтверджують і контролери (див. лист ДПСУ від 27.02.2019 № 781/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Бухгалтерський облік

Отримання і повернення фіндопомоги. Неприбуткові організації (крім тих, що є бюджетними організаціями) при веденні бухгалтерського обліку мають користуватися тими ж нацстандартами і планом рахунків, що й інші приватні підприємства.

Отже, в обліку відображати отримання і повернення поворотної фіндопомоги вони будуть за тими ж правилами, що й звичайні юридичні особи. Тобто

в обліку отриману поворотну фіндопомогу неприбутківець має відобразити як кредиторську заборгованість

При цьому залежно від строку погашення вона може бути довгостроковою (Дт 311 — Кт 505, 55) або короткостроковою (Дт 311 — Кт 685).

Що стосується повернення такої допомоги, то в обліку відображати це слід за тим же принципом, що й звичайним підприємствам. Тобто слід відображену кредиторську заборгованість погашати поверненими коштами (Дт 505, 55, 611, 685 — Кт 311).

Кошти для повернення фіндопомоги. Інша справа, що неприбутковій організації десь слід взяти кошти для повернення взятої поворотної фіндопомоги. З переліком доходів, які може отримувати неприбуткова організації, можна ознайомитися у «Непрофільні доходи неприбутківця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 13.

Найчастіше таку допомогу повертають саме за рахунок членських внесків учасників такої неприбуткової організації.

Членські внески — це грошові внески, які періодично сплачуються членами (учасниками) організації для забезпечення її поточної діяльності. Порядок сплати, періодичність і розмір членських внесків регулюються статутними документами неприбуткової організації.

Періодичні членські внески надходять без будь-яких цілей та умов їх витрачання і йдуть зазвичай на покриття поточних статутних витрат неприбуткової організації (є по суті нецільовими надходженнями).

Хоча неприбуткові організації у своїх положеннях можуть передбачати, наприклад, і цільові внески, тобто грошові внески, які надходять від членів (учасників) на суто обумовлені цілі (наприклад, на погашення отриманої поворотної фіндопомоги). Такі внески слід розглядати як цільові надходження.

Від того, якими саме внесками слід погашати поворотну фіндопомогу, і буде залежати облік погашення.

Без цільового спрямування. Так, якщо поворотна фіндопомога погашатиметься членськими внесками, які не мають цільового призначення, то неприбуткова організація повинна визнавати їх доходом з одночасним визнанням дебіторської заборгованості учасника перед неприбутковою організацією (за дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»).

Відображають такі членські внески у складі іншого операційного доходу (п. 7 НП(С)БО 15 «Дохід») за кредитом субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів».

Цільові внески. Якщо ж було прийняте рішення отримати членські внески від учасників саме для погашення поворотної фіндопомоги, то тут мова про цільове фінансування. А тому

в обліку отримання коштів для погашення поворотної фіндопомоги слід відображати через субрахунок 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень»

Отримання членських внесків під обумовлені цілі, а саме для покриття отриманої поворотної фіндопомоги, слід визнавати доходом. При цьому робити це слід спираючись на правила визнання доходів від отримання цільового фінансуванням, що містяться у пп. 16 — 19 НП(С)БО 15.

Враховуючи ці правила і той факт, що кошти цільового фінансування надходитимуть для покриття отриманої поворотної фіндопомоги, яка вже була витрачена на поточні цілі неприбуткової організації, таке цільове фінансування слід визнавати доходом з одночасним визнанням дебіторської заборгованості (п. 19 НП(С)БО 15). Тобто слід сформувати в момент прийняття рішення про отримання членських внесків на покриття поворотної фіндопомоги проводки: Дт 377 — Кт 484 і Дт 484 — Кт 718.

Приклад. Громадська організація отримала поворотну фіндопомогу на 6 місяців у сумі 20000 грн. Погасити цю допомогу неприбуткова організація вирішила:

— за рахунок періодичних внесків;

— за рахунок цільових членських внесків.

Облік повернення неприбутківцем поворотної фіндопомоги

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Отримано поворотну фіндопомогу

311

685

20000

2

Отримано комунальні послуги

92

631

20000

3

Здійснено розрахунки з постачальниками

631

311

20000

Варіант 1. Періодичні членські внески

4

Відображено заборгованість з нецільових членських внесків

377

718

20000

5

Отримано нецільові членські внески

311

377

20000

6

Повернуто поворотну фіндопомогу

685

311

20000

Варіант 2. Цільові членські внески

4

Відображено заборгованість у сумі цільових членських внесків

377

484

20000

5

Визнано дохід у сумі цільового фінансування

484

718

20000

6

Отримано цільове фінансування

311

377

20000

7

Повернуто поворотну фіндопомогу

685

311

20000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі