№21

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 21 Інші номери журналу ›
  • Поворотна фінансова допомога: юридичні основи + зразок договору Поворотна фінансова допомога — інструмент, з яким стикалася майже кожна(ий) юрособа або ФОП. Оскільки це штука популярна, то ми вирішили в цій статті нагадати про базові юридичні моменти, пов’язані з ПФД: чи завжди потрібно укладати договір, чи достатньо розписки, чи треба робити нотаріальне посвідчення та ін. Також наведемо «рибу» договору.
  • Позичальник не повертає гроші: як рахувати позовну давність? У нинішніх умовах неповернення поворотної фінансової допомоги (ПФД) — не дивина. Ситуації бувають різні… Тож виникають запитання: чи потрібно зараз надавачу ПФД списувати заборгованість через сплив позовної давності та як її взагалі рахувати в умовах воєнного стану? Відповіді на них — у цьому матеріалі.
  • Позика в обліку позичальника Якщо в підприємства немає коштів для ведення своєї діяльності, то найпростіше — це запозичити кошти. Наприклад, в інших суб’єктів господарювання. Про те, як позичальнику в обліку відображати отримання позики, як відсоткової, так і безвідсоткової, поговоримо далі.
  • Позика в обліку позикодавця Якщо у підприємств є вільні кошти, то вони можуть їх або лишити на своїх рахунках і спостерігати, як вони там лежать «мертвим» вантажем, або допомогти у складній ситуації дружньому підприємству, наприклад, позичивши їх. Якщо підприємство позичає гроші іншим особам (як під відсотки, так і безвідсотково), у нього виникає запитання щодо того, як ця операція впливає на його облік та оподаткування. Тому далі детально і поговоримо саме про це.
  • Безповоротна фіндопомога: облік у юросіб Фінансові негаразди можуть зачепити будь-кого. І подолати їх, узагалі-то, не так уже й легко. Здебільшого залишається сподіватися лише на диво. Трохи реальніший вихід — фінансова допомога від дружнього підприємства, що вчасно підставить своє плече і не вимагатиме повернення коштів згодом. Як облікувати таку допомогу в обох сторін? Яке податкове навантаження очікує на них при цьому? Розповідаємо тут і зараз.
  • Прощення поворотної фіндопомоги Надаючи поворотну фіндопомогу, кредитор, звісна річ, розраховує на її повернення. А якщо раптом щось склалося не так, як гадалося, і кредитор розуміє, що сподівання отримати свої гроші від боржника марні? Тоді він може вдатися до такого способу врегулювання заборгованості, як прощення боргу. Як його слід оформити? Які негативні податкові наслідки для сторін воно матиме?
  • Позику підприємству прощає засновник Доволі часто, якщо у підприємства не вистачає коштів, на допомогу приходить засновник. Він може надати підприємству позику. Зазвичай вона є безвідсотковою. Причому нерідко трапляються випадки, коли з часом засновник приймає рішення простити таку позику підприємству. Про те, як таке рішення впливає на облік та оподаткування підприємства, поговоримо далі.
  • Поворотна фіндопомога і неприбуткова організація Коштів на здійснення своєї діяльності може не вистачати не тільки у звичайних підприємств, а й у неприбуткових організацій. І якщо такі кошти неприбутківець вирішив отримати за рахунок запозичень, наприклад отримання поворотної фіндопомоги для покриття поточних витрат, то виникає ціла низка запитань. А саме зазвичай цікавить, чи може неприбутківець отримувати поворотну фіндопомогу і, якщо так, то як відобразити її погашення в бухобліку за рахунок членських внесків учасників такої організації? Відповіді на ці запитання шукайте нижче.
  • Прощаємо поворотну фіндопомогу фізособі Підприємство видало працівнику поворотну фінансову допомогу, а потім через скрутне матеріальне становище одержувача вирішило простити йому суму боргу? Що ж, така ситуація трапляється нерідко. До яких податкових наслідків призведе таке рішення роботодавця, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Як роботодавцю придбати каску, бронежилет тощо для мобілізованого працівника Не подумайте тільки, що ми ставимо під сумнів достатність речового забезпечення наших воїнів. Просто й мобілізованому працівникові, і членам його сім’ї буде спокійніше на душі, якщо про все подбати завчасно. Тож давайте подумаємо разом, як ліпше роботодавцеві спорядити різноманітною військовою амуніцією мобілізованого працівника так, щоб не обтяжувати нікого надмірними податками.
  • Матеріальна допомога на відновлення житла Підприємство вирішило виділити допомогу своєму працівнику на відновлення (ремонт) житла, пошкодженого внаслідок ракетного обстрілу. Якими будуть наслідки для працівника, що отримав таку допомогу, та для його роботодавця, ви дізнаєтеся із цієї статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі