Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування ПДВ: в які строки його зараз можна отримати?

Казанова Марина, податковий експерт
У минулих періодах були заблоковані податкові накладні постачальників. У поточному періоді — їх розблокували. Як наслідок, підприємство отримало велику суму податкового кредиту. Чи реально та як швидко зараз можна отримати бюджетне відшкодування на рахунок, бо підприємству потрібні обігові кошти?

Дійсно, як тільки ваші постачальники розблокують податкові накладні (ПН), ви можете показати податковий кредит (ПК) за цими ПН у декларації поточного звітного періоду. І якщо це приведе до від’ємного значення в декларації —

маєте право заявити бюджетне відшкодування (БВ) ПДВ

Звісно, якщо виконуються інші умови по БВ (заявлені до БВ суми фактично сплачені постачальникам, є достатньо регліміту).

* Детальніше про умови для заявлення БВ ви можете дізнатися в статті «Бюджетне відшкодування ПДВ після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Але треба прорахувати, чи варто в цьому випадку з ним зв’язуватися. Щоб не вийшло так, що БВ ще не отримано, а у вас вже виник ПДВ до сплати за наступними ПДВ-деклараціями.

Відшкодування ПДВ під час війни не призупинено. Тобто отримати зараз відшкодування ПДВ, в принципі, цілком реально. Але наскільки швидко можна буде отримати кошти на рахунок?

Взагалі, процедура така. Як тільки платник заявляє суму БВ (подає декларацію з ПДВ із заповненим рядком 20.2 декларації з ПДВ + додаток Д3 + додаток Д4 до декларації), то заяву включають в Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Цей Реєстр розміщений на сайті Мінфіну.

Який строк узгодження суми БВ

Отримати БВ можна після узгодження його суми контролюючим органом. Таке узгодження проводиться за результатами камеральної перевірки декларації (п. 200.10 ПКУ). Але може також бути призначена і документальна позапланова перевірка (п. 201.11 ПКУ).

Вид призначеної перевірки БВ впливає на строк відшкодування ПДВ.

Камеральна перевірка проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. Якщо у податківців не буде претензій щодо розрахованої суми БВ, то фактично після закінчення камеральної перевірки сума БВ буде узгодженою.

Тобто

якщо все обмежиться тільки камеральною перевіркою, то на узгодження податківцями суми БВ піде до 30 календарних днів після граничного строку подання декларації, в якій задекларовано БВ

Якщо ж буде призначена документальна перевірка, то строки на узгодження БВ є більш тривалими. З 20.03.2023 (фактично з граничного строку подання декларації за лютий 2023) повертаються «стандартні» (встановлені п. 200.11 ПКУ) граничні строки проведення документальних перевірок БВ 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації (про що детальніше у статті «Строки перевірок щодо відшкодування ПДВ зменшили» // «Податки & бухоблік», 2023, № 20). Якщо декларацію було подано з порушенням строку, то 60 днів відлічуватимуться з дня, що настає за днем фактичного її подання.

Тобто якщо буде призначено документальну перевірку, то

строк узгодження БВ може розтягнутися до 60 календарних днів після граничного строку подання декларації, в якій задекларовано БВ

Зазначимо, що до 20.03.2023 граничний строк проведення документальної перевірки БВ під час воєнного стану був ще довшим — складав 60 календарних днів після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки (абз. 15 п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто фактично узгодження суми БВ могло затягнутися до 90 календарних днів (30 календарних днів на камеральну перевірку + 60 календарних днів на документальну).

Рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки (п. 201.11 ПКУ).

Коли може бути призначена документальна перевірка БВ?

З випадками, коли може бути проведена позапланова документальна перевірка БВ, ситуація доволі неоднозначна. Така перевірка може бути проведена на підставі пп. 78.1.8 ПКУ (ср. ). А в ньому сказано, що документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо:

«платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень».

Зверніть увагу: формулювання п.п. 78.1.8 ПКУ свідчить про два окремих (самостійних) випадки проведення документальної позапланової перевірки:

— перший — подання декларації, в якій заявлено до відшкодування з бюджету суми ПДВ;

— другий — подання декларації з від’ємним значенням з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн.

Тобто критерій у «100 тис. грн» відноситься саме до декларування від’ємного значення ПДВ, а не до декларування бюджетного відшкодування.

А ось документальна позапланова перевірка бюджетного відшкодування проводиться за наявності підстав для перевірки, визначених у розд. V ПКУ. Спеціальних таких підстав у ПКУ не визначено. А звідси можна зробити висновок,

що наразі ПКУ взагалі не передбачає підстав для проведення позапланової документальної перевірки бюджетного відшкодування

Тобто все повинно обмежуватися тільки камеральною перевіркою. Щоправда,

навряд чи з цим погодяться податківці

У нинішніх роз’ясненнях вони уникають прямої відповіді на запитання, в яких випадках може проводитися позапланова документальна перевірка бюджетного відшкодування. Але практика (Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування) свідчить про те, що все ж такі документальні позапланові перевірки призначаються. При цьому це не залежить від того, яка сума БВ заявляється — до 100 тис. грн чи більше цієї суми. Тобто, вочевидь, відсутність чітких випадків перевірки БВ, визначених ПКУ, податківці сприймають як можливість призначити перевірку, якщо вони вважають за необхідне її проведення.

Але варто зазначити, що, як свідчать дані Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, все ж небагатьом платникам, які декларують БВ, призначають позапланову документальну перевірку БВ. Вважаємо, документальні БВ-перевірки світять, тільки якщо під час камеральної перевірки виявлені ризики, що вимагають проведення документальної перевірки. А в більшості випадків узгодження БВ обмежиться тільки камеральною перевіркою. Проте повністю виключати можливість проведення позапланової документальної перевірки не можна. Відсутність підстав для такої перевірки можна доводити в суді.

Коли виплатять БВ за узгодженою сумою?

Після перевірки БВ стане узгодженим, про що вноситься відповідний запис у Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. І, власне, з цієї дати Держказначейство має розпочати виплату БВ. За загальним правилом перерахувати суму БВ на рахунок суб’єкта господарювання Держказначейство має

протягом 5 операційних днів з дня узгодження податківцями суми БВ (п. 200.13 ПКУ)

Ця норма про «5 операційних днів» наразі є діючою.

Повернення узгоджених сум БВ здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування (п. 69.11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Тобто, фактично, якщо буде проведена тільки камеральна перевірка — БВ «за правилами» можна отримати у строк «до 37 календарних днів» з дня граничного строку подання декларації, в якій заявлено БВ.

Але якщо дивитися об’єктивно, то

немає гарантії того, що саме в цей строк платник отримає БВ. Затримки в виплаті БВ є. Також під час воєнного стану не застосовується норма, яка передбачає виплату платнику пені у разі прострочення відшкодування державою БВ (п. 200.23 ПКУ)

У принципі, щоб мати приблизну картину, наскільки швидко відшкодовується ПДВ, радимо подивитися Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Задавши в полі «Дата подання заяви» дати, наближені до граничних строків подання декларації з ПДВ, ви можете побачити, коли платники фактично отримали кошти на рахунок за цими заявами.

Дані Реєстру свідчать, що БВ виплачується і, в принципі, досить непогано. Хоча ніхто не може гарантувати, що затримки в виплатах не буде.

Втім, якщо ви не декларуєте постійно «мінус» у декларації, то якщо у вас накопичилась велика сума ПК, якої достатньо буде для перекриття податкових зобов’язань декількох податкових періодів, то, можливо, вам варто проаналізувати варіант часткового декларування суми БВ. Тобто якусь частину ПК задекларувати до БВ, а якусь частину залишити для того, щоб «покрити» податкові зобов’язання, як мінімум, наступної декларації.

Висновки

  • Відшкодування ПДВ під час війни не призупинено. Тобто отримати зараз бюджетне відшкодування ПДВ, в принципі, цілком реально.
  • Отримати бюджетне відшкодування можна після узгодження його суми контролюючим органом. Якщо все обмежиться тільки камеральною перевіркою, то на узгодження суми бюджетного відшкодування піде до 30 календарних днів, наступних за граничною датою подання декларації, в якій воно заявлено.
  • Якщо буде призначена документальна позапланова перевірка, то строк узгодження може збільшитися вдвічі — до 60 календарних днів.
  • Наразі ПКУ чітко не визначено, за яких підстав проводиться документальна позапланова перевірка бюджетного відшкодування. Як свідчить практика, все ж у більшості випадків узгодження бюджетного відшкодування обмежується тільки камеральною перевіркою.
  • Після перевірки бюджетне відшкодування стане узгодженим. Держказначейство має перерахувати його суму на рахунок платника протягом 5 операційних днів з дня узгодження податківцями суми бюджетного відшкодування. Але немає гарантії того, що саме в цей строк платник його отримає.
  • Щоб мати приблизну картину, наскільки швидко відшкодовується ПДВ, радимо подивитися Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, задавши в полі «Дата подання заяви» дати, наближені до граничних строків подання декларацій за попередні звітні періоди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі