Теми статей
Обрати теми

Таблиця даних та ризиковий контрагент

Казанова Марина, податковий експерт
Податківці відмовили у врахуванні Таблиці даних через те, що ми співпрацюємо з ризиковими контрагентами. Що робити в цьому випадку?

Ризиковий контрагент як підстава для неврахування Таблиці

Дійсно, після останніх змін, унесених у Порядок № 1165*,

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

не врахувати Таблицю даних або скасувати вже враховану платнику можуть (не обов’язково що це станеться), якщо він має/мав операції з контрагентом, якого включили в число ризикових платників ПДВ

Хоча прямо така підстава й не прописана в Порядку № 1165, безпосередньо формами Рішень про неврахування Таблиці (додатки 6 та 7 до Порядку № 1165) встановлено, що не врахувати Таблицю даних (або скасувати вже враховану) платнику можуть, зокрема, якщо у податківців «наявна інформація, що свідчить про здійснення платником ризикових операцій». А таблиця, де податківці мають розшифрувати ризикові операції, має, зокрема, такі графи, як «Податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції», «Дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку».

Власне, ці реквізити перелічені і в пп. 17 і 19 Порядку № 1165. А це свідчить, що ризиковий статус контрагента як раз і може стати причиною визнання операції ризиковою і відповідно прийняття Рішення про неврахування Таблиці.

Крім того, і затверджений податківцями Довідник кодів податкової інформації* (хоча він має використовуватися податківцями тільки при прийнятті рішення про включення платника в число ризикових), свідчить про те, що придбання/постачання товару у контрагента/контрагенту, якого податківці включили в число ризикових, податківці розцінюють як податкову інформацію, що свідчить про ризиковість операцій.

* Довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, затверджений наказом ДПСУ від 11.01.2023 № 17.

До речі, якщо вашого контрагента включили в число ризикових платників ПДВ, то це може стати приводом для того, щоб податківців і вас включили в число ризикових. Все на тій же підставі — наявна податкова інформація, що свідчить про здійснення платником ризикових операцій. Хоча, як запевняють податківці, включення контрагента в число ризикових не призводить до автоматичного включення в число ризикових і всіх його контрагентів.

Що має бути вказано в Рішенні про неврахування Таблиці

Взагалі, якщо Таблиця не врахована саме через операції з ризиковим контрагентом, то в Рішенні має бути:

(1) як причина неврахування Таблиці зазначено — «наявність в контролюючих органах податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій»;

(2) обов’язково:

в спеціальній таблиці Рішення розшифровано — які саме операції і з яким контрагентом є ризиковими і стали причиною для неврахування Таблиці даних

А саме має бути вказано (п. 17, п. 19 Порядку № 1165):

— тип операції (придбання/постачання);

— період здійснення господарської операції;

— код згідно з УКТ ЗЕД / ДКПП / умовний код товару;

— податковий номер платника податку, задіяного в ризиковій операції;

— дата включення платника податку, задіяного в ризиковій операції, до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Але, на жаль, непоодинокі випадки, коли податківці ігнорують ці вимоги і просто обмежуються тим, що в полі «Інше» Рішення, наприклад, зазначають: «наявна податкова інформація, що свідчить про здійснення придбання товарів/послуг у ризикових контрагентів протягом 2021 — 2022 років». Тобто не наводять ніякої розшифровки, які операції та з якими контрагентами є ризиковими. Пояснюють це податківці тим, що нібито якщо у платника багато ризикових контрагентів, то форма Рішення не дозволяє розшифрувати інформацію за кожною операцію, як це вимагається Порядком № 1165, а тому й заповнено інформацію про ризиковість контрагента у полі «Інше». Але зазначимо:

таке оформлення Рішення не відповідає вимогам Порядку № 1165

А значить, вже на цій підставі є всі шанси (але, скоріш за все, тільки через суд) скасувати рішення фіскалів про неврахування Таблиці даних.

Якщо ви отримали Рішення, заповнене саме таким чином (де про співпрацю з ризиковими контрагентами вказано в полі «Інше» без заповненої таблиці з розшифровкою ризикових операцій), то

варто направити податківцям запит на отримання публічної інформації для того, щоб дізнатися, які саме операції і з яким контрагентом податківці вважають ризиковими

Інакше, без розуміння того, які саме операції податківці вважають «ризиковими», досить важко буде вирішувати проблему з неприйняттям Таблиці даних.

Деталі щодо того, як саме направити цей запит, — ми наводили в статті «Як дізнатися причину ризиковості/блокування податкової накладної» // «Податки & бухоблік», 2022, № 88. Запит можна сформулювати приблизно так: «Які операції та з якими контрагентами стали причиною для прийняття Рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість від «…» № ___».

Визнання ризикових операцій «заднім числом»

Ще один момент, на який варто звернути увагу. Припустимо, контрагента включили в число ризикових. Операції з ним якого періоду можуть отримати статус ризикових?

За логікою — операції, які здійснені вже після того, як контрагента включили в число ризикових. Але — на жаль, все не так.

Як показує практика, якщо зараз платник перебуває в статусі ризикових, то ризиковими можуть визнати й операції, які були здійсненні в минулому, коли контрагент ще не був ризиковим

Тобто цілком можлива ситуація, коли товар купили у контрагента два роки тому, коли ніякого ризикового статусу контрагент не мав, а зараз контрагента включають в число ризикових і ризиковою визнають й операцію, яка була здійсненна ще два роки тому. А це ще більше ускладнює проблему.

Комітет з питань митної та податкової політики обіцяє вирішити цю проблему шляхом обмеження періоду, протягом якого операції з контрагентом можуть визнаватися ризиковими. Але поки що це лише обіцянки.

Що робити, якщо Таблицю даних не врахували через операції з ризиковим контрагентом?

Найкращий варіант — це якщо ваш контрагент(и) (операції з яким податківці вважають ризиковим) — виведе себе зі статусу ризикових (тобто подасть відповідні документи податківцям і «позбавить» себе цього статусу). У такому разі

після того як контрагент зніме з себе статус ризикового, — можна буде наново подати Таблицю даних

Нагадаємо: кількість спроб подання Таблиці даних нічим не обмежена. Подавати її можна скільки завгодно разів.

До речі: якщо вас самих включили в число ризикових саме через (!) операції з ризиковим контрагентом, то якщо з цього контрагента знімуть статус ризиковості, автоматично і з вас повинні зняти цей статус (п. 6 Порядку № 1165).

А якщо контрагент статус ризикового не зняв з себе, або тимчасово призупинив свою діяльність, або не виходить на зв’язок? Ось ця ситуація значно гірша.

Звісно, можна (і варто) спробувати подати податківцям пояснення щодо цих «ризикових» операцій з наданням відповідних документів (якщо вас також включили в число ризикових через ризиковість контрагента, то у складі пакета документів на виведення з числа ризикових, якщо статусу ризиковості немає, а лише неприйняття Таблиця даних — у складі комплекту документів, які подають разом із Таблицею даних). Зазначимо, що якщо вас через співпрацю з ризиковим контрагентом включили в число ризикових, то спочатку треба зайнятися виведенням з числа ризиковим, а потім вже Таблицею.

Але! Як показує практика,

у більшості випадків, якщо контрагент не зняв із себе статусу ризикового, то ризиковість з операції знімають тільки після того, як платник зніме податковий кредит за операціями з ризиковим контрагентом

Причому не достатньо зняти тільки податковий кредит. Податківці проти і «регліміту» за цими операціями. Тобто «знімати» податковий кредит потрібно шляхом нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ і виписуванням податкової накладної.

А після цього податківцям знову направляють пояснення разом із Таблицею (розглядаємо випадок, коли платника не включено в число ризикових, а лише не приймається Таблиця даних), в яких вказується, що ви добровільно відмовилися від податкового кредиту за цими операціями, а тому просите не вважати ці операції ризиковими і врахувати Таблицю даних. На підтвердження цього вказуємо реквізити податкової накладної, якою нараховані «компенсуючі» податкові зобов’язання, та декларацію, в якій відображені умовні податкові зобов’язання за такою податковою накладною.

Якщо цей варіант (зі зняттям податкового кредиту) є неприйнятним, то залишається шлях оскаржити рішення про неврахування Таблиці даних. Скоріш за все, результативним виявиться лише судове оскарження рішення. Щодо судового оскарження, то тут можна посилатися на принцип індивідуальної відповідальності платника (постанова ВС від 24.06.2020 у справі № 826/23538/15). Суть: платник відповідає тільки за ті порушення, які вчинив сам, та не відповідає за порушення своїх контрагентів.

Висновки

  • Наявність операцій з контрагентом, якого податківці визнали таким, що відповідає критеріям ризиковості платника, може стати підставою для неврахування або скасування вже врахованої Таблиці даних.
  • Операції з контрагентом можуть визнати ризиковими і «заднім числом». Тобто можлива ситуація, коли товар купили у контрагента два роки тому, коли ніякого ризикового статусу контрагент не мав, а зараз контрагента включають в число ризикових і ризиковою визнають й операцію, яка була здійсненна ще два роки тому.
  • Якщо Таблиця даних не врахована через ризиковість контрагента, в Рішенні про неврахування Таблиці має бути обов’язково розшифровано, які операції та з яким контрагентом є ризиковими.
  • Якщо Таблиця неврахована через ризиковість контрагента:
  • — найкращий випадок — якщо контрагент виведе себе зі статусу ризикових. У такому разі достатньо після цього наново подати Таблицю даних;
  • — якщо контрагент не вивів себе зі статусу ризикових, то, скоріш за все, податківці будуть наполягати на тому, щоб платник зняв податковий кредит за цими операціями шляхом нарахування компенсуючих податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ. Тобто потрібно не лише зняти податковий кредит за операцією, а й «регліміт».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі