Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація (блокування) податкової накладної і ліміт

Солошенко Людмила, податковий експерт
Відомо, що при реєстрації податкової накладної (ПН) зменшується ліміт. Але що якщо податкова накладна поки не зареєстрована (буде зареєстрована із запізненням) або заблокована? Чи залишиться сума ліміту незмінною? Як ці ситуації вплинуть на ліміт? З’ясовуємо.

ΣПеревищ

Передусім, декілька слів про ΣПеревищ.

Однією зі складових формули ліміту реєстрації (ΣНакл, за п. 2001.3 ПКУ) є показник ΣПеревищ (зменшуючий ліміт). Коли він може з’явитися?

ΣПеревищ (чи так зване перевищення) виникає, якщо ПЗ (податкові зобов’язання) за деклараціями/УР (з ряд. 9 розділу I) більші, ніж ПЗ за даними ЕРПН. Тобто якщо дані декларацій з УР перевищують дані Реєстру і в результаті ПЗ «задекларовано» більше, ніж «зареєстровано» ПН. Причинами виникнення ΣПеревищ, зокрема, можуть стати несвоєчасна реєстрація ПН або блокування (детальніше про які скажемо далі).

При цьому ΣПеревищ розраховується в СЕА автоматично (на підставі декларацій/УР, поданих платником, і даних ЄРПН). Причому зверніть увагу: показник ΣПеревищ визначається саме з оглядкою на ПЗ (а ось розмір задекларованого ПК для нього не важливий). Тому ΣПеревищ виникає в продавця, а не в покупця.

Дані про ΣПеревищ можна подивитися:

— у рядку 6 Витягу про ліміт (форми J/F1401206), а також

— в Електронному кабінеті в розділі «СЕА ПДВ» — у підрозділі «Реєстр операцій» (у першому рядку таблиці в графі «Сума перевищення»). А всю інформацію про нього можна отримати, зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація перевищення ПЗ над сумою податку». А детальніше — у спеціальному підрозділі «Інформація про суму перевищення» розділу «СЕА ПДВ».

Тепер подивимося, як вплинуть на ліміт несвоєчасна реєстрації ПН або блокування.

Несвоєчасна реєстрація ПН

Декларуємо ПЗ. За правилами задекларувати податкові зобов’язання продавець повинен у періоді першої події, незалежно від факту реєстрації ПН. Проте якщо ПЗ задекларовані, а ПН ще не зареєстрована, то

після подання за такий період декларації виникне ΣПеревищ. Тому навіть якщо ПН не зареєстрована, то ліміт усе одно зменшиться

Щоправда, ліміт зменшиться не відразу, а трохи пізніше — тільки після подання за такий період декларації (через показник ΣПеревищ).

Запізніла реєстрація ПН. Оскільки ліміт уже зменшився, то щоб повторно не витрачати ліміт при реєстрації ПН, п. 2001.9 ПКУ передбачена можливість реєстрації ПН за рахунок ΣПеревищ, що виник (точніше, за рахунок так званого «другого ліміту», що визначається з урахуванням ΣПеревищ за формулою з п. 2001.9 ПКУ).

Другий ліміт для реєстрації ПН. Так, ПН повинні автоматично зареєструвати за рахунок другого регліміту (незалежно від величини поточного загального ліміту ΣНакл), якщо виконуються три такі умови:

1) ПН належать до періоду, в якому виникло ΣПеревищ (тобто ПЗ за такими ПН задекларовані);

2) разом з декларацією (у якій декларувалися ПЗ) подавався додаток Д1 із заповненою таблицею 1.1, у якій відображалися дані про такі незареєстровані ПН;

3) сума ПДВ з таких незареєстрованих ПН вписується в розрахунковий спецліміт (так званий «другий реєстраційний ліміт»), який визначається за формулою з п. 2001.9 ПКУ:

img 1

Така формула, у свою чергу, має на увазі, що задекларовані платником податкові зобов’язання мають бути забезпечені грошима (фактично сплачені, лист ДПСУ від 20.09.2019 № 335/6/99-00-04-02-03-15/ІПК). А отже, ΣПеревищ буде забезпечений реальним лімітом реєстрації.

Таким чином, другий ліміт — це окремий показник, що розраховується в СЕА автоматично за зазначеною формулою.

При цьому дані про другий ліміт можна дізнатися з Витягу (форми J/F1404001), направивши Запит (форми J/F1304001). Тоді якщо другого регліміту виявиться достатньо для реєстрації ПН, то

на дату запізнілої реєстрації ПН ліміт автоматично перерахують і перекинуть суму з ΣПеревищ у ΣНаклВид (тобто ΣПеревищ зменшиться, а ΣНаклВид збільшиться)

На це звертають увагу і податківці (БЗ 101.17, БЗ 101.17). У результаті при запізнілій реєстрації ПН сума загального ліміту (ΣНакл) не зміниться, а ΣПеревищ зникне (по суті, перейде в ΣНаклВид).

Приклад 1. У декларації за березень (за першою подією) задекларовані ПЗ у розмірі 1000 грн. З декларацією за березень поданий додаток Д1, у таблиці 1.1 якого відображені дані про незареєстровану березневу ПН. Березнева ПН зареєстрована несвоєчасно в кінці квітня (за рахунок другого ліміту). Тоді вплив несвоєчасної реєстрації ПН на ліміт виявиться таким:

Несвоєчасна реєстрація ПН і ліміт

Період

Подія

Сума

ПДВ

Вплив на:

ΣНаклВид

ΣПеревищ

ліміт

(ΣНакл)

березень

перша подія:

1000

0

1000*

-1000*

задекларовані ПЗ (ПН не зареєстрована)

квітень

реєстрація ПН:

1000**

0**

-1000**

зареєстрована із запізненням ПН

* Після подання декларації за березень виникне ΣПеревищ (оскільки ПЗ за декларацією за березень > ПЗ за березень за даними ЄРПН). У результаті через ΣПеревищ сума загального ліміту (ΣНакл) зменшиться на «-1000».

** На дату запізнілої реєстрації березневої ПН перерахують дані за березень і березневе ΣПеревищ перейде в березневе ΣНаклВид. У результаті сума загального ліміту (ΣНакл) не зміниться (повторно не зменшиться — а так і залишиться «-1000»).

Блокування ПН

Щодо заблокованих ПН ситуація схожа. Оскільки ПЗ за ними треба в будь-якому разі задекларувати в періоді першої події незалежно від того, заблокована ПН чи ні. Тому якщо ПЗ задекларовані, проте на момент подання декларації ПН не розблокована, то після подання декларації виникне ΣПеревищ (оскільки ПЗ за декларацією будуть більше, ніж ПЗ за ЄРПН). А отже,

за заблокованими ПН (не розблокованими до подання декларації) ліміт усе одно зменшиться через ΣПеревищ

Надалі при розблокуванні і реєстрації таких ПН ΣПеревищ перерахують (перекинуть у ΣНаклВид). Причому якщо заблоковані ПН були показані в таблиці 1.1 додатка Д1 (і умови з п. 2001.9 ПКУ для їх реєстрації за рахунок другого ліміту дотримуються), то при розблокуванні їх повинні зареєструвати за рахунок другого ліміту. Тоді при розблокуванні ПН сума загального ліміту ΣНакл не зміниться (повторно не зменшиться).

Якщо другого ліміту не вистачає на копійки

А що якщо для реєстрації ПН другого ліміту не вистачає на копійки. Наприклад, ПН на 20 копійок більше, ніж другий ліміт (ΣПеревищ). І треба зареєструвати ПН із сумою ПДВ 1000,20 грн — а сума другого ліміту становить тільки 1000 грн. Зауважимо, що такі

копійчані розбіжності можливі тому, що ПН складають у гривнях з копійками. А в декларації наводять округлені показники — у гривнях без копійок

І сума другого ліміту формується теж без копійок.

Що в цій ситуації можна зробити?

Можливий варіант — реєструвати таку ПН не за рахунок другого ліміту, а за рахунок загального ліміту (ΣНакл). Тому якщо вийде забезпечити загальний ліміт на таку суму, то можна за рахунок його реєструвати ПН. Тоді після реєстрації ПН показник ΣПеревищ автоматично перерахують і його сума перейде в ΣНаклВид (тому подвійного зменшення ліміту в результаті не відбудеться).

Але для цього варіанта потрібен достатній розмір поточного регліміту, а він є не завжди. Тому можна спробувати піти іншим шляхом. Збільшити другий ліміт шляхом збільшення ΣПеревищ. Для цього можна подати збільшуючий УР (до періоду складання ПН, яку треба реєструвати) — скажімо, з ПЗ-добавкою на 1 грн. При цьому з УР слід подати уточнюючий додаток Д1 із заповненою таблицею 1.1 (на ПЗ-добавку в 1 грн). Тоді після подання збільшуючого УР значення ΣПеревищ за такий період збільшиться, сума другого ліміту підросте і можна буде реєструвати ПН. При цьому для того, щоб була можливість зареєструвати ПН, «донарахована» за УР 1 грн має бути сплачена (забезпечена відповідна сума на ПДВ-рахунку на дату подання УР). Детальніше про цей варіант див. «Якщо для другого ліміту на копійки не вистачає суми ΣПеревищ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 96 і «На копійки не вистачає суми ΣПеревищ для реєстрації ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 52.

Висновки

  • Податкові зобов’язання (ПЗ) мають бути задекларовані в періоді першої події. Проте якщо під задекларовані ПЗ немає зареєстрованої ПН (неважливо — ПН ще не зареєстрована чи заблокована), то після подання за такий період декларації виникне ΣПеревищ і зменшиться ліміт.
  • Якщо умови п. 2001.9 ПКУ дотримуються, то після виникнення ΣПеревищ ПН може бути зареєстрована за рахунок другого ліміту (який визначається з урахуванням ΣПеревищ).
  • ПН, не зареєстровані(заблоковані) на момент подання декларації, треба показати в таблиці 1.1 додатків Д1, щоб їх зареєстрували за рахунок другого регліміту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі