Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток за I квартал — за старою формою

Солошенко Людмила, податковий експерт

Наближається граничний строк подання квартальної декларації. Подати декларацію з податку на прибуток за I квартал треба не пізніше за 10 травня 2023 року.

Знову виникло питання: за якою формою звітувати? Адже не так давно Мінфін наказом від 20.02.2023 № 101 (набрав чинності з 31.03.2023) оновив форму декларації. Детальніше про нововведення див. «Декларація з податку на прибуток: звітуємо за І квартал 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30 і «Декларація з податку на прибуток: що змінилося після оновлення?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30. За правилами введення нових форм з п. 46.6 ПКУ оновлені форми декларацій (розрахунків) треба подавати за період, що настає за періодом оприлюднення. І якщо дотримуватися законодавства, то вперше нову декларацію квартальним платникам податків слід подавати тільки за результатами півріччя 2023 роки.

Проте виникали побоювання: чи не скажуть податківці (нехтуючи правилами п. 46.4 ПКУ — що іноді бувало) звітувати за допомогою нової форми декларації вже за I квартал? Адже нова декларація якраз пристосована до вже діючих змін ПКУ (зокрема, адаптована до особливостей оподаткування обмінок, п. 141.13 ПКУ).

На жаль, офіційної думки із цього приводу податківці досі так і не озвучили.

Зате нещодавно відомості про стару і нову форми декларації з’явилися в Реєстрі електронних форм податкових документів, розміщеному на сайті ДПСУ. І згідно з даними цього Реєстру:

декларацію з податку на прибуток за I квартал треба подавати ще за старою формою (J0100123), а

оновлену декларацію (J0100124 — з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 20.02.2023 № 101) треба подавати починаючи зі звітності за півріччя 2023 (оскільки в Реєстрі визначено, що така форма прийматиметься з 01.07.2023).

Звідси можна дійти висновку, що декларацію за I квартал прийматимуть ще за старою формою.

Нагадаємо, якщо платник вирішить, що діюча форма декларації якимось чином ущемляє його права і всупереч нормам ПКУ збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, то разом з декларацією можна подати пояснення в довільній формі (п. 46.4 ПКУ).

Ну а в найближчому майбутньому, схоже, декларацію знову підкоригують (навздогін Закону України від 12.01.2023 № 2888-IX). Проєкт планованих змін уже розміщено на сайті ДПСУ. Детальніше про це див. новину «Знов і знов: Мінфін продовжує коригувати декларацію з податку на прибуток».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі