Теми статей
Обрати теми

ФОП з окупованої території: проблеми з контрагентами

Клец Віталіна, податковий експерт
ФОП зареєстрований на окупованій території — Мелітополь. Переїхав до Дніпра. Контрагенти відмовляються сплачувати за послуги та товар через реєстрацію ФОП у Мелітополі. Чи це правомірно? Чи має ФОП змінювати юридичну адресу? Як її змінити, якщо прописка залишається в Мелітополі і змінювати її ФОП не бажає? Якщо перереєструватися за адресою ВПО, то куди сплачувати податки? В який бюджет? Розбираємось.

Якщо коротко, то наразі реєстрація в Мелітополі (по суті, на будь-якій тимчасово окупованій території) загрожує ФОП чималими проблемами, аж до неможливості вести бізнес. Тому найкращий варіант тут — перереєструватися у Дніпрі (за місцем фактичного проживання). Для цього навіть не обов’язково змінювати прописку — досить лише оформити статус ВПО (внутрішньо переміщеної особи) і змінити адресу в ЄДР з Мелітополя на Дніпро. Зробити це можна навіть онлайн.

Ну а тепер про все це детальніше.

Чи мають рацію контрагенти?

Проблеми з контрагентами виникають не на пустому місці. Справа в тому, що наразі діє таке правило (ч. 2 ст. 13 Закону № 1207*): ФОП, зареєстрований на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), має право здійснювати господарську діяльність тільки після зміни його податкової адреси на іншу територію України. В іншому разі правочини, які він укладе, вважаються нікчемними**.

* Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII.

** Нікчемними — означає недійсними в силу закону, автоматично.

При цьому зауважте: йдеться не про заборону господарської діяльності саме на ТОТ, а про діяльність ФОП будь-де.

Питання лише в тому, що тут законодавець мав на увазі під ТОТ. На наш погляд, можна стверджувати, що відповідно до п. 2 ст. 13 Закону № 1207 автоматично під заборону потрапляє діяльність ФОП, зареєстрованим місцезнаходженням (місцем проживання) яких є АР Крим, м. Севастополь і окремі території України, що входять до складу Донецької та Луганської областей, які стали тимчасово окупованими ще до запровадження воєнного стану, тобто з 20.02.2014 та з 07.04.2014 відповідно.

Але питання досить складне (його ми аналізували, зокрема, у статті «Новий перелік тимчасово окупованої території: що з виплатами ФОП?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 8).

Податківці, як ми розуміємо, вважали і будуть далі вважати, що під обмеження потрапляють будь-які ТОТ

Бо у своїх консультаціях вони завжди «тяжіли» до Переліку № 309* без будь-якої конкретизації щодо дат окупації (консультація в категорії 103.02 БЗ, діяла до 06.05.2023).

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Тобто немає сумнівів, що «під ударом» ФОП зі всіх ТОТ із Переліку № 309. Тобто окупованих як до, так і після запровадження воєнного стану (Мелітополь у тому числі).

Бо мало сумнівів, що податківці:

1) вважатимуть нікчемними договори з такими ФОП, якщо ФОП не перереєстрував свою податкову адресу на підконтрольній території;

2) вимагатимуть від контрагентів утримувати ПДФО та ВЗ при виплаті доходів таким ФОП (п. 38.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Хоча, знову ж таки, — якщо мова про ТОТ, які окуповані після запровадження воєнного стану, то з обома цими вимогами можна сперечатися (аргументи дивись в окремому розділі наприкінці статті). Втім

контрагентам, аніж наражати себе на ризик конфлікту з податківцями, вочевидь простіше припинити співпрацю з ФОП

А якщо контрагент вже отримав від такого ФОП товар /роботу/послугу, за договором, який він (контрагент) вважає нікчемним на підставі ч. 2 ст. 13 Закону № 1207? Просто відмовитись платити (тобто лише зняти з себе зобов’язання сплачувати за договором) не можна. У такому разі контрагент має «рухатися» згідно з приписами ст. 216 ЦКУ щодо наслідків недійсності правочину. Він має повернути отримані за договором товари / відшкодувати вартість отриманих робіт, спожитих послуг, вартість користування майном*.

* «У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов’язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, — відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування» (ч. 1 ст. 216 ЦКУ).

Що робити ФОП

Нічого не вдієш. Якщо ФОП хоче нормально вести справи, доведеться змінити своє місцезнаходження в ЄДР. При цьому змінювати прописку не обов’язково.

Фактично, тут є два шляхи:

1) просто змінити місцезнаходження ФОП онлайн у «Дії». Коли ви змінюєте місцезнаходження онлайн, прописку у вас ніхто не перевіряє. Досить вказати своє фактичне місце проживання. Це дуже зручно! Втім може створити певні проблеми у майбутньому із тими ж податківцями. Тому, на наш погляд, безпечніше піти шляхом оформлення статусу ВПО — це наступний варіант;

2) спочатку оформити статус ВПО, а потім змінити місцезнаходження ФОП на адресу фактичного місця проживання/перебування згідно з довідкою ВПО. Все це знову ж таки можна зробити онлайн у «Дії».

ВПО, нагадаємо, має повне право змінити адресу чи зареєструвати ФОП не згідно з пропискою, а за місцем фактичного проживання/перебування

Досить мати лише довідку ВПО, де ця фактична адреса зазначена (ч. 6 ст. 7 Закону № 1706).

* Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

Як отримати статус ВПО? Як змінити місцезнаходження ФОП? Краще зробити все це онлайн через «Дію». Всі деталі щодо цього знайдете у статті «ФОП виїхав із зони бойових дій: як змінити місцезнаходження?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36. Вам також буде корисною стаття «ФОП переїхав: на що звернути увагу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Важливо! Обов’язково проконтролюйте, що зміни до облікових даних ФОП дійсно внесено.

Зробити це можна в Електронному кабінеті в розділі «Облікові дані платника». Якщо там стоїть ваша нова адреса, значить, все вийшло.

Якщо ФОП — платник єдиного податку, настійно рекомендуємо також замовити в податківців витяг з Реєстру платників єдиного податку. Для цього в Електронному кабінеті сформуйте та надішліть запит за формою F1302101. Якщо в отриманому витягу буде значитися ваша нова адреса, значить, все вдалося!

Якщо щось пішло не так і нова адреса не з’явилася в Реєстрі платників єдиного податку, подайте через Електронний кабінет Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з типом «Внесення змін» (F0102003), зазначивши в ній нове місцезнаходження та інші обов’язкові реквізити. Подаємо таку заяву у податкову Дніпра (за новою зареєстрованою у ЄДР адресою ФОП).

Куди звітувати і сплачувати податки?

Коли ФОП змінить місцезнаходження, то його автоматично візьме на облік нова податкова (за новою адресою у Дніпрі).

Так от, після взяття на облік у новій податковій ФОП треба буде:

подавати декларацію єдиноподатника або декларацію про майновий стан та доходи загальносистемника за новим місцем обліку (у нову податкову);

сплачувати єдиний податок, ПДФО та ВЗ за старим місцем обліку (неосновне місце обліку) до кінця року. А з 01.01.2024 — за новим місцем обліку (категорія 107.05, категорія 104.09 БЗ). Втім це питання краще уточнити у податківців, бо якщо стара адреса — це ТОТ, то вони можуть наполягати на сплаті одразу за новим місцем обліку;

— якщо ФОП сплачує ЄСВ «за себе», то його одразу сплачуємо за новим місцем обліку (але перш ніж платити, перевірте, чи вас уже взяли на облік у новій податковій).

Як довести можливість співпраці

Про всяк випадок нагадаємо аргументи на користь того, що ФОП, зареєстрований у Мелітополі, може продовжувати госпдіяльність у звичайному порядку, і не потрібно утримувати ПДФО та ВЗ при виплаті йому доходів.

Заборона на госпдіяльність ФОП з ТОТ. Заборона на господарську діяльність прописана в ст. 13 Закону № 1207. Але там сказано, що ця заборона автоматично застосовуються тільки до територій, передбачених у пп. 1 та 2 ст. 3 Закону № 1207. А це, як можна стверджувати, — території, які були визнані окупованими ще до воєнного стану. Тобто АР Крим, м. Севастополь та деякі території Донецької та Луганської областей.

Що ж стосується територій, які стали окупованими після 24.02.2022, то ми б вважали, що вони належать до п. 3 ст. 3 Закону № 1207: «3) інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку». Дата початку та завершення окупації по них визначається у встановленому КМУ порядку (ч. 3 ст. 1 Закону № 1207). В той час як дата початку окупації АР Крим, м. Севастополь та деяких територій Донецької та Луганської областей прописана безпосередньо в ч. 2 ст. 1 Закону № 1207.

Так от, тут є дуже важливий момент: ті ФОП, які зареєстровані на територіях, зазначених у п. 3 ст. 3 Закону № 1207, можуть вільно здійснювати госпдіяльність, поки КМУ не поширить на них заборону, встановлену для територій з пп. 1 та 2 ст. 3 Закону № 1207 (абз. 2 ч. 1 ст. 13 Закону № 1207). А рішення такого на сьогоднішній день немає.

Знову ж таки, податківці щодо цього вочевидь будуть дотримуватися іншої думки.

Щодо утримання ПДФО та ВЗ з ФОП, зареєстрованих на ТОТ. Згідно з п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, якщо дохід виплачується ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання якого є ТОТ, з такого ФОП треба утримувати ПДФО та ВЗ.

Але, знову-таки, що то за тимчасово окупована територія?

Відповідь на це питання є, і вона міститься в п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Ним установлено, що для цілей всього п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

«тимчасово окупована територія — територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, визначається Кабінетом Міністрів України».

У свою чергу КМУ визначив перелік таких населених пунктів у додатку 1 до розпорядження № 1085-р*. І, що важливо, востаннє цей додаток оновлювали на початку лютого-2022. Тобто до початку хвилі військової агресії, яка почалася 24.02.2022!

* Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування» від 07.11.2014 № 1085-р.

А значить, той факт, що зараз тимчасово окупованих територій набагато більше, не має ніякого значення для п. 38.1 та 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Отже, вимоги п. 38.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (щодо утримання ПДФО та ВЗ) застосовується лише у тому випадку, коли ФОП зареєстрований саме на території окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, які були тимчасово окуповані ще до воєнного стану і перелічені в розпорядженні № 1085-р.

Хоча, знову ж таки, податківці тимчасово окупованими будуть вважати території, окуповані у тому числі після 24.02.2022 включно, і вимагатимуть утримання ПДФО та ВЗ з доходу, що виплачується на користь ФОП.

Висновки

  • Наразі реєстрація в Мелітополі (по суті, на будь-якій тимчасово окупованій території) загрожує ФОП чималими проблемами, аж до неможливості вести бізнес. Оскільки податківці, як ми розуміємо, вважали і будуть далі вважати, що під обмеження потрапляють ФОП з будь-яких ТОТ.
  • Найкращий варіант тут — перереєструватися на іншій території України (за місцем фактичного проживання). Для цього навіть не обов’язково змінювати прописку — досить лише оформити статус ВПО (внутрішньо переміщеної особи) і змінити адресу в ЄДР. Зробити це можна навіть онлайн.
  • Є аргументи на користь того, що на ФОП, які зареєстровані на ТОТ, окупованих після початку воєнного стану, обмеження не поширюються. Втім ці аргументи на податківців подіють навряд чи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі