Теми статей
Обрати теми

Внесок до статутного капіталу та продаж частки фізособою

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Фізична особа у 2022 році стала учасником товариства з обмеженою відповідальністю, здійснивши внесок до статутного капіталу майном. У 2023 році така особа прийняла рішення продати свою частку у статутному капіталі. Чи потрібно декларувати учаснику товариства свої доходи у 2022 та 2023 роках? Відповідь на це запитання дізнаєтеся зі статті.

Майновий внесок до статутного капіталу

Учасником товариства з обмеженою відповідальністю може бути як юридична, так і фізична особа.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону про ТОВ* внеском учасника до статутного капіталу можуть бути кошти, цінні папери та інше майно, якщо інше не встановлено законом. При цьому майном вважається окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов’язки (ч. 1 ст. 190 ЦКУ).

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

Таким чином, фізособа має право внести до статутного капіталу рухоме/нерухоме майно, якщо для цього немає законодавчих обмежень. Про те, яке майно не може бути внеском до статутного капіталу, див. у статті «Формування статутного капіталу: організаційні моменти» // «Податки & бухоблік», 2020, № 33.

Для фізособи негрошовий внесок до статутного капіталу госптовариства, по суті, є продажем майна, адже право власності на нього переходить до товариства. У зв’язку з цим виникає питання: чи потрібно сплачувати ПДФО та ВЗ виходячи з вартості майнового внеску?

На щастя, ні. Відповідно до п.п. 165.1.44 ПКУ сума майнового та немайнового внеску до статутного капіталу юридичної особи — емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи-інвестора. Якщо відсутній ПДФО, немає й ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу:

ПКУ не містить норм, які зобов’язують подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи у зв’язку зі здійсненням майнового внеску до статутного капіталу

Підтверджують це й податківці (див. лист ДПСУ від 15.02.2023 № 326/ІПК/99-00-24-03-03-09).

Таким чином, особа, яка здійснила майновий внесок до статутного капіталу юрособи, річну декларацію не подає за умови, що немає інших причин для її подання.

Однак якщо платник податку зобов’язаний подавати декларацію з інших підстав, то в ній слід зазначати всі отримані протягом року доходи, включаючи неоподатковувану суму майнового внеску до статутного капіталу госптовариства. Такий неоподатковуваний дохід слід відобразити у ряд. 11.3 розд. ІІІ податкової декларації.

Зауважимо: податківці все одно дізнаються про цей дохід, адже емітент корпоративних прав, як податковий агент, зазначає його в Об’єднаному звіті з ЄСВ/ПДФО/ВЗ. У 4ДФ для нього призначено спеціальний код ознаки доходів «178». У свою чергу, невідповідність даних декларації фізособи та 4ДФ може викликати у контролерів додаткові питання.

Важливо! Обов’язково збережіть первинні документи, що підтверджують внесення майна до статутного капіталу. Про які документи йдеться і навіщо вони потрібні, розповімо далі.

Продаж частки

Особа, яка стала учасником товариства шляхом внесення до статутного капіталу майна, вирішила згодом продати свою частку? У цьому випадку у фізичної особи виникає необхідність визначити інвестиційний прибуток. Порядок його розрахунку встановлено п. 170.2 ПКУ.

Перш за все визначають фінансовий результат (прибуток або збиток) щодо кожного окремого об’єкта корпоративних прав, проданого протягом звітного року. Для цього розраховують різницю між доходом, отриманим від продажу окремого інвестактиву, та витратами на його придбання.

Якими документами підтвердити витрати на придбання інвестиційного активу (частки у статутному капіталі), якщо внесок здійснювався майном

У листі ДПСУ від 15.02.2023 № 326/ІПК/99-00-24-03-03-09 зазначено, що у фізособи мають бути документи, які підтверджують факт передачі майна, як внеску до статутного капіталу юрособи, а саме:

— акт приймання-передачі майна, що містить усі реквізити первинного документа, визначені ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХІV;

— звіт про оцінку (акт оцінки) майна. Зверніть увагу: згідно з абзацом восьмим ч. 2 ст. 7 Закону про оцінку* проведення оцінки із залученням суб’єкта оціночної діяльності є обов’язковим у разі оподаткування майна згідно із законом. Виняток — визначення розміру податку при спадкуванні власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою. Оскільки в нашій ситуації йдеться не про спадкування, без звіту про оцінку, складеного професійним оцінювачем, підтвердити свої витрати на придбання інвестактиву буде проблематично;

* Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 № 2658-ІІІ.

— рішення загальних зборів учасників товариства про затвердження грошової оцінки внеску;

— інші документи первинного обліку.

Якщо протягом року продавалися також інші інвестактиви, після визначення фінрезультату за кожним із них розраховують загальний фінрезультат. Він являє собою суму інвестиційних прибутків, одержаних протягом звітного року, зменшену на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Відповідно до п.п. 170.2.6 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу включається позитивне значення загального фінансового результату від операцій з інвестактивами за результатами звітного року.

Облік операцій з інвестактивами фізособи здійснюють у Книзі обліку доходів та витрат за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591.

Звітним періодом для оподаткування інвестиційного прибутку є календарний рік. За його результатами платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи. У ній зазначають отриманий протягом року загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами.

Для відображення інвестиційного прибутку призначено ряд. 10.8 розд. ІІ декларації. Його заповнюють на підставі додатка Ф1.

Але є виняток із загального правила. Так, згідно з п.п. «а» п.п. 170.2.8 ПКУ не включається до загального річного оподатковуваного доходу фізособи дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестактивів, якщо сума такого доходу (не прибутку!) не перевищує суму, визначену згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2023 році — 3760 грн). Зверніть увагу, що з цією межею порівнюємо загальний дохід від усіх операцій з інвестактивами, а не дохід за кожною операцією.

Якщо дохід не перевищує зазначеної межі, фізособа не включає до розрахунку загального фінрезультату операцій з інвестактивами ані доходи від продажу, ані витрати на їх придбання. Крім того, фінансовий результат від цих операцій не підлягає обов’язковому декларуванню (див. п.п. 170.2.2 ПКУ).

Більше про розрахунок інвестиційного прибутку та його декларування ви можете прочитати у статті «Декларуємо інвестприбуток» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Висновки

  • Сума майнового внеску до статутного капіталу підприємства не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи-інвестора.
  • Особа, яка здійснила майновий внесок до статутного капіталу юрособи, річну декларацію не подає, якщо відсутні інші підстави для її подання.
  • У разі продажу частки у статутному капіталі госптовариства необхідно визначити інвестиційний прибуток відповідно до п. 170.2 ПКУ.
  • Для відображення інвестиційного прибутку призначено ряд. 10.8 розд. ІІ Податкової декларації про майновий стан і доходи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі