Теми статей
Обрати теми

За виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам можуть позбавити неприбуткового статусу?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДПСУ від 09.05.2023 № 1157/ІПК/99-00-21-02-02-06

Висновки документа

На думку фіскалів, оскільки згідно із законодавством за мобілізованими працівниками зберігаються тільки місце роботи і посада (а збереження середнього заробітку не передбачене), то здійснення неприбутковою організацією (НПО) виплат у розмірі середнього заробітку найманим працівникам (призваним під час мобілізації на військову службу до ЗСУ) буде порушенням вимог абзацу третього п.п. 133.4.1 ПКУ щодо перебування такої організації в Реєстрі НПО

Нагадаємо, що з 19.07.2022 (після набрання чинності Законом України від 01.07.2022 № 2352-ІХ, що підкоригував ч. 3 ст. 119 КЗпП) за роботодавцями залишений обов’язок зберігати за мобілізованими працівниками місце роботи і посаду, а ось обов’язок збереження середнього заробітку не передбачений — скасований. Водночас на власний розсуд (за добровільним рішенням) роботодавець може прийняти рішення проводити виплати мобілізованим працівникам (у розмірі середнього заробітку або в іншому розмірі — залежно від фінансових можливостей). Таке право йому дає ст. 91 КЗпП. Детально про ці зміни ви могли прочитати в статтях «Середній заробіток солдатам вже не зберігаємо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53 і «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Питання, поставлене неприбутковою організацією, стосується саме такого випадку. Адже, як відомо, для збереження неприбуткового статусу і перебування в Реєстрі НПО необхідно дотримуватися певних умов, у тому числі щодо використання доходів (п. 133.4 ПКУ). І зокрема, НПО заборонено розподіляти отримані доходи (прибуток) між засновниками (учасниками), членами НПО, працівниками (крім оплати праці та ЄСВ). Тому виникло питання: чи не будуть виплати мобілізованим працівникам вважатися порушенням — тобто «розподілом отриманих доходів» серед працівників неприбуткової організації — і чи не призведе це до втрати неприбуткового статусу і виключення з Реєстру НПО?

Фіскали в ІПК, на жаль, не спростували цих побоювань. Як пояснили податківці, оскільки збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками законодавством не передбачено, то добровільне здійснення таких виплат неприбутковою організацією мобілізованим працівникам вважатиметься «розподілом доходів» серед працівників і порушенням вимог абзацу третього п.п. 133.4.1 ПКУ. Тобто порушенням умов перебування в Реєстрі НПО.

У зв’язку із цим хочемо відзначити й інше роз’яснення — питання 2.4 Інформаційного листа ДПСУ № 7/2022 (у якому йшлося, щоправда, не про працівників, а про виплату нецільової благодійною матдопомоги мобілізованим членам НПО). У ньому зверталася увага на те, що серед можливих одержувачів фіндопомоги під час воєнного стану військовослужбовці окремо в п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ не згадуються (а в цьому пункті йдеться про допомогу безпосередньо ЗСУ, іншим військовим формуванням та їх об’єднанням, військовим частинам, підрозділам). Тому надання НПО нецільової благодійної матеріальної допомоги окремим своїм членам (мобілізованим до ЗСУ) призведе до втрати НПО-статусу.

Та все ж, вважаємо, що з виплатами мобілізованим працівникам (які, як і раніше, залишаються в штаті підприємствам) не все так однозначно. Справді, такі виплати не обов’язкові, але можуть здійснюватися добровільно. При цьому підприємство, приймаючи рішення проводити таку виплату, повинне буде класифікувати її. Так, наприклад, воно може визначити таку виплату як матдопомогу, що має систематичний характер (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5*) або як виплату соцхарактеру (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Проте при будь-якому із цих варіантів такі добровільні виплати солдатам підприємства в облікових цілях виявляться зарплатою (Дт 949 — Кт 661)! Тобто виплатами з фонду оплати праці (ФОП). Детальніше про це див. «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59. А виплата працівникам зарплатних виплат, як відомо, НПО не заборонена і «розподілом доходів» серед працівників не вважається.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

До того ж якщо йти, наприклад, по дорозі матдопомоги, то податківці, нагадаємо, визнають право НПО виплачувати свої працівникам «зарплатну» матеріальну допомогу, що включається до ФОП, і жодних порушень у цьому не вбачають (листи ДФСУ від 15.12.2017 № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 19.06.2018 № 2727/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, лист ДПСУ від 18.10.2019 № 830/6/99-00-07-02-02-15/ІПК). І роз’яснюють, що виплати працівникам, що входять до ФОП, не є «розподілом доходів» НПО і можуть здійснюватися організацією в статусі неприбуткової. Детальніше див. «Матеріальна допомога у неприбутківця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 13.

Тож щодо виплат мобілізованим працівникам НПО, які зберігаються, швидше, контролери поспішили з висновками, до кінця не розібравшись, що до чого. І добровільність виплат підштовхнула контролерів до неправдивих висновків. Проте, щоб уникнути можливих непорозумінь, рекомендуємо в документі, яким установлено проведення такої добровільної виплати (колдоговорі, положенні про оплату праці, наказі) зазначити, що вона є складовою заробітної плати і входить до ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі