Теми статей
Обрати теми

Чи можна під час війни уточнити податок на прибуток довоєнних періодів?

Казанова Марина, податковий експерт
Чи є зараз обмеження на виправлення помилок у деклараціях з податку на прибуток за періоди до лютого 2022 року? Чи можна зараз зменшити податок на прибуток довоєнних періодів?

Спеціальних норм, які б під час воєнного стану забороняли виправляти помилки в деклараціях з податку на прибуток довоєнних періодів, у т. ч. зменшувати об’єкт оподаткування цих періодів, немає.

Відповідні обмеження діють для ПДВ. Так, платники ПДВ тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до декларацій за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року (тобто довоєнні періоди) із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ось подавати уточнюючі розрахунки з донарахованим податковим зобов’язанням чи збільшенням або зменшенням раніше задекларованого від’ємного значення можна.

Але

на податок на прибуток ці обмеження не поширюються

Хоча в п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ немає прямої згадки саме про ПДВ-декларацію, а просто сказано, що обмеження стосується платників ПДВ. Втім, є декілька непрямих аргументів для того, щоб зробити висновок, що ця норма поширюється виключно на ПДВ. По-перше, в ній сказано, що обмеження діє лише для платників ПДВ. Якщо б законодавець цією нормою бажав би обмежити виправлення помилок для інших податків, а не лише ПДВ, навіщо б йому було згадувати саме про платників ПДВ? Це б вже було проявом податкової дискримінації. По-друге, в нормі прямо згадане бюджетне відшкодування податку на додану вартість. Причому конструкція «та/або» («на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість») свідчить про те, що слова «податку на додану вартість» стосуються не тільки бюджетного відшкодування, а й податкових зобов’язань. Тобто мова в цій нормі йде про один і той же податок — ПДВ. Отже, обмеження на виправлення помилок, установлене п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, стосується виключно ПДВ.

Тож виправляти декларації з податку на прибуток довоєнного періоду можна, причому як у бік збільшення, так і в бік зменшення. Єдине, що треба врахувати, що таке самовиправлення допускається тільки протягом строків давності, встановлених п. 102.1 ПКУз урахуванням карантинно-воєнного призупинення перебігу цього строку. Варто зазначити, що податківці вважають, що з урахуванням призупинення строків платник має право подавати уточнення з податку на прибуток тільки до періодів, починаючи з 2018 року (детальніше див. статтю «Самовиправлення, строки давності та планові перевірки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 22).

Також є ще спецнорма, яка стосується платників, які провадили діяльність на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях* і які через війну втратили первинку для яких діють спецправила з п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. У податкових періодах, які зазначені ними у поданому та прийнятому податківцями повідомленні про втрату та/або неможливість вивезення первинних документів, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов’язань, у т. ч. з податку на прибуток, а також у бік збільшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

* При цьому вже немає сумнівів, що для визначення цих територій орієнтуємось на Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі