Теми статей
Обрати теми

ФОП здійснює інтернет-торгівлю: коли діє захист від РРО-штрафів

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Якщо ФОП займається інтернет-торгівлею, то як визначається місце вчинення порушення для цілей звільнення від РРО-штрафів з 01.10.2023?

Амністуюча норма

Перш за все пригадаємо, що мова йде про амністуючу норму з п. 14 розд. ІІ Закону про РРО*. Вона звільняє від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО (крім порушень при продажу підакцизних товарів), вчинені з 01.10.2023 при продажу товарів / наданні послуг на:

— тимчасово окупованих територіях (по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій);

— територіях активних бойових дій (по дату завершення бойових дій на відповідних територіях);

— територіях можливих бойових дій (по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Тобто принциповим є, на якій території при продажу товарів / наданні послуг вчинено порушення. Додаткові деталі ви зможете знайти у статті «Захист від РРО-штрафів з 01.10.2023: хто «під парасолькою» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79. А зараз сконцентруємося на питанні, що є місцем вчинення порушення при інтернет-торгівлі.

Логіка підказує, що

це місце, за яким згідно із Законом про РРО має бути виконано обов’язок, який не виконано належним чином

З цього надалі і будемо виходити.

Незастосування РРО/ПРРО

Почнемо із ситуації, коли ФОП не має зареєстрованих РРО/ПРРО і в порушення вимог Закону про РРО відповідно не проводить розрахункові операції через РРО/ПРРО. Де (на якій території) в такому разі вчинено порушення?

На перший погляд здається, що відповідь є доволі простою — це місце, де фактично здійснювався розрахунок між ФОП-продавцем (його представником) і покупцем. Але все дещо складніше. Адже інтернет-торгівля має певну специфіку. Аж до того, що продавець із покупцем взагалі можуть не зустрічатися, а вимога застосовувати РРО/ПРРО є. Як, наприклад, у випадку з авансовою оплатою за інтернет-еквайрингом, а також, на думку податківців, у випадку доставки товарів через експедиторів/логістичні компанії, про що детальніше у статті «Післяплата через «Нову пошту»: ДПСУ наполягає на РРО/ПРРО для продавця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68 (ср. ).

Далі пропонуємо виокремити найбільш типові ситуації та дати відповідь щодо кожної з них.

Ситуація

Місце вчинення порушення

У ФОП є склад-магазин (точка видачі):

— куди покупець приходить забирати товар і де здійснюється розрахунок за товар

за адресою місцезнаходження складу-магазину

— де здійснюється видача товару, попередньо оплаченого покупцем через інтернет-еквайринг чи за картковими реквізитами продавця (тобто у випадках, коли застосування РРО/ПРРО вимагається вже на етапі прийняття попередньої оплати)

попри те, що тут фактично можемо мати (з урахуванням думки податківців) декілька потенційних місць вчинення порушення:

1) адреса, за якою інтернет-провайдер надає ФОП послуги Інтернету / де знаходиться електронне обладнання ФОП (адреса квартири, офісу ФОП) (див. з цього приводу, зокрема, лист ДПСУ від 09.10.2023 № 3475/ІПК/99-00-07-04-01-06);

2) адреса складу-магазину,

вибір податківцями місця вчинення порушення вочевидь паде саме на адресу складу-магазину.

Чому? З урахуванням багатьох факторів. Зокрема, з урахуванням визначення терміна «місце проведення розрахунків» у Законі про РРО: «місце проведення розрахунків — місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо».

Знову ж таки в облікових відомостях ФОП (про об’єкти, пов’язані з оподаткуванням; про місце провадження господарської діяльності згідно з Реєстром платників ЄП) вочевидь буде значитися саме/лише адреса складу-магазину. Тож за нею податківці, імовірніше за все, і визначатимуть місце вчинення порушення

У ФОП немає складу-магазину, а товар доставляється та оплата від покупців приймається за місцезнаходженням покупця (сам ФОП чи кур’єр-працівник ФОПа приїжджають в потрібне місце)

Тут місце порушення маємо визначати за фактичним місцем проведення розрахунків. Але є складнощі із фіксацією/документуванням цього місця. Тож, можливо, податківців підуть, якщо їм буде це вигідно, таким шляхом (застосують наступну логіку). На яке місце у такому разі має реєструватися РРО/ПРРО? На «господарську одиницю» такого ФОП. Це може бути квартира, офіс, транспортний засіб ФОП.

Тож якщо в облікових даних ФОП є адреса офісу ФОП (ФОП подавав ф. № 20-ОПП на офіс, адреса офісу зазначена як місце провадження господарської діяльності в Реєстрі платників ЄП), то податківці, можливо, місцем вчинення порушення вважатимуть адресу такого офісу. Якщо в податківців даних щодо офісу немає, то місцем вчинення порушення можуть вважати податкову адресу ФОП (місце проживання)

У ФОП немає складу-магазину. Доставка товарів покупцям здійснюється через поштових операторів. Кошти готівкою ФОП не отримує — вони надходять йому на рахунок у банку

Знову ж таки розглядаємо випадок, коли РРО/ПРРО потрібні (наприклад, у випадку з авансовою оплатою за інтернет-еквайрингом, а також, на думку податківців, у випадках доставки товарів через експедиторів/логістичні компанії).

У такому разі у консультаціях податківців як місце здійснення діяльності іноді фігурує адреса, за якою інтернет-провайдер надає ФОП послуги Інтернету / де знаходиться електронне обладнання ФОП. Це може буди адреса квартири, офісу ФОП.

В останніх усних консультаціях згадувалось також місце оброблення ФОП замовлень, місце відправки товарів.

А от місце, куди доставляються товари (де вони видаються покупцеві поштовим оператором), ніякого значення не має!

Але в нас є побоювання, що якщо такий ФОП ф. № 20-ОПП ні на офіс, ні на квартиру не подавав, а як місце провадження господарської діяльності в Реєстрі платників ЄП має щось на кшталт «Торгівля на території України», податківці можуть почати щось вигадувати типу «неможливо встановити місце вчинення порушення, тож і про звільнення від відповідальності говорити не можна»

Помилки при застосуванні РРО/ПРРО

Тобто маємо справу з ситуацією, коли ФОП має належним чином зареєстровані РРО/ПРРО, але припускається помилок при їх використанні.

Тут вочевидь податківці будуть «тяжіти» до адреси господарської одиниці, на яку було зареєстровано РРО/ПРРО, при (не)застосуванні яких виявлено порушення.

Облік товарних запасів

Системний аналіз вимог Порядку № 496* дозволяє зробити висновок, що Мінфін бачив за необхідне вести Форму ведення обліку товарних запасів за кожним:

— місцем продажу (господарським об’єктом);

— місцем зберігання (відокремленим від місця продажу). Хоча формально про місце зберігання Порядок № 496 згадує лише епізодично.

* Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

За цими місцями відповідно має вестися облік, знаходитись/пред’являтись податківцям належним чином заповнена Форма ведення обліку товарних запасів, первинні документи. І за відповідними місцями має визначатись місце вчинення порушення (якщо має місце порушення вимог щодо обліку товарних запасів).

При цьому Порядок № 496 ці місця визначає так:

Місце продажу (господарський об’єкт)

Місце зберігання

Стаціонарний або будь-який пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, частина пересувного чи стаціонарного об’єкта, у тому числі транспортного засобу, де здійснюються розрахункові операції під час продажу товарів (надання послуг)

Стаціонарний або будь-який пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, частина пересувного чи стаціонарного об’єкта, у тому числі транспортного засобу, земельна ділянка, де зберігаються товарні запаси, що належать ФОП

Але, знову ж таки, інтернет-торгівля має певну специфіку, якій слід приділити увагу.

Наприклад, ФОП продає товари через маркет-плейси із доставкою через поштових операторів. Власних кур’єрів у ФОП немає. Кошти від покупців йому надходять на розрахунковий рахунок в банку, у т. ч. через інтернет-еквайринг. Облік товарних запасів ФОП у порушення вимог Закону про РРО не веде (припустимо, він його має вести через те, що здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту). Де відбувається порушення?

Почнемо з місця зберігання. Якщо ФОП зберігає свої товарні запаси в себе вдома та/або на складі та/або в офісі, то саме за цим місцем/місцями визначаємо місце вчинення порушення (щодо відсутності обліку у місці зберігання).

А якщо ФОП сам взагалі не зберігає товарні запаси? Таке теж цілком можливо. Наприклад, він здійснює торгівлю за схемою дропшипінгу — товари відправляються покупцю зі складу постачальника. У такому разі місця зберігання в ФОП дійсно немає. Але на цьому крапку ставити зарано!

Бо податківці, по-перше, наголошують, що навіть при торгівлі за схемою дропшипінгу облік товарних запасів є необхідним, якщо, звісно, ФОП не потрапляє у звільнення (більше деталей знайдете у статті «Як інтернет-торговцю вести товарний облік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 41).

По-друге, вони ж тут бачать наявність у ФОП місця розрахунків для цілей застосування РРО/ПРРО (див. вище). Тож і для цілей товарного обліку вочевидь побачать місце продажу (господарський об’єкт). І місце вчинення порушення визначатимуть, судячи з усього, аналогічно — за адресою, за якою інтернет-провайдер надає ФОП послуги Інтернету / де знаходиться електронне обладнання ФОП. Це може буди адреса квартири, офісу ФОП.

Висновки

  • Порушення вимог Закону про РРО, вчинені починаючи з 01.10.2023, не штрафуються, якщо їх вчинено при продажу товарів (крім підакцизних), наданні послуг на: 1) тимчасово окупованих територіях; 2) територіях активних бойових дій; 3) територіях можливих бойових дій.
  • Тобто принциповим є, на якій території при продажу товарів, наданні послуг вчинено порушення.
  • Логіка підказує, що місце вчинення порушення — це місце, за яким згідно із Законом про РРО має бути виконано обов’язок, який не виконано належним чином.
  • Водночас інтернет-торгівля має певну специфіку. Тож і місце вчинення порушення визначатиметься з урахуванням низки нюансів (які ми висвітлили у цій статті).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі