Теми статей
Обрати теми

Готівка, отримана ФОП на ЄП від служби доставки, включається в ЄП-дохід

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.03 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40915

Висновок документа

Кошти, отримані ФОП — платником єдиного податку (ЄП) груп 2, 3 від продажу товарів, які надані в готівковій формі службою доставки, є підприємницьким доходом, що оподатковується ЄП

Маємо чергове роз’яснення в «скарбничку» роз’яснень щодо продажу товару на умовах післяплати із використанням служб доставки.

Платник запитує дослівно: «чи включаються до доходу ФОП — платника ЄП другої та третьої груп (крім е-резидента) кошти від продажу товарів (робіт, послуг), які надані в готівковій формі службою доставки?».

Доволі дивне запитання. Здається якимось дитячим. Типу, чи включаються в ЄП-дохід кошти, отримані платником ЄП від продажу товару? Звісно, що включаються.

Але, насправді, вважаємо, тут є підводна частина, яку ми в запитанні/відповіді не бачимо. Спробуємо зараз все з’ясувати.

Фактично, мова про таку ситуацію (якщо ми правильно все розуміємо): ФОП на ЄП груп 2 чи 3 продав товар дистанційно. Форма оплати — післяплата. Залучив для доставки товару службу доставки. Покупець оплатив вартість товару службі доставки. Остання передає їх готівкою ФОП. І ось тут у ФОП виникає запитання, чи включається така готівка в ЄП-дохід?

А чому б їй не включатися в ЄП-дохід? Чому готівка, отримана платником ЄП від продажу товару, має включатися в «цивільний» дохід, тобто розглядатися як дохід, не пов’язаний із здійсненням підприємницької діяльності? У чому взагалі можуть бути сумніви?

Якщо це готівка від продажу товару і вона б пройшла через РРО/ПРРО, то, судячи з усього, і питання б не виникало. Знову ж таки консультація стосується сплати ЄП (розділ 107 БЗ), а не застосування РРО/ПРРО (розділ 109 БЗ). Тож нам

все ж здається, що сумніви могли виникнути через те, що відповідні суми не були проведені ФОП через РРО/ПРРО

Тож «копнемо» зараз у бік РРО/ПРРО. Для цього дістанемо із згаданої нами «скарбнички» роз’яснень консультацію із категорії 109.02 БЗ щодо застосування РРО/ПРРО залежно від статусу служби доставки (див. щодо неї нашу статтю «Післяплата через «Нову пошту»: ДПСУ наполягає на РРО/ПРРО для продавця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68). Основні її тези такі.

Статус служби доставки

Експедитор (логістична компанія). Наочний приклад — «Нова пошта»

Кур’єр (перевізник). Наочний приклад — «Укрпошта»

Приймання післяплати

не приймає від споживача післяплату за поштове відправлення у своєму відділенні, а отримує кошти за послуги за допомогою фінансового посередника (зокрема, ТОВ «Нова Пей»)

від свого імені приймає післяплату від одержувачів відправлень

Видача чека на післяплату

фінансовий посередник зобов’язаний видавати фіскальні касові чеки на переказ коштів як окрему операцію

видає розрахунковий документ про приймання післяплати безпосередньо при передачі відправлення покупцю

Перерахування післяплати продавцеві

посередник буде перераховувати на поточний рахунок продавця як фізичній особі — підприємцю, а не здійснювати переказ фізичній особі, без державної реєстрації як суб’єкта господарювання. Додатковий фіскальний касовий чек такому фінансовому посереднику видавати не потрібно

Видача продавцем чека на товар

фіскальний касовий чек має бути сформований продавцем до відправлення товару.

При формуванні чека має бути зазначений вид оплати в кредит або відстрочення оплати залежно від організаційно-правової форми платника податків та зазначена форма оплати — безготівкова

застосування продавцем РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки розрахунковий документ про приймання післяплати видає працівник кур’єрської служби безпосередньо при передачі відправлення покупцю.

Доставлений через кур’єра товар не вважається проданим в кредит або з розстроченням платежу

У випадку з «Новою поштою», «Нова Пей» податківці взагалі відкидають можливість, що продавець отримає кошти за товар готівкою. Мовляв, у будь-якому разі тут єдино можливим є перераховування на поточний рахунок продавця як фізичній особі — підприємцю. Що, власне, і бачимо у табличці вище.

А от у випадку з «Укрпоштою» та кур’єрами/перевізниками податківці таку можливість прямо не відкидають. Одночасно роз’яснюють, що застосування продавцем РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки розрахунковий документ про приймання післяплати видає працівник кур’єрської служби безпосередньо при передачі відправлення покупцю. Тобто, судячи з усього, у рамках своєї «нової концепції» податківці визнають, що РРО/ПРРО може не застосовуватися в тому числі на етапі передачі готівкових коштів від кур’єрів/перевізників ФОПу.

Такий висновок логічно правильний. Бо то вже, насправді, розрахунки між кур’єром/перевізником і ФОП, а не розрахунки між ФОП і покупцем. Але бачимо тут дуже великі ризики, бо свого часу податківці вважали інакше, а саме що готівкові надходження від служби доставки мають «битися» через РРО/ПРРО (більше деталей знайдете у статті «Продаж товарів із післяплатою: як провести через РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58). І зовсім не факт, що місцеві податківці переналаштувалися із «старої концепції» на нову. Тож вочевидь краще перестраховуватися.

Тим не менш,

схиляємось до думки, що у консультації, яка коментуються, саме про такий готівковий дохід і йшла мова. Тобто що отримані від кур’єрів/перевізників готівкові кошти — то є звичайний ЄП-дохід від продажу товару.

При цьому не забуваємо про вимогу податківців, що на весь отриманий ЄП-дохід у ФОП повинні бути первинні документи (див., зокрема, консультацію в категорії 107.05 БЗ).

А як щодо випадку, якщо всупереч роз’ясненням податківців ФОП по факту отримає готівкою оплату і у випадку з «Новою Поштою»? Вважаємо, що тут теж не має бути проблем із включенням такого доходу саме до ЄП-доходу. До речі, не виключено, що податківці у своєму роз’ясненні мали на увазі саме цю ситуацію. Втім зверніть увагу! Податківці впевнені, що у такому випадку (доставка товару через експедитора/логістичну компанію) на повну вартість товару ФОП має пробити чек РРО/ПРРО. Якщо чек пробито, то проблем (у тому числі з визнанням доходів підприємницькими) бути не повинно. Якщо не пробито, то відкидати на 100 % можливість створення податківцями проблем з «цивільним» оподаткуванням у такому разі все ж не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі