Теми статей
Обрати теми

Поповнили електронний рахунок на спецЄП? Отримуйте регліміт!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40803

Висновок документа

Кошти, які платники податків перерахували з поточного рахунку на рахунок у СЕА ПДВ під час перебування на спецЄП, після закінчення призупинення реєстрації платника ПДВ будуть враховані в реєстраційному ліміті шляхом перерахунку показника ЕПопРах

Доля деяких показників регліміту після скасування спецЄП завжди викликала запитання. Ми ставили їх ще в публікації «Скасування спецЄП: регліміт, податковий кредит, строки виконання ПДВ-обов’язків» // «Податки & бухоблік», 2023, № 59.

Суворо кажучи, законодавці врегулювали тільки два показники: ∑НаклОтр і ∑Митн.

За першим показником узагалі-то і так усе зрозуміло: постачальник виписує ПН на спецЄПешника як на неплатника, тому на регліміт одержувача вона ніяк вплинути не могла (незрозуміло, навіщо взагалі про цей показник написали в п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, це, швидше, тільки заплутує платників).

Другий урегулювали Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX уже в самому кінці застосування спецЄП, причому в позитивному для спецЄПешників руслі — імпортний ПДВ збільшує регліміт після відновлення реєстрації платником ПДВ (див. «Імпортний ПДВ при скасуванні спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 59).

Що стосується саме показника ∑ПопРах, то наш прогноз був скептичним. Ми побоювалися, що податківці не дозволять збільшувати регліміт перерахованих коштів на електронний рахунок уже під час перебування платника на спецЄП. Адже згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ розрахунок усіх показників регліміту призупиняється на період роботи на спецЄП. Тобто операції, здійснені в період роботи на спецЄП, на регліміт ніяк вплинути не повинні.

Проте податківці пішли іншим шляхом. Як бачимо, в цьому роз’ясненні вони дозволили враховувати ці кошти в збільшення регліміту, але тільки після виходу зі спецЄП. Тобто податківці все-таки вважають, що операції, здійснені на спецЄП, впливають на регліміт, але тільки з перенесенням у часі, до повернення на попередню систему оподаткування. Начебто висновок позитивний для платників.

Але не можна забувати, що в розрахунку регліміту беруть участь і інші показники, наприклад ∑Овердрафт. Нагадаємо, що для платників ПДВ щоквартально цей показник перераховується шляхом видалення суми попереднього збільшення і збільшення суми збільшення за поточним перерахунком. У результаті виходить, що якщо сума податку до сплати щомісячно збільшується, то перерахунок показника ∑Овердрафт приведе до збільшення регліміту, якщо зменшується (чи зовсім переходить у від’ємне значення) — то до зменшення.

А тепер перенесемо цю ідею на колишніх спецЄПешників: вони-то взагалі не подавали декларацію протягом тривалого часу, багато більше року. Тому якщо податківці застосують аналогічний підхід, то перерахунок ЕОвердрафт може призвести до заниження регліміту. Звичайно, це буде несправедливо.

У публікації «Регліміт з ПДВ і спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 35 ми замислювалися над цією проблемою та припускали, що підхід для розрахунку цього показника для колишніх спецЄПешників має бути таким же, як і для новачків — платників ПДВ: ∑Овердрафт для них уперше розраховують тільки після 12 місяців роботи.

На жаль, податківці поки не роз’яснили порядок розрахунку ∑Овердрафт. Сподіваємося, що вони приймуть зважене рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі