Теми статей
Обрати теми

Нова форма Об’єднаної звітності за ІІІ квартал

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За ІІІ квартал 2023 року податкові агенти та платники ЄСВ за доходами, що були нараховані/надані/виплачені фізособам, звітують за новою формою. Що змінилося в Об’єднаному звіті? Зараз про все розповімо.

Ще в травні цього року Мінфін наказом від 02.03.2023 № 113 вніс зміни до форми Податкового розрахунку та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок № 4). Проте вперше подаватимемо Податковий розрахунок та додатки до нього з урахуванням цих змін (у тому числі враховуючи зміни Довідника ознак доходів фізичних осіб) за звітні періоди, починаючи з III кварталу 2023 року.

Розбираємо зміни.

Розрахунок та його додатки

Мінфін оновив Податковий розрахунок та додатки 1, 3, 4ДФ та 6 до нього. При цьому додаток 6 (Д6) має чисто косметичні правки. Додаток 3 не цікавий звичайним роботодавцям. Вони його не подають. Тож зосередимо увагу на Податковому розрахунку та додатках 1 (Д1) й 4ДФ.

Податковий розрахунок. У заголовній частині Розрахунку з’явилася нова ознака платника єдиного внеску. Це рядок з кодом 095.

Якщо ваше підприємство є резидентом Дія Сіті, то про це ви будете інформувати податкову, проставляючи відповідну позначку в рядку 095 заголовної частини Розрахунку

Якщо ж ви звичайний роботодавець, то, як і раніше, ставите позначку в рядку 091.

Додаток 1. У Д1 в табличній частині з’явилася нова графа 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 — так, 0 — ні)». Якщо у вас на підприємстві (у ФОП) є працівники, з якими укладені такі трудові договори, то за рядками з доходами цих працівників, в графі 26 проставляєте ознаку «1». В інших випадках у графі 26 ставимо ознаку «0».

Чому така увага саме до цього виду трудового договору? Річ у тім, що за працівниками, з якими укладено трудові договори з нефіксованим робочим часом, не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати. Це прямо зазначено в ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. Тож наявність цієї графи надасть контролерам можливість додаткового контролю за правильністю та повнотою сплати ЄСВ.

Додаток 4ДФ. З розділу ІІ 4ДФ прибрали непотрібні рядки, якими, до речі, так ніхто й не встиг скористатися, а саме:

— «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції»;

— «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції — виключення».

Ці рядки вносили до розділу ІІ 4ДФ під спецправила, які діяли з 01.04.2022 до 19.08.2022 та зобов’язували оподатковувані доходи від закупівлі сільгосппродукції відображати в 4ДФ єдиною сумою без персоніфікації (див. статтю «Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45). Щоправда, протягом дії спецправил зробити це було неможливо (чинна форма 4ДФ не дозволяла), а коли така можливість з’явилася, спецправила скасували.

Тож перегортаємо цю сторінку.

Доходи від продажу сільгосппродукції, що виплачуються фізособам, відображаємо персоналізовано в розд. І 4ДФ

А ось щодо ознаки доходу, з якою такі доходи слід зазначати в розд. І 4ДФ, маємо певну інтригу. Річ у тім, що Мінфін «похазяйнував» в додатку 2 до Порядку № 4, в якому наведені ознаки доходів фізичних осіб.

Ознаки доходів у 4ДФ

Доходи, що нараховані/надані/виплачені платнику податку, податкові агенти відображають в розд. І 4ДФ з відповідними ознаками доходів (див. графу 6 розд. І 4ДФ).

Перелік можливих ознак доходу наведено в додатку 2 до Порядку № 4. Дивимося, що змінилося.

Медстрахування. Починаючи з 4ДФ за місяці ІІІ кварталу 2023 року суми внесків за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування, що сплачуються (пп. «в» та «г» п.п. 164.2.16 ПКУ):

— роботодавцем-резидентом за свій рахунок за працівника в межах 30 % нарахованої йому зарплати, зазначаємо, як і раніше, з ознакою «125»;

— резидентом Дія Сіті за свій рахунок за гіг-спеціаліста в межах 30 % нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту — з новою ознакою доходу «204».

Сільгосппродукція. Для початку згадаємо, як було раніше. Податкові агенти відображали доходи фізосіб від продажу продукції тваринництва з ознакою доходу «179». А ось для доходів, отриманих фізособами від продажу власної сільгосппродукції, крім продукції тваринництва, ще з 2011 року передбачено окрему ознаку доходу «148».

Що зробив Мінфін? Він підкоригував в додатку 2 до Порядку № 4 опис для ознаки доходу «179». В результаті наразі маємо таке. Ознака доходу:

«148» — доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, крім продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (п.п. 165.1.24 ПКУ);

«179» — доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, у тому числі доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (п.п. 165.1.24 ПКУ).

З якою ознакою доходу відображати доходи від продажу власної сільгосппродукції, а саме «148» чи «179»?

Адже після змін цей дохід звучить двічі, а саме і в описі ознаки доходу «148», і в описі оновленої ознаки доходу «179». Що на меті мав Мінфін, коли переписував опис до ознаки «179»?

Тут є два варіанти.

Перший — Мінфін вносив зміни, бо хотів, щоб усі доходи від продажу сільгосппродукції відображалися гуртом з доходами від тваринництва, проте забув скасувати ознаку «148».

Другий варіант — Мінфін просто помилився в описі нової ознаки «179». Тож потрібно й надалі сільгосппродукцію з тваринництвом відображати окремо. Проте якщо дотримуватися другого варіанта, то навіщо тоді взагалі чіпали ознаку «179»?

Гаряча лінія податкової радить отримати індивідуальну податкову консультацію (ІПК) з цього питання. Звісно, що це розтягнеться в часі.

Що радимо ми? Або ІПК, або ваш варіант ознаки доходу на вибір, тобто «148» чи «179». В будь-якому випадку у разі відображення в 4ДФ доходу з неправильною ознакою штрафу на роботодавця не повинно бути, якщо ПДФО та ВЗ (за їх наявності) відображено правильно.

Допомога у зв’язку з війною. Якщо ви надавали благодійну допомогу у зв’язку з війною учасникам бойових дій, фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, на відновлення житла та інші цілі відповідно до п.п. «в» п.п. 165.1.54, п.п. 170.7.8 ПКУ, то її суму зазначаєте з новою ознакою доходу «205». Детально про таку допомогу див. «Благодійна допомога у зв’язку з війною: зміни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 34 (ср. ).

Волонтери у НПО. Ще дві нові ознаки доходів для неприбуткових організацій, що працюють з волонтерами, з якими укладені договори про провадження волонтерської діяльності. Такі НПО відображають за ознакою доходу:

«208» кошти або вартість майна (послуг), що надані цим волонтерам у частині витрат НПО на проведення їх медогляду та вакцинації, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такими волонтерами відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI (далі — Закон № 3236);

«209» — суми відшкодування НПО волонтерам документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону № 3236.

Ще нові ознаки. Крім розглянутих, Мінфін ввів нові ознаки для таких доходів:

— «206» — суми доходів, надані Фондом Президента України (п.п. 165.1.62 ПКУ);

— «207» — сума винагород за зброю (п.п. 165.1.63 ПКУ).

Крім того, було підкориговано з урахуванням норм ПКУ опис таких ознак доходів — «127», «128», «151», «163», «183», «187», «188», «190», «193», що не вплинуло на їх застосування.

Робимо висновки?

Висновки

  • За ІІІ квартал 2023 року Податковий розрахунок подаємо за оновленою формою. Змін зазнав Податковий розрахунок та додатки 1, 3, 4ДФ, 6.
  • У заголовну частину Розрахунку додано нову ознаку платника податків «Резидент Дія Сіті».
  • У Д1 додано графу 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 — так, 0 — ні)».
  • При формуванні 4ДФ візьміть до уваги, що Мінфін вніс зміни до Довідника ознак доходів фізичних осіб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі