Теми статей
Обрати теми

Послуги використано на спецЄП: чи нараховувати компенсуючі ПЗ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.06 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40799

Висновок документа

Фіскали консультують, що за послугами, придбаними з ПДВ до початку використання спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2 % (спецЄП) і використаними в період її застосування, треба нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ

Дві норми про компенсуючі ПЗ. Питання з послугами виникло через те, що в ПКУ є відразу дві норми про нарахування компенсуючих ПЗ ексспецЄПешником після виходу із цього режиму оподаткування:

перша (п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ) — для випадку добровільного виходу зі спецЄП. Нею платники керувалися, якщо за власним бажанням вирішували відмовитися і піти з особливого режиму оподаткування (спецЄП) у періодах аж до 01.08.2023 року;

друга (п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ) — спеціальна для випадку обов’язкового виходу зі спецЄП через його законодавче скасування з 01.08.2023.

При цьому в першій нормі говориться про необхідність нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ з послуг, придбаних з ПДВ до переходу на спецЄП і використаних на спецЄП. А ось у другій — послуги не згадуються, і нараховувати компенсуючі ПЗ з послуг п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ не вимагає.

На це ми звертали увагу в статті «Повернення зі спецЄП: чи нараховуються «компенсуючі» ПЗ за використаними під час спецЄП послугами?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 78. Причому до цього часу, розглядаючи другу ситуацію (обов’язковий вихід зі спецЄП з 01.08.2023), податківці давали роз’яснення в дусі ПКУ і ні в п. 1 розд. V Інформаційного листа № 4/2023, ні в консультації БЗ 101.16 (яка, по суті, повторює роз’яснення із цього листа) нараховувати компенсуючі ПЗ з послуг не вимагали.

Що говорять податківці тепер? У свіжій консультації, яка коментується, фіскали знову цитують обидві норми: і п.п. 9.9 (що згадує про послуги), і п.п. 91.2 (у якому немає згадки щодо послуг). Проте складається враження, що ці два випадки податківці вже не хочуть особливо розмежовувати, оскільки, підсумовуючи, контролери доходять загального висновку про необхідність нарахування компенсуючих ПЗ з послуг. Хоча пряму вимогу про те, що компенсуючі ПЗ з послуг треба нараховувати також і при обов’язковому виході зі спецЄП з 01.08.2023 (що не відповідає ПКУ), контролери в консультації озвучити, видно, побоялися. Тому сподіваємося почути від податківців чіткіші роз’яснення саме щодо цієї ситуації.

Ну а поки вважаємо, що при діючих формулюваннях ПКУ в платників є всі підстави не нараховувати компенсуючі ПЗ з послуг при обов’язковому скасуванні спецЄП з 01.08.2023, оскільки для ситуації скасування спецЄП з 01.08.2023 прописані свої перехідні правила. І цю ситуацію регулює спеціальний п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, норми якого мають у цьому випадку пріоритет і нараховувати компенсуючі ПЗ з послуг не вимагають. Тому, насправді, до платника контролери не можуть пред’явити претензії, що було допущено порушення і податкові зобов’язання з ПДВ за серпень — жовтень 2023 року платником занижені. Оскільки вимог про нарахування компенсуючих ПЗ з послуг не пізніше 31 жовтня 2023 року* в ПКУ просто немає!

* Граничний строк для нарахування компенсуючих ПЗ після скасування спецЄП з 01.08.2023. Детальніше про це див. «Відновлення ПДВ-реєстрації після спецЄП і компенсуючі ПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 59.

Також зауважимо, що з’явилося роз’яснення ДПСУ від 04.10.2023, в якому контролери визнають, що для різних випадків (добровільного та обов’язкового виходу зі спецЄП) діють свої підпункти (п. п. 9.9 та п. п. 91.2). Проте, на жаль, щодо послуг прямо нічого не кажуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі