Теми статей
Обрати теми

«Пальні» акцизні накладні: купа варіантів для роздрібників (АЗС тощо)

Павленко Олексій, податковий експерт
Від платників акцизу, які торгують уроздріб пальним через АЗС/АГЗС/АГЗП, до нас регулярно надходять запитання щодо складання акцизних накладних (АН) на реалізоване ними пальне. Наприклад: коли можна складати зведені, коли щоденні АН? Які АН потрібно складати на реалізацію пального суб’єктам господарювання: платникам чи неплатникам акцизного податку? А також інші. Тому ми вирішили якось узагальнити/проаналізувати норми щодо складання АН роздрібними торговцями, щоб їм було легше орієнтуватися і визначатися: що, коли і як.

Питання щодо видів та різних випадків складання АН форми «П» роздрібними торговцями пальним регулюються переважно нормами п. 231.3 ПКУ та Порядку № 729*. Там перераховані спеціальні випадки, а також різні види АН, які у таких випадках можуть складати платники акцизного податку, що торгують пальним уроздріб з АЗС/АГЗС/АГЗП (і мають ліцензії на роздрібну торгівлю пальним з таких місць).

* Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений наказом Мінфіну від 27.11.2020 № 729.

Для зручності ми згрупували різні випадки реалізації пального/відповідні види АН у наведеній нижче таблиці.

Види акцизних накладних: все в таблиці

Але як «прелюдію» до таблиці — спочатку наводимо три «постулати», яких варто дотримуватись роздрібникам при складанні будь-яких видів АН, що виписуються на відпуск пального з АЗС (тощо).

Перший. В одній АН будь-якого виду (звичайній, щоденній, зведеній) може бути зазначене пальне тільки одного коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Другий. АН будь-яких видів на роздрібний відпуск пального з АЗС (тощо) складаються в одному примірнику! Адже при роздрібному відпуску пального з АЗС (тощо) таке реалізоване пальне завжди закінчує свій рух/шлях у СЕАРП. Причому — незалежно від того, кому (госп- чи негоспсуб’єкту, платнику чи неплатнику пального акцизу) це пальне було відпущене!

При цьому у верхній лівій частині АН у відповідному рядку обов’язково зазначається відповідний цифровий показник ознаки «Коди операцій для складання в одному примірнику» (див. про це також у таблиці нижче)!

Третій. У будь-яких видах цих «роздрібних» АН у згаданій лівій верхній частині, де зазначаються різні ознаки у рядку:

«Умови оподаткування», завжди зазначається «0»;

«Напрями використання» завжди — «4» («реалізація пального у паливний бак транспортного засобу або тару споживача з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним»).

А от цифрові показники ознаки «Коди операцій для складання в одному примірнику», яку ми вже згадували, залежно від операцій/ситуацій/статусу отримувача пального можуть бути різні (тому для відповідних випадків ми їх наводимо у таблиці нижче).

Види АН, які може складати АЗС/АГЗС/АГЗП на відпуск пального

Вид АН

Випадки складання

Особливості заповнення АН

Звичайна АН (на кожну конкретну реалізацію пального)

На кожну повну чи часткову реалізацію пального одному отримувачу

Обов’язкові реквізити АН, що ідентифікують отримувача пального, визначені пп. «г» та »ґ» п. 231.1 ПКУ*:

— можуть не заповнюватися у разі реалізації пального не суб’єкту господарювання (у такому разі в АН у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а до рядка «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000», а ознака «Коди операцій…» — «6»);

— обов’язково заповнюються у разі реалізації пального суб’єкту господарювання із зазначенням даних, що ідентифікують такого госпсуб’єкта. Ознака «Коди операцій…» при реалізації госпсуб’єкту-неплатнику пального акцизу зазначається «3», а при реалізації платнику«7»

АН за щоденними підсумками**

На обсяги реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві (який не є суб’єктом господарювання), розрахунки за які проводяться через касу/РРО-ПРРО, або через банківську установу чи платіжний пристрій

(якщо АН не були складені на ці операції)

При цьому окремі обов’язкові реквізити АН, що ідентифікують отримувача пального, визначені пп. «г» та »ґ» п. 231.1 ПКУ*, не заповнюються.

У таких АН у рядку «Особа — отримувач пального» зазначається «Неплатник», а до рядка «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000». Відмітка у клітинці «Зведена» в таких АН не робиться. Ознака «Коди операцій…»«6»

Зведена АН (на безперервне постачання одному отримувачу)

У разі забезпечення безперервного постачання пального складається для кожного отримувача пального, — не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця***

У верхньому правому куті АН робиться позначка «Х» у рядку «Зведена».

У такій АН зазначаються реквізити, що ідентифікують отримувача, та «Коди операцій…»: «3» або «7» — залежно від того, отримувач пального неплатник чи платник пального акцизу (відповідно)

Зведена АН (на загальний відпуск пального за кожним кодом УКТ ЗЕД/ акцизним складом)**

На загальний обсяг пального, реалізованого протягом місяця у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача через паливороздавальні або оливороздавальні колонки з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі, на яке отримана відповідна ліцензія,— не пізніше останнього дня звітного місяця (якщо АН не були складені на ці операції)

У верхньому правому куті АН робиться позначка «Х» у рядку «Зведена».

Оскільки статус споживача у цій нормі ніяк не обумовлено, то така зведена АН може складатись на відпуск взагалі будь-яким споживачам!

У той же час скласти одну («загальну») зведену АН на окремий код УКТ ЗЕД за одним акцизним складом (однією АЗС тощо) «технічно» заважає наявність різних кодів ознаки «Коди операцій для складання в одному примірнику».

Адже для реалізації пального:

— госпсуб’єкту — неплатнику пального акцизу передбачений код «3»;

негоспсуб’єкту — «6»;

— госпсуб’єкту — платнику пального акцизу — «7».

Тож якщо протягом місяця пальне на АЗС отримували споживачі різних статусів, то формально на обсяги реалізації кожному зі згаданих статусів/груп отримувачів треба складати окремі зведені АН. Звісно, це вимагає додаткових зусиль (ведення окремого обліку, складання додаткових документів), крім того, для платників акцизу не встановлено загального умовного коду (як «1000000000» для неплатників). І формально на реалізацію кожному платнику акцизу мають складатись або окремі АН, або зведені (при безперервному постачанні)…

Тому на практиці деякі роздрібники ідуть тут «обхідним шляхом». Вони увесь обсяг реалізації списують однією зведеною АН із кодом «6» (дехто прагне двома АН — за кодами «6» та «3»****). У рядку «Особа — отримувач пального» такої зведеної АН зазначається «Неплатник», а до рядка «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься згаданий умовний код «1000000000».

Доки штрафи за нереєстрацію АН не застосовувались, із такими нікчемними «похибками» проблем взагалі не було. Що буде далі: поживемо-побачимо…

* Тобто:

— код ЄДРПОУ (для юросіб), або реєстраційний обліковий номер (для договорів про спільну діяльність) чи реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб) (реквізит «г» п. 231.1 ПКУ);

та

— повне чи скорочене найменування юрособи або прізвище, ім’я, по батькові фізособи, зареєстрованої як платник податків (реквізит «ґ» п. 231.1 ПКУ).

** У разі реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача за готівку кінцевому споживачеві, розрахунки за які проводяться через РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій, платник має право самостійно обирати спосіб складання акцизних накладних на такі операції (зведені або за щоденними підсумками операцій) (п. 231.3 ПКУ).

*** Безперервним постачанням для цих цілей вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця (п. 231.3 ПКУ).

**** Не виключаємо, що зведену АН із кодом «3» та умовним кодом отримувача «1000000000» програмне забезпечення може і не прийняти для реєстрації в ЄРАН (див. п. 20 розд. ІІ Порядку № 729, у якому код «3» не згадується).

Власне споживання: нюанси АН

Така ж сама зведена АН (див. останній вид АН у таблиці) може бути складена роздрібним продавцем на обсяги, які було відпущено з АЗС (тощо) у баки своїх авто для власних потреб. У такій АН заповнюється ознака «Коди операцій…»«1», а дані отримувача пального і «реалізатора» збігатимуться.

Втрачене пальне: теж нюанси АН

При списанні АЗС (тощо) втраченого (зіпсованого, знищеного, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом) пального у межах та/або понад установлені норми втрат складається так само «на себе» зведена АН (в 1 екз.), у якій ознака «Коди операцій…» зазначається — 2, а «Умови оподаткування» та «Напрям використання» — 0.

Періодичність складання зведених АН

Буквально норми п. 231.3 ПКУ та Порядку № 729 (це ми проілюстрували і у наведеній таблиці) дозволяють складати зведені АН лише раз на місяцьна весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця. Але податківці ввели нерозумний перевірочний алгоритм у СЕАРП, який контролює наявність вільних обсягів резервуарів при отриманні платниками пального. Звісно, при його створенні не врахували законний механізм «функціонування» зведених АН. У результаті такої перевірки часто-густо у отримувачів пального незаконно не допускаються до реєстрації другі екземпляри АН при отриманні пального (з причини «нестачі» вільного обсягу резервуарів на акцизному складі)…

Тому фіскали «з панського плеча» дозволяють складати зведені АН частіше одного разу на місяць. Такими діями фіскали, окрім того що порушують норми ПКУ, також примушують платників пального акцизу робити дурну роботу зі складання зайвих зведених АН та штучно ускладнюють облік обігу пального! Детальніше про ці незаконні фіскальні бар’єри та про можливість складання зведених АН у будь-якій кількості на місяць читайте в матеріалах: «АН-«блокування» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33 та «Зведена акцизна накладна. ДПС: складай, коли заманеться!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 48 (ср. ).

Граничні строки реєстрації різних видів АН

Граничний строк реєстрації будь-яких видів АН для роздрібників однаковий. Його встановлено в п. 231.6 ПКУ. Там зазначено, що реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) АН, складених при реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку у паливний бак транспортного засобу з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Тобто цей строк поширюється на реєстрацію: і звичайних, і щоденних, і зведених видів АН.

Висновки

  • Роздрібні продавці пального (з АЗС/АГЗС/АГЗП) мають певний вибір щодо складання АН на реалізоване ними пальне. Залежно від ситуацій це можуть бути звичайні, «щоденні» або зведені АН (зведених навіть є кілька видів).
  • Усі згадані види АН складаються «пальними» роздрібниками у 1 примірнику із зазначенням ознаки «Умови оподаткування» — «0», а «Напрями використання» — «4». А от ознака «Коди операцій для складання в одному примірнику» залежно від операцій/ситуацій/статусу отримувача може бути різною (див. у таблиці).
  • Різні види АН, які можуть складати роздрібники, мають свою специфіку і нюанси — і щодо операцій, на які вони складаються, і щодо їх заповнення (детально див. у статті).
  • Податківці дозволяють складати зведені АН частіше одного разу на місяць. Зведені АН роздрібники можуть складати також і на власне використання, і на списання втраченого пального.
  • Строк реєстрації будь-яких видів АН для роздрібників однаковий: не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі