Теми статей
Обрати теми

Квадрокоптер для сільськогосподарських потреб: в якій групі ОЗ обліковувати?

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство придбало агродрон для обприскування полів спецзасобами. В яку групу основних засобів його віднести? Чи потрібно на нього подавати податківцям повідомлення за ф. № 20-ОПП? Якщо так, то як його заповнити? За допомогою дрона надаємо послуги іншим суб’єктам господарювання. Що зазначити в Таблиці даних на такі послуги для цілей ПДВ?

Воєнний нюанс

Насамперед нагадаємо, що повітряний простір України з початком війни було закрито для цивільних користувачів повітряного простору, включаючи й безпілотні повітряні судна.

То чи можна використовувати агродрон за призначенням? Як свого часу (квітень 2022) зазначало Мінагрополітики у Пам’ятці для сільгосптоваровиробників для можливості забезпечення належного використання безпілотних повітряних суден у сільському господарстві суб’єктам господарювання необхідно звернутися до відповідної обласної військової адміністрації на предмет можливості використання на конкретній території (у районі) безпілотних повітряних суден. Рішення щодо можливості використання повітряного простору безпілотними повітряними суднами в конкретній області ухвалює Генеральний штаб Збройних Сил України.

Ну а далі власне облікові моменти.

В якій групі класифікувати квадрокоптер?

Узагалі, питання, в якій саме групі має обліковуватися квадрокоптер, є суттєвим, якщо підприємство має розраховувати податкову амортизацію (підприємство є високодохідником або малодохідником, яке не відмовилося від розрахунку податкових різниць). Адже від визначеної групи основних засобів (ОЗ) залежить, який мінімальний строк корисного використання об’єкта потрібно застосовувати у податковому обліку.

Втім, звичайно, і в бухобліку об’єкти мають обліковуватися у своїй групі.

Наразі класифікація об’єктів ОЗ у ПКУ максимально наближена до їх бухгалтерської класифікації. Але в профільному НП(С)БО 7 просто перераховані групи ОЗ без деталізації, які саме об’єкти належать до кожної групи. Немає потрібної деталізації і в Інструкції № 291* та Методрекомендаціях № 561**. Щодо ПКУ, то в ньому ми можемо знайти визначення лише щодо об’єктів основних засобів груп 1 — 3.

* Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291.

** Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561.

Раніше орієнтиром у класифікації основних засобів був Класифікатор ДК 013-97. Він і досі є діючим, але вже застарів і, як зазначав Держстат у листі від 03.12.2007 № 03/7-8/872, вже не може застосовуватися для цілей бухгалтерського і податкового обліку.

При класифікації ОЗ потрібно орієнтуватися передусім на НП(С)БО 7, ПКУ, а також профільні нормативні акти.

Орієнтиром у питаннях класифікації необоротних активів для цілей обліку може слугувати УКТ ЗЕД. Але, в першу чергу,

для правильної класифікації основних засобів важливо враховувати їх функціональне призначення (функцію, яку вони будуть виконувати)

Теоретично придбаний для сільськогосподарських потреб квадрокоптер може бути віднесений:

1) до машин і обладнання (рахунок 104 «Машина і обладнання»; група 4 податкового обліку);

2) до транспортних засобів (рахунок 105 «Транспортні засоби»; група 5 податкового обліку).

Квадрокоптер є безпілотним літальним апаратом і за УКТ ЗЕД класифікується в товарній групі 88, яка належить до транспортних засобів. У цій групі під терміном «безпілотний літальний апарат» розуміється будь-яке повітряне судно, крім літаків товарної позиції 8801, призначене для польотів без пілота на борту. Вони можуть бути призначені для перевезення вантажу або оснащені стаціонарно інтегрованою цифровою камерою чи іншим обладнанням, яке б дозволило їм виконувати утилітарні функції під час польоту.

Але, як ми зазначили вище, потрібно враховувати і функціональне призначення квадрокоптера. Взагалі, під транспортними засобами, як правило, розуміють засоби пересування, які призначені для перевезення пасажирів та вантажів. Принаймні, в «бюджетних» облікових Методрекомендаціях № 11* у складі групи «транспортні засоби» рекомендується обліковувати «усі види засобів пересування, які призначені для переміщення людей і вантажів».

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

У нашому ж випадку функціональне призначення квадрокоптера полягає не в перевезенні вантажів як такому. Він придбаний для виконання певних виробничих функцій — для обприскування полів. Тому можна зустріти і таку позицію, що агродрон-обприскувач можна класифікувати за кодом 8424 49 90 00 УКТ ЗЕД (розбризкувачі для сільського господарства або садівництва). А це вже група «Машини і обладнання».

А якщо б квадрокоптер, наприклад, використовувався лише з метою фото-відеозйомки (основна функція — функція відеозапису), то це вже код УКТ ЗЕД 8525 (як апаратура для відеозйомок), тобто група «Машини і обладнання».

Як висновок, ураховуючи функціональне призначення квадрокоптера в нашому конкретному випадку, на наш погляд, більш правильно його обліковувати у складі машин та обладнання (рахунок 104; група 4 основних засобів).

Але навіть якщо він обліковуватиметься у складі транспортних засобів (рахунок 105), то враховуючи, що з метою нарахування податкової амортизації і для транспортних засобів, і для машин та обладнання встановлений однаковий мінімальний строк корисного використання (5 років), то це суттєвої ролі не відіграє.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП

Окремо про квадрокоптер, як про об’єкт оподаткування, відомості, вважаємо, можна не подавати.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП у цьому випадку подається щодо об’єкта, в якому знаходиться/зберігається такий квадрокоптер (склад, гараж)

Якщо інформація про такий об’єкт (склад, гараж) вже раніше подавалася, то додатково на квадрокоптер повідомлення за ф. № 20-ОПП подавати не потрібно.

Аналогічно говорять і податківці, зокрема, в категорії 116.11 БЗ:

«У разі придбання/передачі в оренду суб’єктом господарювання самокатів, велосипедів, безпілотних літальних апаратів (дронів, квадрокоптерів), які безпосередньо пов’язані з його господарською діяльністю, та враховуючи, що такі об’єкти знаходяться/зберігаються у приміщеннях платника податків (склади, гаражі, магазини, місця зберігання тощо), достатньо повідомити контролюючий орган про такі місця зберігання як про об’єкт оподаткування»

Таблиця даних

Послуги з обприскування спецзасобами полів підпадають під КВЕД 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві». Цей клас включає серед іншого: «обприскування сільськогосподарських культур, у тому числі з повітря».

Для врахування Таблиці важливо, щоб у платника в ЄДР був зазначений цей КВЕД (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Таблиця даних: правила з 08.07.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 53).

Що стосується заповнення самої Таблиці, то спочатку в ній заповнюємо гр. 4 (код постачання послуг) — 01.61.

А потім в гр. 3 заповнюються «вхідні» коди (коди придбання) — тут повинні бути коди (з «вхідних» податкових накладних) спецзасобів, матеріалів, запчастин, послуг, які ви купуєте для надання послуг за кодом 01.61. Податківці радять у вхідних кодах зазначати і коди сільськогосподарської техніки (тобто зазначати і придбання сільськогосподарської техніки).

Відомості щодо самого квадрокоптера (облікові регістри за рахунком 10 + можна надати документи щодо придбання квадрокоптера) зазначаються в поясненнях до Таблиці як підтвердження наявності достатньої матеріально-технічної бази для здійснення діяльності.

Висновки

  • Агродрон-обприскувач «ідеологічно ближче» до групи 4 ОЗ «Машини і обладнання».
  • Повідомлення за ф. № 20-ОПП подається щодо об’єкта, в якому знаходиться/зберігається такий агродрон (склад, гараж).
  • Для врахування Таблиці важливо, щоб у платника в ЄДР був зазначений КВЕД 01.61.
  • Відомості щодо агродрона (облікові регістри за рахунком 10 + можна надати документи щодо придбання агродрона) зазначаються в поясненнях до Таблиці як підтвердження наявності достатньої матеріально-технічної бази для здійснення діяльності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі