Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт: як заповнити, якщо…

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Період звітування за ІІІ квартал 2023 року триває. Тож ми підготували для вас добірку відповідей на запитання ваших колег щодо заповнення Об’єднаного звіту з ПДФО та ЄСВ. Читайте. Можливо, тут ви знайдете відповідь і на своє запитання, яке виникло при формуванні цього звіту.

Оренда майна

Підприємство уклало з фізособою договори оренди складського приміщення та вантажного автомобіля. З якою ознакою відобразити доходи від такої оренди в 4ДФ?

У 4ДФ дохід від надання нерухомого майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) зазначають з ознакою доходу «196».

Орендний дохід, який нарахований/виплачений фізособі на підставі договору оренди рухомого майна (транспортних засобів, обладнання тощо) відображають у 4ДФ з ознакою доходу «127».

Приклад 1. Підприємство в липні 2023 року уклало з фізособою договори оренди складського приміщення та вантажного автомобіля.

У липні фізособі була нарахована на підставі акта виконаних робіт оренда плата (приміщення — 50000 грн, автомобіль — 6500 грн). Дохід за липень виплачено в серпні 2023 року.

У серпні нараховано оренду плану за серпень, яка виплачена фізособі-орендодавцю у вересні 2023 року.

Підприємство відобразить у розд. І 4ДФ орендні доходи фізособи за липень та серпень 2023 року так, як показано на рис. 1 та 2 відповідно. Зверніть увагу, що зазначені доходи відображаємо в графах 3а та 3 розд. І 4ДФ за фактом нарахування/виплати.

img 1

img 2

Оплата квартири

Підприємство компенсує найманому працівнику вартість оренди квартири. Як такий дохід відобразити в Об’єднаній звітності?

Почнемо з ПДФО. Підпункт «г» п.п. 164.2.17 ПКУ відносить до додаткового блага суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат, крім тих, що обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розд. IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ. Тож у розд. І 4ДФ компенсаційний дохід працівника зазначаємо з ознакою доходу «126».

А ось для ЄСВ-цілей оплата квартири та найманого житла працівника входить до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5). Тому в Д1 такий дохід відображаємо у складі зарплати.

Приклад 2. Працівнику Миколенку О. С. (основне місце роботи, повна зайнятість) компенсується вартість орендної плати квартири. У вересні 2023 року йому нараховано зарплату за фактично відпрацьований час — 40000 грн та нараховано й виплачено орендну компенсацію в сумі 23000 грн.

Підприємство відобразить відомості на працівника в Д1 та 4ДФ за вересень так, як показано на рис. 3 та 4 відповідно.

img 3

img 4

Погодинна оплата та графа 26 Д1

Працівника прийнято на роботу з погодинною оплатою праці. Робота не регулярна. Працює за наявності роботи. Чи потрібно при формуванні відомостей на такого працівника проставляти в графі 26 Д1 ознаку «1 — так»?

Інколи роботодавці приймають працівника з погодинною оплатою праці, помилково вважаючи, що якщо оплата погодинна, то працівника можна викликати на роботу коли заманеться й оплачувати лише відпрацьовані години. Це не так і є порушенням трудового законодавства.

За загальним правилом, роботодавець зобов’язаний навіть за погодинної оплати чітко визначити графік та години роботи. І якщо він не може завантажити роботою працівника, то має місце простій не з вини працівника. Цей простій слід оплатити.

А ось щоб вирішити проблему з нефіксованим завантаженням працівника, слід розглянути варіант укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом. Про його особливості, читайте в статтях «Нефіксований робочий час та норма робочого часу» // «Податки & бухоблік», 2023, № 82 та «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом» // «Податки & бухоблік», 2023, № 57.

Що стосується нової графи 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 — так, 0 — ні)» у Д1, то її не залишаємо порожньою! Якщо у роботодавця є працівники, з якими укладені трудові договори з нефіксованим робочим часом, то за рядками з доходами цих працівників у графі 26 проставляємо ознаку «1». В інших випадках у графі 26 ставимо ознаку «0».

Приклад 3. Оплата праці Коваленка С. О. (основне місце роботи, неповний робочий час) та Зайченка К. П. (основне місце роботи, повна зайнятість) здійснюється за погодинною оплатою праці.

Із Коваленком С. О. укладено звичайний трудовий договір. За вересень йому нараховано зарплату за фактично відпрацьований час у сумі 4500 грн (з 1 по 15 вересня — відпустка за свій рахунок).

Із Зайченком К. П. укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Зарплата за вересень склала 3200 грн.

Підприємство відобразить у Д1 відомості щодо працівників так, як зазначено на рис. 5.

img 5

Зверніть увагу, що у обох працівників база нарахування ЄСВ нижча за мінзарплату. Проте рядок з донарахуванням до мінімального страхового внеску є лише за працівником, з яким укладено звичайний трудовий договір. Річ у тім, що за працівниками, з якими укладено трудові договори з нефіксованим робочим часом, не потрібно виконувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати.

Загубили в Д1 працівника без доходу

Сформували та подали Об’єднаний звіт з Д1, а потім з’ясувалося, що не включили до нього працівників, які не отримували доходу (у зв’язку з мобілізацією та відпусткою за свій рахунок). Як виправитися?

Тут відштовхуємося від того, чи закінчився період подання Об’єднаного звіту за той квартал, в якому допущено помилку. Якщо:

ні, то формуємо Податковий розрахунок з типом «Звітний новий» та Д1 до нього за ті місяці звітного кварталу, в яких загубили працівників. У Д1 на таких працівників формуємо рядки з кількістю днів у трудових відносинах та в графі 25 зазначаємо ознаку «0» — рядок на введення;

так, закінчився, то тут є два варіанти виправлення помилки. Перший варіант — за допомогою Розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та додаток Д1 до нього з коригуючими рядками. Другий варіант виправлення — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний». Незалежно від обраного варіанта у Д1 на загублених працівників формуємо рядки, зазначаючи, серед іншого, у графі 09 — код типу нарахувань (далі — КТН) «2», а в графі 10 — місяць і рік, за який виправляєте помилку. Графу 25 не заповнюємо.

Приклад 4. Працівника підприємства Петренка І. І., який був мобілізований у березні 2023 року, не відобразили в Д1 за місяці ІІ кварталу. Помилку виявили в жовтні 2023 року до подання Розрахунку за ІІІ квартал 2023 року.

Період звітування за ІІ квартал давно завершився. Тож підприємство може виправити помилку або за допомогою Розрахунку з типом «Уточнюючий» за ІІ квартал, або ж у Д1 з типом «Звітний» за будь-який місяць ІІІ кварталу, за який наразі звітує.

Припустимо, що підприємство обрало другий варіант та виправляється в Д1 з типом «Звітний» за вересень 2023 року. Тоді поряд з інформацією на працівника за вересень 2023 року, воно сформує рядки з кількістю днів у трудових відносинах у квітні — червні (у графі 09 — КТН «2»). Ці рядки будуть заповнені в Д1 за вересень так, як показано на рис. 6.

img 6

Приклад 5. Працівника підприємства Осауленка І. І., що був мобілізований у березні 2023 року, не відобразили в Д1 за місяці ІІ та ІІІ кварталу 2023 року. Помилку виявили в жовтні 2023 року після подання Розрахунку за ІІІ квартал.

Оскільки період подання Об’єднаного звіту за ІІІ квартал ще триває, то підприємство має можливість виправити помилки, допущені в ІІІ кварталі 2023 року за допомогою Податкового розрахунку з типом «Звітний новий». До його складу увійдуть безпосередньо сам Розрахунок та додатки Д1 за липень, серпень та вересень, з загубленими рядками на працівника. Наведемо на рис. 7 фрагмент Д1 з типом «Звітний новий» за липень. Аналогічно будуть заповнені Д1 з типом «Звітний новий» за серпень та вересень.

img 7

Що стосується загублених рядків на працівника за місяці ІІ кварталу, то до Розрахунку за ІІІ квартал з типом «Звітний новий» їх включити не вийде. Тож підприємство може або виправити помилку ІІ кварталу за допомогою уточненки, або чекати початку подання звіту за IV квартал та виправитися у ньому.

Припустимо, що підприємство обрало варіант з уточненкою. Тоді воно сформує Податковий розрахунок з типом «Уточнюючий» та три Д1 до нього за місяці ІІ кварталу.

На рис. 8 наведемо фрагмент Д1 з типом «Уточнюючий» за квітень 2023 року. Аналогічно будуть заповнені Д1 за травень та червень 2023 року.

img 8

У спеціаліста Дія Сіті відпустка/перерва

Резидент Дія Сіті надавав у місяцях звітного кварталу працівникам щорічні відпустки, а гіг-спеціалістам — щорічні оплачувані перерви у виконанні робіт (наданні послуг). Як оплату таких відпусток/перерв відобразити в Д1 та 4ДФ?

Почнемо з найманих працівників та їх щорічних відпусток. Сума оплати періоду відпустки (відпускні) входить до складу зарплати. Тож резидент Дія Сіті, який відповідає критеріям, що дають можливість скористатися пільгами в оподаткуванні, сплачує ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску з загальної суми зарплати, до якої увійдуть відпускні.

У Д1 відпускні зазначають в окремих рядках у прив’язці до місяця, за який вони нараховані. Проте незалежно від такого відображення резидент Дія Сіті, що відповідав критеріям, має право сплатити ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску з загальної суми зарплати з урахуванням суми відпускних. Як це відобразити в Д1? Дивимося приклад.

Приклад 6. Резидент Дія Сіті (відповідав критеріям) в липні 2023 року нарахував найманому працівнику Коваленку А. О. (основне місце роботи, повна зайнятість) зарплату в сумі 55000 грн та відпускні за час щорічної відпустки в липні — 48300 грн.

Вважаємо, що резидент Дія Сіті може відобразити в Д1 за липень відомості на працівника так, як показано на рис. 9.

img 9

Переходимо до ПДФО та 4ДФ. Відпускні входять до складу зарплати й для ПДФО-цілей. Тож якщо резидент Дія Сіті відповідає критеріям, він сплачує ПДФО з загальної суми зарплати та відпускних за пільговою ставкою 5 %.

У 4ДФ відпускні та зарплату за фактично відпрацьований час відображаємо загальною сумою з ознакою доходу «101» (див. рис. 10).

img 10

Що стосується щорічної оплачуваної перерви у виконанні робіт (наданні послуг) гіг-спеціаліста, то, на наш погляд, вона не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за гіг-контрактом. З нашими аргументами та роз’ясненням ДПСУ щодо цього питання ви могли ознайомитися в статті «ПДФО від оплати щорічної перерви в роботі гіг-спеціаліста» // «Податки & бухоблік», 2023, № 72.

Якщо відштовхуватися від того, що оплата перерви ≠ винагорода, то сума оплати такої перерви не потрапляє до бази нарахування ЄСВ. Чому? Бо базу нарахування ЄСВ формують: (1) зарплата, (2) лікарняні, (3) допомога по вагітності та пологах і (4) винагорода за цивільно-правовим договором. Оплата щорічної перерви гіг-спеціаліста не є жодною з цих виплат.

Що стосується ПДФО, то якщо оплата перерви не входить до складу винагороди, її оподатковують за ставкою 18 %.

Приклад 7. Резидент Дія Сіті (відповідав критеріям) у липні 2023 року нарахував гіг-спеціалісту Бондарю А. О. винагороду за гіг-контрактом у сумі 90000 грн та оплату щорічної перерви — 20000 грн.

Резидент Дія Сіті в Д1 за липень за гіг-спеціалістом відобразить лише винагороду за гіг-контрактом так, як показано на рис. 11.

img 11

У 4ДФ на гіг-спеціаліста буде сформовано два рядки (див. рис. 12). Один — з сумою винагороди за гіг-контрактом (ознака доходу — «102»), другий — з сумою оплати щорічної перерви (ознака доходу — «127»).

img 12

Дія Сіті: якщо дохід менше мінімалки

Дохід спеціаліста резидента Дія Сіті за місяць менший за МЗП. В якій сумі сплачувати ЄСВ, якщо резидент Дія Сіті відповідає критеріям, та як відобразити таку суму в Д1?

У ситуації, що розглядається, ЄСВ слід сплатити з мінімальної зарплати. Це випливає з положень ч. 141 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464). У ньому зазначено, що ЄСВ для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав критеріям, установлюється у розмірі мінімального страхового внеску:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

При цьому проведення розрахунків пропорційно перебуванню в трудових чи цивільно-правових відносинах або ж сумі нарахованого доходу не передбачено зазначеною нормою Закону № 2464.

Таким чином, незалежно від суми нарахованої зарплати чи винагороди за гіг-контрактом, ЄСВ слід сплатити в розмірі, що дорівнює мінімальному страховому внеску.

Зауважимо, що аналогічної думки дотримується ДПСУ (див. роз’яснення в категорії 201.04.01 БЗ).

Приклад 8. Самсоненка О. П. прийнято на роботу до резидента Дія Сіті з 25.09.2023 (основне місце роботи, повна зайнятість). У вересні працівнику було нараховано зарплату за фактично відпрацьований час у сумі 5000 грн.

На нашу думку, підприємству слід зазначити відомості на працівника в Д1 так, як показано на рис. 13.

img 13

Висновки

  • У 4ДФ дохід фізособи від надання в оренду приміщення зазначаємо з ознакою «196», а від надання в оренду авто — з ознакою «127».
  • Компенсація працівнику витрат на оренду квартири є додатковим благом для ПДФО-цілей (у 4ДФ ознака доходу — «126») та зарплатою для цілей ЄСВ (у Д1 зазначаємо в загальній сумі зарплати).
  • Ознака «1» у графі 26 Д1 означає, що з працівником укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом.
  • Незалежно від суми нарахованої зарплати чи винагороди за гіг-контрактом, резидент Дія Сіті, що відповідав критеріям у відповідному місяці, сплачує ЄСВ за такий місяць у розмірі мінімального страхового внеску, що й зазначає в графі 20 Д1.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі