Теми статей
Обрати теми

ПДФО від оплати щорічної перерви в роботі гіг-спеціаліста

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40633

Висновок документа

Оплата щорічної перерви у роботі гіг-спеціаліста, що не є складовою винагороди за гіг-контрактом, оподатковується ПДФО за ставкою 18 %

Діяльність резидентів Дія Сіті регулює Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ (далі — Закон № 1667).

Відповідно до ч. 4 ст. 21 цього Закону гіг-спеціаліст, який виконує роботи (надає послуги) для резидентів Дія Сіті на підставі гіг-контрактів, має право на щорічну оплачувану перерву у роботі. Тривалість такої перерви становить 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість. Детально ознайомитися з наданням щорічних оплачуваних перерв у роботі гіг-спеціалістам можна у статті «Трудовий договір vs гіг-контракт: муки вибору» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

Витрати, пов’язані з оплатою щорічної перерви, здійснюють за рахунок коштів резидента Дія Сіті у порядку, визначеному гіг-контрактом (ч. 7 ст. 21 Закону № 1667).

Але якщо порядок оплати щорічних перерв можна визначити гіг-контрактом, то у питаннях оподаткування такої виплати слід керуватися нормами ПКУ.

Відповідно до п.п. 170.141.2 ПКУ резиденти Дія Сіті утримують ПДФО за ставкою 5 % (а не 18 %) з доходів у вигляді:

— заробітної плати;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені на замовлення;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на нього.

Таким чином, щоб резидент Дія Сіті мав можливість застосовувати пільгову ставку оподаткування, виплата має бути складовою винагороди гіг-спеціаліста згідно з гіг-контрактом. Якщо ця умова не виконується, виплату обкладають ПДФО за загальною ставкою 18 %.

З цього випливає, що у гіг-контракті потрібно не тільки зазначити суму винагороди, але й її складові, тобто за що вона виплачується (за період, обсяг виконаних робіт / наданих послуг, час, витрачений на їх виконання). Також має сенс навести умови та розмір збільшення суми винагороди (наприклад, за виконання роботи достроково чи суперякісно, у вільні від роботи дні тощо).

Виходячи з питання, на яке було надано роз’яснення, що коментується, згідно з гіг-контрактом, укладеним між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті, оплата щорічної перерви не була складовою винагороди за виконані гіг-спеціалістом роботи (надані послуги). Тому відповідь податківців не викликає жодних заперечень. І тут однозначно застосовується ставка ПДФО 18 %.

А чи можна у принципі прописати в гіг-контракті, що оплата щорічної перерви в роботі гіг-спеціаліста — це частина його винагороди за виконані роботи (надані послуги)? Ми вважаємо такий підхід досить сміливим. Адже у період щорічної перерви гіг-спеціаліст жодних робіт/послуг не виконує (не надає). Відповідно отримати за них винагороду не може. Якщо ж ви все-таки вирішили ризикнути, додавши якесь хитре формулювання до гіг-контракту, рекомендуємо перед застосуванням пільгової ставки ПДФО отримати індивідуальну податкову консультацію з цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі